19.04.2015.

U ponedjeljak, 20. travnja, u 20 sati, u Galeriji Prica: predstavljanje monografije Franjo Bahovec – Nezaboravak

Od samoborskih ljetnikovaca do slapova Niagare

U ponedjeljak, 20. travnja, u 20 sati, u Galeriji Prica: predstavljanje monografije <i>Franjo Bahovec – Nezaboravak</i>

Monografija Franjo Bahovec – Nezaboravak, autora Želimira Koščevića, po prvi puta široj javnosti predstavlja oko 140 crno-bijelih fotografija izabranih iz kolekcije od 500-tinjak staklenih stereofotografija Franje Bahovca, koje je ovaj naš poznati Samoborac, strastveni fotoamater i svjetski putnik napravio za života, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Ovu iznimno vrijednu zbirku staklenih stereodijapozitiva pronašao je i otkupio od Bahovčevih nasljednika naš Samoborac Josip Horvat, čijom zaslugom je kasnije i procijenjena, vrednovana i djelomično predstavljena javnosti.

Monografija je dvojezična (hrvatski/engleski), izašla je u nakladi Samoborskog glasnika d.o.o., dizajn i grafičku pripremu potpisuje naša mlada dizajnerica Sanja Kuzmanović, a prijevod prof. Marijana Vlahović.

Otvorenje izložbe i predstavljanje monografije bit će u Galeriji Prica, u ponedjeljak, 20. travnja, u 20 sati.

S.S.

 
19.04.2015.

3. Samoborsko zborsko protuletje

Ovaj put najbolji Slovenci

3. Samoborsko zborsko protuletje

3. Samoborsko zborsko protuletje, održano 18. travnja u samoborskoj kino dvorani, okupilo je pet zborova iz Hrvatske i susjedne Slovenije: Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb Lira, Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, Ženski vokalni ansambl Petrus Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj iz Petrinje, Ženski vokalni ansambl Sidone iz Kutine i Prosvetno društvo Podčetrtek – Moški pevski zbor Terme Olimpia iz Podčetrtka. Prije početka natjecanja pozdravili su ih u ime organizatora, HPD Jeka, mo Josip degl Ivellio i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Ovogodišnja pravila nalagala su obavezno izvođenje jedne od skladbi Ivana pl. Zajca, a međunarodni žiri u sastavu prof. Franc Križnar i prof. Ivan Jerković plaketama je nagradio pobjednike. Zlatnu plaketu osvojio je Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, dirigentica Špela Drašler, srebrnu plaketu dobio je Ženski vokalni ansambl Petrus HPD Slavulj iz Petrinje, dirigentica Jasmina Augustić, a brončanu plaketu dobio je Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb Lira, dirigent Robert Homen.

Pokrovitelji ovogodišnjeg 3. Samoborskog protuletja bili su Grad Samobor i Turistička zajednica grada Samobora.

M.K.

 
19.04.2015.

23. Samoborski haiku susreti

Forma kratka, ali snažna

23. Samoborski haiku susreti

Ove se godine, po 23. puta, u Gradskoj knjižnici Samobor okupio značajan broj haiku pjesnika iz Hrvatske, a i šire. Samoborske haiku susrete, nazvane po njihovu začetniku Darku Plažaninu, i ove je godine organizirao Ogranak Matice hrvatske Samobor. Prisutni su pjesnici tako ove subote, 18. travnja, u kišno dopodne, svojim stihovima, koje su sami govorili, unijeli u prostor knjižnice svježinu i radost.

U glazbenom dijelu sudjelovale su Matea Vušković na flauti i Maria Crljen na gitari. Sve prisutne je kroz program vodila Vanda Bartulica, kratka izlaganja imali su Ivo Markulin i Milan Žegarac Peharnik, a Enes Kišević i Vlasta Mažuranić sjajno su interpertirali haiku stihove Darka Plažanina i Marinka Španovića.

Haiku susreti, svaki put svježiji, i dalje idu naprijed punom snagom pa iza svakih susreta ostane i trajan trag u formi Zbornika samoborskih haiku susreta, u kojem možete pronaći radove pjesnika iz cijeloga svijeta.

D.R.

 

U ponedjeljak, 20. travnja, u 20 sati, u Galeriji Prica: predstavljanje monografije Franjo Bahovec – Nezaboravak

3. Samoborsko zborsko protuletje

23. Samoborski haiku susreti

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002