24.08.2015.

Nastavlja se ovogodišnji Youngmasters Festival

Kreće i majstorski ciklus koncerata

Nastavlja se ovogodišnji Youngmasters Festival

U ponedjeljak, 24. kolovoza 2015. održat će se prvi u nizu majstorskih koncerata u sklopu Youngmasters Festivala, na kojem će violinistica Dunja Bontek nastupiti uz glasovirsku pratnju Jasminke Bontek u Samoborskom muzeju u 20 sati. Već sljedeći dan, 25. kolovoza, nastupaju violončelistica Jelena Magdalena Šarić i flautistica Dunja Stojić u Atriju Kavane Livadić na prvom ovogodišnjem koncertu polaznika s početkom u 20 i 30.

Promicanje mladih i kvalitetnih glazbenika bitna je odrednica Youngmasters Festivala, a Dunju Bontek odabrali smo i kao primjer u koji se mogu ugledati naši polaznici 5. Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika. Violinisticu mnoge profesionalne i osobne linije vezuju uz Samobor - u tom gradu stekla je brojna prijateljstva s mladim glazbenicima, članica je ansambla Samoborski gudači od samog njihovog osnivanja, a proglašena je i laureatkinjom 5. Međunarodnog natjecanja za mlade glazbenike Ferdo Livadić 2008. godine. Violinu je diplomirala u razredu Maje Dešpalj-Begović na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Već je tijekom školovanja osvojila mnoge nagrade i priznanja, od kojih se izdvajaju prve nagrade na državnim natjecanjima te počasne diplome na talijanskim natjecanjima Alpe-Adria i Premio Amici della Musica u Udinama, gdje joj je uručena i posebna nagradu za glazbenu zrelost, intonaciju i stil izvedbe. Sudionica je festivala Strings only! i nositeljica nagrade za najperspektivniju mladu umjetnicu. Svirala je u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj filharmoniji, koncert majstorica je Varaždinskog komornog orkestra te surađuje s Hrvatskim baroknim ansamblom, Zadarskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima i Kvartetom Rucner. Na koncertu u Samoborskom muzeju Dunja Bontek izvest će djela Johanna Sebastiana Bacha, Petra Iljiča Čajkovskog, Antonína Dvořáka, Dore Pejačević i Béle Bartóka uz glasovirsku pratnju Jasminke Bontek, korepetitorice na puhačem odjelu Glazbene škole u Varaždinu.

Iako koncerte polaznika karakterizira izmjenjivanje većeg broja izvođača, ove godine tri polaznice majstorskih tečajeva dobile su veliku čast, ali i odgovornost, da se predstave recitalima u Atriju Kavane Livadić. Na prvom recitalu u utorak, 25. kolovoza u 20 i 30 sati nastupaju violončelistica Jelena Magdalena Šarić i flautistica Dunja Stojić, koje surađuju još od srednjoškolskih dana, kada su se upoznale pohađajući isti glazbeni razred u školi Primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Nakon studija, koji ih je razdvojio u dvije različite države, odlučile su se ponovno udružiti u želji da pokažu bezvremenske solističke mogućnosti violončela i flaute te zvučnu fuziju koja se dobiva njihovim spojem. Mlade glazbenice predstavit će se djelima Johanna Sebastiana Bacha i njegovog sina Carla Philippa Emanuela, talijanskih skladatelja Giovannija Sollime i Luciana Beria te brazilskog velikana umjetničke glazbe Heitora Ville-Lobosa. Najuspješniji polaznici 5. Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika dobit će mogućnost da ostvare svoje recitale na Youngmasters Festivalu već sljedeće godine, a odabir glazbenika izvršit će se nakon Youngmasters Gala koncerta u nedjelju, 30. kolovoza u Franjevačkoj crkvi s početkom u 20 i 30 sati.

raspored ostalih koncerata do kraja festivala može se pronaći na www.youngmasters.com.hr.

Karmen Širović

 

Nastavlja se ovogodišnji Youngmasters Festival

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002