28.09.2015.

Treći festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina

Bila je to lijepa nagrada za sve

Treći festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji održan je 26. treći po redu Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina. Održan je u romantičnom ambijentu starodrevnog dvorca Erdödy u Kerestincu, a označio je završetak cijelog niza manifestacija objedinjenih pod nazivom Svetonedeljsko kulturno ljeto.

- Želja nam je da ovaj festival postane mjesto susreta s darovitima i darovitošću. Neka nas ljubav prema našoj, hrvatskoj riječi, povede prema potpunijoj spoznaji, prema kulturnom napretku i, konačno, prema boljem svijetu – riječi su iz uvodnog govora Ervina Škacana, predsjedika Ogranka MH u Svetoj Nedelji.

Na Festivalu je svoja ponajbolja pjesnička ostvarenja ljubavne tematike kazivalo dvadesetak pjesnika, članova književnih odjela Matice hrvatske iz Jastrebarskog, Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje. Ljubitelji lijepe riječi imali su priliku čuti ljubavne stihove Vande Bartulice, Nade Bošković, Nade Brglez, Ivana Dujmovića, Zvonka Jurčevića, Lade Lokmer, Anastazije Noršić, Lucie Pavlović, Zorana Perovića, Đurđice Runtas, Ljubice Šego, Miroslava Tičara, Milana Žegarca, Stjepana Boškovića, Vlaste Mažuranić, Sonje Zubović i Zdravka Škrapeca.

U glazbenom djelu festivala mnogobrojim Svetonedeljčanima i njihovim gostima predstavili su se mladi svetonedeljski glazbeni talenti: pjevački zbor Područne škole Raktije i vokalni sastav Put života iz Kerestinca, pod vodstvom prof. Zorana Jašeka. Publiku je oduševio i dobro poznati ženski vokalni sastav Domenike, grupe svetonedeljskih žena, zaljubljenica u dobru pjesmu i kvalitetne izvedbe, koje su odnedavno dobrodošlo obogaćenje svetonedeljske glazbene scene.

Glazbeni dio festivala zaokružili su dobitnici Porina za najbolji album folklorne glazbe, članovi Kvarteta Gubec. Poznati kao marljivi promicatelji narodne i zabavne glazbe, posebice kajkavskih popevki, na veselje svih prisutnih izveli su neke od najpoznatijih kajakvskih ljubavnih pjesama, poput Ak sem ti srčeko ranil, Oko jene hiže, Pod brajde...

Romatičnom ugođaju festivala dao je svoj doprinos i Likovni odjel Ogranka MH u Svetoj Nedelji pod vodstvom Zdenke Resar. U prostorima dvorca Erdödy pripremili su retrospektivu izložbu likovnih radova nastalih na likovnim kolonijama na brežuljcima Svete Nedelje, kraj kapele Marije Magdalene u Maloj Gorici i u dvorcu Erdödy u Kerestincu. Dio izloženih likovnih radova nastao je i na likovno–glazbenoj radionici u prostoru svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske, gdje su umjetnicima za stvaranje inspiraciju pružile operne i operetne arije u izvedbi sopranistice Matee Mužinić uz klavirsku pratnju prof. Martine Mičije Palić.

Tijekom festivala, u dvorištu dvorca Erdödy, održala se izložba vina, likera, rakija te proizvoda od meda svetonedeljskih vinara, pčelara i medičara. Svoje rukotvorine posjetiteljima je pokazala i svetonedeljska Udruga žena Novi milenij. Članice ove udruge izrađuju autentične, kreativne, jedinstvene i unikatne proizvode svakodnevne primjene od ekoloških i recikliranih materijala.

Svi gosti festivala na poklon su dobili medenjake Medičarne i svjećarne Arko te knjižicu festivala s ljubavnim stihovima i reprodukcijama likovnih djela izloženih na festivalu, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Petrunjela Krajačić

 
28.09.2015.

Počelo 12. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Opravdali poziv!

Nastavljajući tradiciju podupiranja glazbene mladeži i u ovogodišnjem izdanju Samoborske glazbene jeseni održava se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Prve večeri natjecanja, u nedjelju, 27. rujna publici u Galeriji Prica i članovima prosudbene komisije (dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gerno Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić i skladatelj Srećko Bradić) predstavili su se violončelistica Latica Anić, mandolinist Maksimilijan Borić i violinist Zvonimir Krpan, dok je nastup klavirskog dua Danijel Gašparović - Nikola Kos otkazan zbog više sile.

Za svoj recital Latica Anić izabrala je Schubertovu Sonatu u a-molu – Arpeggione sonata, D.821, Ligetijevu Sonatu za violončelo te u obaveznom izboru domaćeg autora Rapsodiju Concertante Borisa Papandopula. Latica Anić trenutno studira na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Laszla Fenyoa, a do sada je pobjedila na međunarodnom natjecanju u austrijskom Liezenu te na 3. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo u Zagrebu.

Maksimilijan Borić odlučio se za 4. Partitu u a-molu za mandolinu solo Filippa Saulija, Adagio ma non troppo u Es-duru za mandolinu i klavir, WoO 43 Ludwiga van Beethovena te Capriccio Spagnuolo, op 276 Carla Muniera i 2. Koncert za mandolinu i klavir u a-molu Raffaela Calacea, dok je za domaćeg autora izabrao Miroslava Miletića i Suitu rusticu za mandolinu i klavir. Maksimilijan Borić završio je studij mandoline na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu, u razredu prof. Uga Orlandija. Osvajač je brojnih nagrada kao solist i član komornih sastava na tamburi i mandolini, među kojima i Natjecanje Giacomo Sartori u talijanskoj Ali.

Zvonimir Krpan svoj je recital otvorio Hrvatskom rapsodijom – Žetelačka Frana Lhotke, da bi nastavio Beethovenovom Sonatom za violinu i klavir, op. 24, Proljetna i završio sa Zigeunerweisen, op. 20 Pabla de Sarasatea. Krpan je student prve godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu prof. Davora Philipsa, a iza sebe ima niz prvih nagrada na državnim natjecanjima u Varaždinu te Međunrodnom gudačkom natjecanju Rudolf Matz.

M.Š.

Najava za ponedjeljak

Natjecanje Ferdo Livadić nastavlja se u ponedjeljak, 28. rujna nastupima Kallea de Bie (violončelo), Franje Bilića (čembalo), Anamarije Milić (violina) i Biljane Vitanović (harmonika) od 17 sati u Galeriji Prica. Osvajače Nagrade Ferdo Livadić, u iznosu od 15 tisuća kuna sponzora Hypo Alpe Adria Banke i Nagrade grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja od 10 tisuća kuna bit poznati na Večeri pobjednika u utorak, 29. rujna.

 

Treći festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina

Počelo 12. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002