20.03.2015.

Održana 5. Večer francuke šansone

Ovaj put pjevalo se i dvojezično

Vrijedni frankofili grada Samobora uspješno su priredili i peto izdanje Večeri francuske šansone. Sva mjesta u samoborskom kinu u četvrtak, 19. ožujka opet su bila popunjena onima koji uživaju u melodioznosti francuskog jezika, zvuku šansone ili su pak došli dati podršku brojnim izvođačima – ove godine više od stotinu njih. Ne čudi stoga što su organizatori iz Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu (uz pomoć i potporu Gradske knjižnice Samobor, Osnovne škole Samobor te Grada, županije i Ministarstva vanjskih poslova) odlučili koncert napraviti u dva dijela.

U prvom su uz klavirsku pratnju Roberta Batelića na francuskom pjevali učenici od četvrtog do osmog razreda Osnovne škole Samobor, članovi dječjih zborova Samoborček i Smiješak te Brbljaoničari Gradske knjižnice Samobor. U drugom dijelu izvedbom šansona i to dvojezično predstavili su se redom Maja Klisurić, Maja Milek, Jelena Prišlin, Ana Milek, Marija Tominić, Darkica Bišćan, Đurđica Pleše, Hana Ruklić, Marko Matijaščić, Silvija Turk i Ozana Lehpamer, dok im je glazbena pratnja bila grupa Krivi smjer, a dodatni tonovi stigli su i od Roberta Batelića na klaviru te Miroslava Šavara na usnoj harmonici i Damira Dimnjakovića na akustičnoj gitari. U izvedbama od tradicionalnih šansona do modernijih interpretacija francuskih legendi kao što su Jacques Brel, Edit Piaf i Joe Dassin, uživati se moglo gotovo dva sata, a sudeći po svake godine sve većem interesu za Večer francuske šansone organizatori će za Dane frankofonije u 2016. godini ponovno brinuti slatke brige oko izbora dovoljno velikog prostora.

Okupljene je uvodno pozdravila predsjednica Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu Mirjana Komočar Ljubić, a svoju zahvalu Samoborcima na promicanju francuskog jezika i kulture te jačanju veza Hrvatske i Francuske uputio je ataše za obrazovanje, audiovizualne medije i učenje stranih jezika u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu Frederic Germain.

I.H.

 
20.03.2015.

KUD Rakov Potok postavio izložbu Hiža moje bake

Nekad se živjelo teže, ali radosnije

Kako je izgledala prošlost brojnih djedova i baka samoborskog kraja prikazali su u četvrtak, 19. ožujka članovi KUD-a Rakov Potok. Na 1. katu Samoborske kleti postavljena je etnografska izložba Hiža moje bake na kojoj su prikazani brojni predmeti koji su nekad bili sastavni dio velikog broja kućanstava.

- Izložbu smo posvetili našim bakama i djedovima, željeli smo ne samo prikazati kako su nekada živjeli, već smo isto tako željeli skrenuti pažnju našoj djeci, mladima, na potrebu njegovanja baštine i tradicije naše domovine kako bismo sačuvali kulturni identitet. Ova izložba nije velika po obimu, ali je velika po trudu i radu, po brojnim sjećanjima koja smo obnavljali skupljajući ove predmete, po crticama iz života naših starih koje smo prepričavali, po životu kojeg smo se prisjećali i koji je bio mnogo teži i drugačiji nego što je naš danas, no ponekad nam se činilo da je bio bogatiji, ljepši, radosniji, usprkos težini življenja – rekla je predsjednica KUD-a Rakov Potok Ksenija Jaklenec, ujedno zaslužna za najveći dio predmeta koji su prikazani na izložbi. Jaklenec je zahvalila na pomoći u pripremi izložbe Gradu Samoboru, Samoborskom muzeju, obitelji Karlović na ustupljenom prostoru te svim mještanima koji su pomogli u prikupljanju predmeta, a posebno Verici Čakanić.

Etnologinja i viša kustosica Samoborskog muzeja Lela Ročenović okupljene je upoznala s nekim od značajnijih točaka iz povijesti Rakovog Potoka te podsjetila na značanje izraza hiža.

- Hiža ili iža označava cjelokupno stanovanje obitelji, sve ukućane koji stanuju u njoj, a također i glavnu prostoriju tzv. veliku hižu u kojoj se svi okupljaju, blaguju, borave i spavaju. Mala hiža ili komorica je soba u kojoj spava mladi bračni par, a tu je još i kuhna odnosno kuhinja. Spomenuti treba i "družinsku hižu", zadružnu kuću u kojoj živi nekoliko obitelji i stari otac, domaćin – rekla je Lela Ročenović te upozorila na neke od detalja vezanih uz izložene narodne nošnje i proglasila izložbu otvorenom.

U kratkom programu nastupili su članica Književnog odjela Matice hrvatske Samobor Vanda Bartulica i mali Slavuji KUD-a Rakov Potok koji su prikazali tradicijske dječje igare. Izložbu Hiža moje bake može se razgledati u Samoborskoj kleti, na 1. katu do kraja ožujka.

I.H.

 
20.03.2015.

Djela Zlatka Price u Posavskom muzeju Brežice

Uvod u obilježavanje 100. obljetnice rođenja Zlatka Price

Djela Zlatka Price u Posavskom muzeju Brežice

Izložbu slika i grafika akademika Zlatka Price otvorili su 19. ožujka u Posavskom muzeju u Brežicama župan Občine Brežice Ivan Molan i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, naglasivši da je ovo tek jedan od zajedničkih projekata iz tradicionalno dobre dugogodišnje suradnje Brežica i Samobora.

Na izložbi je predstavljen izbor Pricinih slika iz donacije Galerije Prica Pučkog otvorenog učilišta Samobor i iz fundusa Samoborskog muzeja. Autorice izložbe su kustosica Galerije Prica Samobor Nikolina Šimunović i kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini. Izložba je postavljena kao retrospektiva slika i grafika Zlatka Price iz svih njegovih ciklusa, od realističnog Akademskog, preko Samoborskog, pa ciklusa Ljudi i plodovi te Anatomija prirode, do najpoznatijeg Tarskog ciklusa i na kraju Opatijskih kišobrana.

Izložba je postavljena u suradnji sa Zakladom Zlatko i Vesna Prica i uvod je u obilježavanje 100. obljetnice rođenja Zlatka Price (1916.–2016.), rekla je upraviteljica Zaklade Marica Jelenić.

Za sljedeću godinu priprema se velika opsežna monografija, koja bi obuhvatila sva područja Pricina rada i prikupljaju se radovi, ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Njemačke, gdje je također dosta izlagao, najavila je Nikolina Šimunović. Osim toga, planira se i velika retrospektivna izložba Zlatka Price, koja će biti postavljena u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Budimpešti i Pricinom rodnom Pečuhu.

Izložba slika i grafika Zlatka Price može se u Posavskom muzeju u Brežicama razgledati do 19. travnja ove godine.

D.K.

 

Održana 5. Večer francuke šansone

KUD Rakov Potok postavio izložbu Hiža moje bake

Djela Zlatka Price u Posavskom muzeju Brežice

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002