30.08.2015.

Camerata Cantilly – godinu dana od osnutka Samoborskog puhačkog ansambla

Kako Mozarta svirati drugačije

Camerata Cantilly – godinu dana od osnutka Samoborskog puhačkog ansambla

Samoborski puhački ansambl pod umjetničkim vodstvom klarinetista Mihaela Paara izmamio je ovacije na svom koncertu održanom 18. lipnja 2015. godine u Samoboru. U franjevačkoj crkvi Ansambl je izveo djela Mozarta, Krommera, Dvořáka, Jacoba i Montanija, a osobitost koncerta predstavljala je praizvedba Fuge za nonet Op. 7 francuskog skladatelja Vincenta A. Jockina.

Koncert je ujedno označio godinu dana od osnutka Camerate, a održan je pod pokroviteljstvom Grada Samobora, uz podršku brojnih donatora i u organizaciji Udruge KLARINETIST.HR. Raznovrstan program koncerta koji je izašao izvan okvira tzv. Harmoniemusika, repertoara za koji je Ansambl specijaliziran, naišao je na odobravanje i publike i kritike.

Već je premijerni koncert Ansambla održan u lipnju 2014. godine potvrdio da je riječ o novoj snazi na domaćoj glazbenoj sceni. Trpimir Matasović tako u Zarezu ističe da su članovi Camerate Cantilly potvrdili da se "...Bečku glazbu (i ne samo Mozartovu) može svirati i drukčije i kvalitetnije, a i zanimljivije", dok Snježana Miklaušić-Ćeran u Hrvatskom slovu skreće pažnju na "novu glazbenu iskru", apostrofirajući Cameratu kao ansambl koji je već na samom početku ispunio brojna očekivanja.

Ansambl je u međuvremenu ostvario nekolicinu zapaženih nastupa te je, osim standardnog repertoara, u svoje programe uvrstio i obrade djela pisanih za velike simfonijske orkestre, glazbu 20. i 21. stoljeća, a ono što posebno plijeni pozornost su novonastala djela skladana upravo za Cameratu. Ovaj programski kolaž pokazuje se sve više kao ispravna smjernica primjerena današnjem vremenu, u kojem se Harmoniemusik treba odvažiti na nove iskorake, pritom ostajući vjeran tradiciji i svom izvornom izričaju.

Nakon ljetne stanke, Camerata Cantilly ulazi u novu sezonu s nizom angažmana. Već 13. rujna Ansambl nastupa na Festivalu komorne glazbe u Ravnoj Gori pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a valja istaknuti da je upravo Camerati pripala čast zatvoriti festival svečanim koncertom. U listopadu slijedi i prvo međunarodno gostovanje u Slovenskoj Sevnici u atriju poznatog Sevničkog grada. Tom će prilikom biti praizvedeno novo djelo slovenskog skladatelja Andreja Missona posvećeno Camerati Cantilly, čime se nastavlja niz uspješnih suradnji s domaćim i inozemnim skladateljima. Sljedeći je koncert u Sv. Nedelji u župnoj Crkvi bl. Alojzija Stepinca, a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske, nakon čega Cameratu očekuje veliki Božićni koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

M.K.

 
30.08.2015.

Na trgu kod pošte održana 13. večer vina i pjesme

Spoj dobrote, riječi i vina

U subotu, 29. kolovoza, na trgu kod pošte, u organizaciji Udruge samoborske vinske ceste, Matice hrvatske - Ogranka Samobor i GD Crvenog križa Samobor, održana je 13. večer vina i pjesme. Manifestacija je bila humanitarnog karaktera, a sav je prihod bio namijenjen obitelji Žapkar iz Žumberka.

Na otvorenju priredbe velečasni Mile Vranišić naglasio je da je Samobor opet pokazao svoje veliko srce u spoju dobrote, riječi i vina.

Organizatori su posebno zahvalili Gradu Samoboru, Komunalcu, POU Samobor, Igo-Matu, Samoborskoj kleti, CB-printu, tamburaškom sastavu Zvuci starine iz Zaboka, Društvu vinogradnic i vinogradnikov Gadova peč, OPG-u Stjepan Đurinski, Udruzi Etno fletno, OPG-u Pavlin i OPG-u Hedonica. Svi koji žele pomoći obitelji Žapkar mogu se obratiti GD CK Samobor, na telefon 01/3361-681.

K.Z.

FOTO:

- U spoju dobrote, riječi i vina Samobor je opet pokazao svoje veliko srce

- Manifestacija je bila humanitarnog karaktera, a sav je prihod bio namijenjen obitelji Žapkar iz Žumberka

 

Camerata Cantilly – godinu dana od osnutka Samoborskog puhačkog ansambla

Na trgu kod pošte održana 13. večer vina i pjesme

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002