30.03.2015.

Koncert najuspješnijih polaznika Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika iz Samobora

Youngmasters Excellent opet pokazao ono najbolje

Koncert najuspješnijih polaznika Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika iz Samobora održava se svake godine, jedne nedjelje u ožujku, u nekom od elitnih koncertnih prostora Grada Zagreba. Događaj je jedan u nizu projekata koje zadnjih godina uspješno organizira samoborski Mali muzički atelje. Za ovogodišnju ranoproljetnu refleksiju prošlogodišnjeg Youngmastersa organizatori su odabrali matineju u Muzeju Mimara, u nedjelju, 22. ožujka. Namjera je pokrovitelja ovog događaja pružiti vrlo mladim izvođačima novo koncertantno iskustvo, a publici osebujan glazbeni doživljaj utemeljen na interpolaciji prostora i sadržaja. Između pedesetak prošlogodišnjih polaznika odabrana je nekolicina solista, čije su umijeće i nadarenost mnogo puta do sada okrunjeni sjajnim priznanjima i nagradama. Osim njih, ovaj je projekt predstavio i nekolicinu učenika koji svoju izvrsnost izgrađuju postupno i samozatajno, čiji trud i nadarenost tek trebaju biti prepoznati.

Koncert je otvorila dvanaestogodišnja violinistica Tanja Felja iz klase prof. Martine Razum (GŠ Ferdo Livadić) odlično pripremljenom izvedbom Accolayavog Koncerta za violinu br. 1. U nastavku su nastupili Matea Radnić, mlada gitaristica iz Privatne glazbene škole Bonar iz Zagreba, te Mihael Horvat iz GŠ Pavla Markovca. Oboje su pohađali ljetnu školu Youngmasters u dvije sezone, a svoj kratak program marljivo su uvježbali sa svojim gitarskim pedagozima, prof. Moranom Pešutić, odnosno prof. Dankom Jukićem.

Četvrta točka programa bio je nastup, također Samoborke, mlade violinistice Rebeke Heaton, koja trenutno pohađa GŠ Brežice u klasi Andree Haber. Rebeka je uz klavirsku pratnju prof. Pierine Cavaliere Mršić vrlo uspješno izvela Koncert u a-molu Charlesa de Beriota. Doris Brajković, gitaristica iz GŠ Kalovac u razredu prof. Ambrozija Puškarića odabrala je za svoje predstavljanje Capriccio Arabe, španjolskog skladatelja Francisca Tárrege te šaljivi komad hrvatskog skladatelja Maria Nardelija Dubrovački stari tramvaj. Poslije Doris nastupio je Dario Markulinčić, sjajni maturant iz Koprivnice, koji svoju vještinu brusi u klasi prof. Antonija Rumenovića. Nakon netom završenog uspješnog nastupa na Državnom natjecanju iz gitare u Dubrovniku, oduševio nas je suptilnom izvedbom drugog stavka Sonatine Jorgea Morela te znalački pripremljenim stavkom Allegro iz Bachove Sonate za violinu solo, BWV 1003.

Znalački i ozbiljan pristup u stavcima Bachove suite za lutnju, BWV 998 čuli smo i u izvedbi još jednog gitariste. Bio je to maturant Luka Vidović, učenik GŠ Blagoja Berse iz Zagreba u razredu prof. Tomislava Vasilja. Lijepo je bilo čuti još jednu učenicu samoborske glazbene škole; šarmantna i svestrana Sarah Puškaš iz razreda prof. Zdenke Japec izvela je na violini, uz klavirsku pratnju prof. Antonije Kosić, zahtjevnu skladbu Pabla de Sarasatea Romanza Andaluza.

U izmjenjivanju raznolikih skladbi za violinu i gitaru dodatno osvježenje donio je nastup mlade zagrebačke klarinetistice Sunčice Hadaš, koja je izvela stavak Allegro vivacce iz Koncerta za klarinet Brune Bjelinskog.

Sunčica je učenica GŠ Vatroslav Lisinski u razredu prof. Brune Philippa, a svoju je točku odsvirala uz pratnju pijanista Roberta Batelića.

U završnici koncerta vrhunac solističkog umijeća pokazao je Luka Lovreković, student 1. godine zagrebačke Muzičke akademije, PO Rijeka, iz klase prof. Krešimira Bedeka. Luka je izveo virtuoznu skladbu Introduction et Caprice, op. 23 talijanskog skladatelja Giulia Regondia, čiji opus posebnu pozornost privlači unatrag desetak godina, otkada je na neizostavnom koncertnom repertoaru vrhunskih majstora gitare širom svijeta. Ponosno i s osmijehom na licu, Lukin je nastup popratila i njegova dugogodišnja pedagoginja iz GŠ Alberta Štrige u Križevcima prof. Tamara Perc.

Koncert je zaključen nastupom Samoborskog gudačkog kvarteta koji je izveo Folklorne Kasacije Miroslava Miletića. Trenutni sastav, kakav nastupa na Youngmasters festivalu, čine Lara Rimac i Andrea Haber (violine), Sven Pfeifer (viola) i Jelena Šarić (violončelo), djeluje od srpnja 2013. i postao je prepoznatljivo obilježje Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika. Za razliku od samostalnog nastupa u Mimari, u sklopu ljetnog festivala Youngmasters kvartet nastupa s nekim od gostiju, formirajući kvintet. U vrijeme trajanja Ljetne škole također djeluje i kao prateći ansambl mladim solistima, kojima je to jedinstvena prilika za novi oblik glazbene suradnje.

Kao i prošlih godina, koncert je popraćen plakatom visoke kvalitete te pomno uređenom programskom knjižicom, za što je zaslužna grafička dizajnerica Romana Ivanščak. Uz uvodno pismo voditeljice projekta Vesne Faullend Heferer, knjižica donosi i zanimljivo oblikovane životopise mladih izvođača, što će zasigurno imati značajnu ulogu u njihovim budućim uzletima u karijeri. Zbog nastojanja organizatora da izbjegnu rutinu i ovom događaju sačuvaju predznak iznimne svečanosti, iz godine u godinu okuplja se sve veći auditorij. Youngmasters Excellent je promocija mladih nadarenih glazbenika i umjetnosti općenito. On je poklon, zahvala i reminiscencija. Poklon prekrasnim mladim ljudima iz različitih sredina i gradova koji njeguju svoj talent, a zahvala njihovim roditeljima i pedagozima koji im u tome bezrezervno pomažu.

On je i reminiscencija na Samobor, čiji će Youngmasters krajem kolovoza po peti puta zaredom ugostiti mlade glazbenike iz Hrvatske i inozemstva.

Ivanka Agnes Horvat

FOTO:

- Samoborski gudački kvartet

- Nadahnut je bio nastup Luke Lovrekovića

- Svi zajedno

- Plakat

- Tanja Felja, mlada violinistička nada iz GŠ Ferdo Livadić svojim je nastupom otvorila koncert Youngmasters Excellent

 

Koncert najuspješnijih polaznika Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika iz Samobora

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002