29.09.2015.

Druga večer 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Vrhunskim nastupima opčinili publiku

Nastupom novih četvero kandidata 28. rujna nastavljeno je 12. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, koje se tijekom Samoborske glazbene jeseni održava u Galeriji Prica.

Mladi Nizozemac, violončelist Kalle de Bie na početku svog recitala odlučio se za izvedbu skladbe hrvatskog autora Hey, Pearl! Srđana Dedića. Slijedilo je Sedam varijacija na temu Bei Männern, welche Liebe fühlen iz Mozartove Čarobne frule, WoO 46 Ludwiga van Beethovena, a potom Drei Fantasiestücke, op. 73 Roberta Schumanna. Kalle de Bie nastup je zaključio Sonatom za violončelo i klavir br. 1 Alfreda Schnittkea, uz klavirsku pratnju Lane Bradić.

Čembalist Franjo Bilić nastup je započeo Preludijem i fugom u C-duru iz druge knjige Dobro ugođenog klavira, BWV 870 Johanna Sebastiana Bacha te The Hunting Galliard, iz 2. sveske zbirke The Fitzwilliam Virginal Book Thomasa Tomkinsa. Nakon toga slijedila je još jedna Bachova skladba, Toccata u g-molu, BWV 915, a potom Sonate u C-duru, K. 460 i K. 461 Domenica Scarlattija. Za završnicu recitala Franjo Bilić je izabrao skladbu Kokoš (Hommage a Rameau) Ante Knešaureka te Suitu za čembalo br. 5 u c-molu Antoinea Forqueraya.

Treća je pred publiku izašla violinistica Anamarija Milić, a njen program otvorio je Guslački hir br. 1 Pavla Dešpalja, nakon toga svirala je Sonatu za violinu i klavir u A-duru Cesara Francka uz klavirsku pratnju Ante Milića. U drugom dijelu svog recirala Anamarija Milić izvela je Caprice d'apres l'etude en forme de Valse de Camille Saint-Saëns za violinu i klavir, op. 52 Eugenea Ysaye te Mađarske plesove br. 1 i 4 Johannesa Brahmsa.

Večer je zaključila harmonikašica Biljana Vitanović, koja se na početku predstavila uz De profundis Sofie Gubajduline, a slijedili su Sonata u c-molu, K. 22 Domenica Scarlattija i Sonata br. 3 za harmoniku Vladislava Zolotarjova. Svoj program Biljana Vitanović završila je uz Revelation Sergeja Voitenka i Studiju br. 4 iz Osam studija za klavir Borisa Papandopula.

Nastup svih natjecatelja pozorno je pratila prosudbena komisija (dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gernot Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić i skladatelj Srećko Bradić), koja će 29. rujna proglasiti ovogodišnjeg pobjednika natjecanja. Njemu će pripasti nagrada Hypo Alpe-Adria Bank u iznosu 15.000 kuna, a bit će dodijeljena i nagrada za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora u iznosu 10.000 kuna Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja.

Nakon natjecanja mladih glazbenika, večer je nastavljena u kino dvorani POU Samobor uz početak Marimba Weeka. Prvi koncert održao je američki udaraljkaš i skladatelj Casey Cangelosi, koji je izveo svojih pet skladbi – Preludij u f-molu za marimbu, Etidu u e-molu za marimbu, Meditaciju br. 1 za mali bubanj, The Big Audition za činele i elektroniku te Bad Touch za udaraljke i elektroniku.

Najava za utorak

Dvanaesto izdanje Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić završit će u utorak, 29. rujna, dodjelom nagrada najboljim mladim glazbenicima u župnoj crkvi od 20 sati. Nakon dodjele nagrada slijedi nastup prijašnjih pobjednika ovog natjecanja Zrinke Ivančić (klavir), Ivana Šverka (harmonika) i Srđana Bulata (gitara), koji će uz Ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša svirati djela Hindemitha, Bacha, Kusjakova, Brkanovića i Olivera.

U 22 sata u kino dvorani POU Samobor predviđen je After party, kako je nazvan koncert udaraljkaškog ansambla STOP, kojeg čine Davor Plamberger, Tomaž Lojen, Matevž Bajde, Franci Krevh te Projekta OFFICE, udaraljkaško-scenskog performansa redatelja Andreja Jusa i koreografkinje Nataše Živković.

 
29.09.2015.

Dan fotografije Fotokluba Klik u Svetoj Nedelji

4. FotOOko uz puno događanja i noviteta

Dan fotografije Fotokluba Klik u Svetoj Nedelji

Svetonedeljski Fotoklub Klik je za sve ljubitelje fotografije i ove godine, po četvrti puta, organizirao FotOOko - Dan fotografije u Svetoj Nedelji. Tako je u subotu, 26. rujna, točno u podne, 4. FotOOko započelo skokom padobranaca na Cvjetnu livadu, nastavilo se uz stručna predavanja gostiju iz Čakovca, Sarajeva i Zagreba, zatim fotomaratonom, prezentacijom noviteta u fotografiji, predstavljanjem velike camere obscure, dječjim FotOOkecom, uz longbordaše, gutače vatre i ostale zabavljače, a završilo uz večernji koncert.

Fotografije koje su nastajale na putu do Svetonedeljskog brega ocijenili su eminentni fotografi, a najbolje su bile postavljene na izložbi, koja je kruna svakog FotoOka. Jedan od noviteta je i prvo FotOOkeco, organizirano za sudionike do 15 godina, koji su se i natjecali u posebnoj kategoriji.

Tijekom dana na središnjem svetonedeljskom trgu svi su na postavljenim štandovima mogli razgledati i isprobati novitete u fotografskoj opremi koje su predstavili brojni sponzori.

Dobra organizacija, raznolikost i zanimljivost sadržaja, recept su za dug život svetonedeljskog FotOOka i Fotokluba Klik.

M.K.

 

Druga večer 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Dan fotografije Fotokluba Klik u Svetoj Nedelji

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002