12.01.2015.

Svetonedeljski tamburaši kolendali Dubrovnikom

Kakav je to drmeš bio!

Da smo na pravom mjestu shvatili smo tek prošavši veličanstven Tuđmanov most. U daljini se ukazala tvrđava Lovrijenac i zidine staroga grada. Najpoznatija vizura koje se čovjek može dosjetiti. Ovalnom kulom u sredini i beskonačnim mozaikom kamenih blokova u niz i u vis, stari grad dominira vremenom i prostorom.

Ulaz u grad, dubrovačke Pile, naša je prva pozornica. Gladak kamen pod čizmama, miris bora i agruma, tihi povjetarac i prikrivena nestrpljivost u nama. Stotine uzastopnih godina kulture i baštine bit će bogatije i za zvuke naše svetonedeljske tamburice. Velika je to odgovornost. Sajam zdrave hrane, naziv je manifestacije na kojoj smo svakodnevno sudjelovali. Posjetitelje sajma darivali smo uživanjem u tamburaškim izvedbama raznih kompozicija. Božićne, slavonske narodne, folklorni instrumentali i mnoge druge.

Pored korza i sajma, tamburaškim melodijama razigrali smo i nekoliko lokalnih restorana, pubova i središnji trg. Ipak, najveće veselje bio je posjet Dječjem domu Maslina. Iskrena dječja radost i pjesma uz naše izvedbe bili su neizmjerni. Jedan posjet probudio je Božić djeci bez prave obitelji i blagdanske sloge. Prekrasan dan.

Badnje jutro. Prema dubrovačkoj tradiciji, čestitali smo svim dobrim ljudima Dubrovačkom kolendom, izvodeći je u Turističkoj zajednici grada. Zaposlenici i strani posjetitelji rado su nas tamo primili i zadržali. Iako je lijepo na svim pozornicama u gradu, nama glazbenicima posebno se dopao Svetonedeljski drmeš odsviran u svjetski znanom Kneževom dvoru. Njegov atrij specifičan je zbog svoje izvanredne akustike, u njemu se odvijaju Dubrovačke ljetne igre te koncerti klasične i suvremene glazbe. Kakav je to drmeš bio!

Na kraju, osvojili smo svijet! Zapravo, svetonedeljska nošnja je osvojila svijet! Kako? E, pa vjerojatno ne postoji kontinent na kojem se slika naše nošnje u međuvremenu nije pojavila. Zahvaljujući, dakako, dobrim i nama nepoznatim ljudima koji su svojim aparatima svakodnevno fotografirali nas u najljepšoj nošnji. Može li promocija našeg kulturnog nasljeđa uopće biti bolja?

KD Sveta Nedelja

 

Svetonedeljski tamburaši kolendali Dubrovnikom

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002