05.12.2015.

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Željka i Mirana Krčadinca

Babinjak - Zagrebačko kupalište na Savi

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Željka i Mirana Krčadinca

U nedjelju, 6. prosinca, po običaju točno u podne, u samoborskoj Foto galeriji Lang otvorena je izložba Željka i Mirana Krčadinca "Babinjak - Zagrebačko kupalište na Savi". Na izložbi će biti prestavljeni dokumentarni snimci Željka Krčadinca, nastalih pedesetih godina prošlog stoljeća, a u ovom slučaju služe kao dopuna intimističkim fotografijama Mirana Krčadinca iz devedesetih godina.

Željko i Miran Krčadinac uhvatili su trenutak prošlosti i to su vrijeme pretočili u fotografsku sliku, ne za uspomenu, već za živo sjećanje generaciji koja nadolazi.

Želimir Koščević tom je prilikom, između ostaloga, napisao: "S nemalom nostalgijom prisjećamo se davnih dana, a prizori nimalo izblijedjeli lete memorijom poput nekog arhivskog filma. Priviđaju nam se ljetni otvoreni tramvaji, zahuktali "Samoborček", radnička Trešnjevka, rane tvorničke sirene s Peščenice, tramvaj na Mirogoj, špica i žurnali na Jelcu, sanjkanje na maksimirskim padinama..., i još mnogo toga što je ostalo na apšicalnim dijapozitivima i fotografijama s nazubljenim rubom..."

Miran Krčadinac (1975.) diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti, televizijski je snimatelj i dokumentarist. Za dokumentarni film City Folk (HTV, 2004.) dobio je priznanje Prix Circom, međunarodnu nagradu europskih televizija.

Željko Krčadinac (1935.), po struci profesor geografije, bio je zaposlen u avionskim kompanijama. Cijelog života bavio se fotografiranjem, kako amaterski tako i kao dopunskim zanimanjem. Kao član Fotokluba Zagreb i izlagač na brojnim foto-salonima u svijetu dobitnik je odličja EFIAP i nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu.

 
05.12.2015.

Tjedan francuske kulture u Samoboru

Radost življenja na francuski način

Velika "šetnja" Francuskom u sklopu Tjedna francuske kulture, koji već niz godina organiziraju Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor-Chassieu i OŠ Samobor, u suradnji sa samoborskim Pučkim otvorenim učilištem i Gradskom knjižnicom, počela je u ponedjeljak, 30. studenoga, a svoj veliki finale imala je u petak, 4. prosinca, u Caffe baru Fulir.

Nakon četiri dana, tijekom kojih su mlađe i starije generacije Samoboraca mogle prisustvovati projekcijama filmova, besplatnom tečaju francuskog jezika, izložbama i predavanjima o francuskoj kulturi i posebnostima jedne velike europske nacije, kojima su nam organizatori još više uspjeli približiti ovu prijateljsku zemlju, samoborski frankofili u Fuliru su mogli osjetiti i radost življenja na francuski način.

U nevelik, ali ugodan i prisan prostor naše male samoborske kavane jedva su stali svi posjetitelji koji su se zaželjeli druženja uz lijepe riječi, sjajnu glazbu i francuske gastro specijalitete.

Glazbeni dio večeri prigodno je otvoren s Imagine Johna Lennona, kojom je odana počast žrtvama nedavnog terorističkog napada u Parizu.

Iz povijesti znamo da su solidarnost, bratstvo i jednakost duboko ukorijenjeni u francuskom narodu i njihovom mentalitetu, a "joie de vivre" (radost življenja) jedan je od temeljnih životnih postulata svih Francuza. O svemu tome mogli smo više doznati kroz crtice iz svakodnevnog života i običaja stanovnika Francuske, koje su pričale Mirjana Komočar Ljubić, Vanda Bartulica, Ana Matijašić, Slaven Jurić, Vesna Marjanović, Vatroslav Jakobović, Ana Kos, Maja Milek i Nataša i Jadranka Komočar. Poznate francuske šansone i pjesme čuli smo u interpretacijama Maje Milek, Marije Tominić, Ozane Lehpamer, Maje Klisurić i Đurđice Pleše, u pratnji odličnog SOS benda.

Slavila se te večeri ljubav, radost, prijateljstvo, zahvalnost i vjera u budućnost, uz, naravno, fina vina, čuvene kroasane, sireve i francuske slastice, bez kojih je radost življenja Francuzima nezamisliva. A, kako smo iz jedne od priča doznali, sve to ih čini jednom od najzdravijih nacija na svijetu.

Rekli bi – pametnome dosta. "Joie de vivre!"

M.K.

 

U Foto galeriji Lang otvorena je izložba fotografija Željka i Mirana Krčadinca

Tjedan francuske kulture u Samoboru

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002