26.06.2015.

Likovna kolonija nadarenih učenika za 99. obljetnicu rođenja Zlatka Price

Boje života Prici u čast

Likovna kolonija nadarenih učenika za 99. obljetnicu rođenja Zlatka Price

Po treći puta mladi nadareni učenici osnovnih škola sa samoborskog područja okupili su se na likovnoj radionici, koja se u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica organizira 26. lipnja, na dan kada se rodio akademik Prica. Na taj način ove se godine u Samoboru obilježava 99. godišnjica njegova rođenja.

Na likovnoj radionici nazvanoj Boje života sudjelovalo je 11 učenika, koji su radili u nekoliko tehnika inspirirani Pricinim djelima, uz pomoć i savjete svojih mentora – profesora: Kornelije Dorotić iz OŠ Milana Langa, Nevenke Miklenić iz OŠ Bogumila Tonija i Slavena Jurića iz OŠ Samobor. Učenici su svoje radove stvarali do 13 sati, koji su nakon toga do kraja dana bili izloženi ispred prostora Galerije Prica na Trgu Matice hrvatske.

Bio je to i svojevrsni uvod u proslavu 100. godišnjice rođenja akademika Price, za što su već počele opsežne pripreme u gradovima koje je on i povezao – mađarskom Pečuhu, istarskom taru i našem Samoboru. Naravno, mladi nadareni učenici iz samoborskih škola i ove će godine tijekom ljeta sudjelovati na tradicionalnoj likovnoj koloniji u Taru, što je za života bila i želja Zlatka Price.

M.Š.

 
26.06.2015.

17. likovna kolonija na Žumberku

Likovnjacima se pridružili i pjesnici

17. likovna kolonija na Žumberku

U subotu, 20. lipnja, u grkokatoličkoj župi sv. Ivana Krstitelja u Grabru, održala se je 17. likovna kolonija Žumberak. Jednodnevno događanje - likovna kolonija, održao je likovni i književni ogranak Matice hrvatske Samobor. Ogranci Matice hrvatske su zbog bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života. Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.

Jednodnevna manifestacija je i ove godine upotpunjena i pjesništvom. Nastupili su pjesnici književnog odjela ogranka MH Samobor. Okupilo se dvadesetak umjetnika, čiji će radovi u jesen biti izloženi u Samoboru.

Likovnu koloniju i pjesnički nastup samoborski ogranak MH organizirao je u suradnji s domaćinom, grkokatoličkom župom Stojdraga čiji je dušebrižnik župnik Mile Vranešić. Velečasni Vranešić je izjavio da je Žumberku potrebno što više kvalitetnih kulturnih događanja u svrhu održanja života, promocije zavičaja i privlačenja posjetitelja. Vlč. Vranešić kaže da mi Žumberčani često puta tuđe precjenjujemo, a svoje podcjenjujemo pa ipak i u svojoj skromnosti imamo puno toga za pokazati i imamo se čime ponositi.

Slavko Struna

 

Likovna kolonija nadarenih učenika za 99. obljetnicu rođenja Zlatka Price

17. likovna kolonija na Žumberku

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002