09.12.2015.

Izvrsni uspjesi učenika Glazbene škole Ferdo Livadić na državnom natjecanju komornih sastava

Kvintetu i kvartetu najviše nagrade

53. hrvatsko natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe ove se godine po prvi puta održalo u Zagrebu, u prostorima nove zgrade Muzičke akademije (3. - 5. prosinca 2015. godine). Natjecala su se dva komorna sastava Glazbene škole Ferdo Livadić, koja su svoje nastupe na državnom natjecanju osigurali nakon osvojenih prvih mjesta na županijskom natjecanju, također u Zagrebu (3. - 7. studenoga 2015.).

Kroz dvije discipline (kvartet i kvintet) i dvije kategorije (I. kategorija: osnovna glazbena škola, II. kategorija: srednja glazbena škola), naši su učenici postigli iznimno dobre rezultate i nagrade.

Muziciranje mladih glazbenika pratio je ocjenjivački sud u peteročlanom sastavu eminentnih umjetnika i pedagoga na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu: Branko Mihanović, predsjednik, Jože Haluza, Lidija Horvat Dunjko, Ištvan Remer i Dario Teskera.

U samoborskoj glazbenoj školi pridaje se iznimna važnost komornom muziciranju, što dokazuju ne samo visoke nagrade, već i mnogobrojni nastupi ostalih orkestara i komornih sastava tijekom cijele školske godine.

Z.M.

Nagrade

KVINTET - II. kategorija - 1. nagrada

Marko Blašković, bisernica, brač

Ana Mezdić, brač

Davor Peter, brač, čelović

Davor Ban, čelo

Fran Slogar, berde, kontrabas

Mentorica: Petra Vojvodić, prof.

KVARTET - I. kategorija - 2. nagrada

(1. nagrada nije dodijeljena)

Jan Tominić, saksofon

Lovro Pajić, saksofon

Damjan Ivetta, saksofon

Anton Pavić, saksofon

Mentor: Tomislav Žužak, prof.

 
09.12.2015.

Izložba fotografija Maxa Juhasza u Galeriji Prica

Povratak izgubljenih fotografija i vremena

Bez digitalne tehnologije i naknadnih intervencija, ručno izrađene crno-bijele fotografije Maxa Juhasza vraćaju nas izvornoj umjetnosti, kada su, iz naizgled običnih motiva naše svakodnevice, u kadrovima majstora nastajala mala remek-djela. Upravo takve su i Juhaszove fotografije izložene u Maloj dvorani Galerije Prica u utorak, 8. prosinca, gdje je prigodom otvorenja izložbe naziva U izgubljenom vremenu sam autor pojasnio kako i zašto su nastale.

Fotografirati je počeo 1991. godine u rodnom Vukovaru, ponukan gubitkom obiteljskih fotografija u ratu. Nastojeći vratiti i nadomjestiti barem dio tog izgubljenog obiteljskog blaga zabilježenog na fotografijama, Juhasz od tada svojim foto aparatom sa sjetom i nostalgijom bilježi ne samo vukovarsku stvarnost, već i sve druge motive iz tog izgubljenog vremena.

O radovima Maxa Juhasza govorila je autorica predgovora u prigodnom katalogu koji prati izložbu Sonja Švec Španjol, a izložbu je otvorio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Izložba je otvorena do 20. prosinca.

M.K.

 
09.12.2015.

U predvorju samoborskog kina "izložba" o radu Pučkog otvorenog učilišta

53 000 očiju svjedočilo o događanjima

U predvorju samoborskog kina

O svemu što se tijekom godine događalo u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu, kratko je u utorak, 8. prosinca, prigodom otvorenja zadnje ovogodišnje izložbe u Galeriji Prica, govorila ravnateljica Jelena Vojvoda. Vidno zadovoljna, brojne posjetitelje pozvala je da pogledaju i pomalo neuobičajenu "izložbu" u predvorju našeg kina, gdje su na velikim fotografijama zabilježene gotovo sve aktivnosti ove naše ustanove.

Djelatnici POU-a dali su si truda pa su tako pobrojali 53 000 očiju, odnosno više od 26 000 posjetitelja koji su ove godine pratili programe i događanja u POU.

Detaljnije o ovim brojkama i svemu što smo mogli vidjeti u POU tijekom godine, a podaci još nisu konačni, saznat ćemo u razgovoru s ravnateljicom Vojvodom, planiranom za siječanj iduće godine.

M.K.

 

Izvrsni uspjesi učenika Glazbene škole Ferdo Livadić na državnom natjecanju komornih sastava

Izložba fotografija Maxa Juhasza u Galeriji Prica

U predvorju samoborskog kina "izložba" o radu Pučkog otvorenog učilišta

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002