05.10.2015.

Drugi ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama – koncert Cantabo Domino

Zvuk harfe novost za oduševljenu publiku

Drugi ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama – koncert Cantabo Domino

U subotu, 3. listopada, u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca koncertom Cantabo Domino nastavljen je "2. ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama".

Vrsne solistice Aida Vidović Krilanović (mezzosopran) i Tajana Vukelić Peić (harfa) svetonedeljskoj su se publici predstavile izvodeći najpoznatija sakralna djela skladatelja klasične glazbe, kao i djela hrvatskih skladatelja Rudolfa Matza i Đele Jusića, koja nemamo često priliku slušati. Zvuk harfe novost je u svetonedeljskom koncertnom ciklusu pa je nastup ovakvog neuobičajenog dua izazvao oduševljenje brojne publike. Eterični zvuk harfe i topli timbar mezzosoprana, nastali kao amalgam bravuroznih pasaža, dinamičkih promjena i stilski precizne agogike, stvorili su kontemplativnu atmosferu koja je istinsko duhovno obogaćenje.

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije, a u suradnji sa župom Bl. Alojzija Stepinca vjernoj su publici ovim koncertom nastojali približiti blagdansku atmosferu, kroz ponajbolja ostvarenja sakralne glazbe, obilježivši tako blagdan zaštitnika župe Bl. Alojzija Stepinca.

Petrunjela Krajačić

 
05.10.2015.

Završnicu Samoborske glazbene jeseni obilježili mladi glazbenici

Beriša, Batoš i mladi za pamćenje

Jubilarno 40. izdanje Samoborske glazbene jeseni polako se primiče kraju, a baš kao većinu koncerata i završnicu festivala obilježavaju mladi glazbenici. Svoju su šansu predstavljanja ljubiteljima glazbe dobili i nadareni učenici samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić, čime je iznova istaknut motiv ovogodišnjeg programa u osloncu na mlade snage. No, nedjelja je ponovno ponudila dvostruki glazbeni užitak.

Nedjeljni program otvorila je u Galeriji Prica slovensko–hrvatska kombinacija Sara Beriša (saksofon) i Ivan Batoš (klavir), koja je svoju uspješnu suradnju obilježenu i vrijednim međunarodnim priznanjima započela prije šest godina. Na njihovom repertoaru bili su Légende, za saksofon i klavir, op. 66 Florenta Schmitta, Sonata za violinu i klavir, op. 11, br. 4 Paula Hindemitha te Invocation (à Primož Ramovš) Lojze Lebiča, koju je Lebič 2002. godine posvetio tri godine ranije preminulom kolegi skladatelju i prijatelju Primožu Ramovšu.

Nakon njih u župnoj crkvi svete Anastazije nastupio je Festivalski orkestar i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić. Tako su se publici predstavili mladi pijanisti Fabijan Košćak i Ana Fegić, kontrabasist Ivan Dominik Stepić i klarinetistica Lucija Bošković, a za ovu prigodu posebno okupljenim Festivalskim orkestrom ravnao je mladi dirigent Davor Kelić. Na ovom koncertu izvođači su se odlučili za Koncert za klavir i orkestar u D-duru br. 11, Hob. XVIII Josepha Haydna, Rondo za klavir i orkestar u D-duru, KV 328 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za kontrabas i orkestar u E-duru Karla Dittersa von Dittersdorfa te Koncert za klarinet i orkestar Ante Grgina, a njihove nastupe publika je popratila s velikim odobravanjem.

M.Š.

Najava za petak

Za sam kraj 40. Samoborske glazbene jeseni ostavljena je svečana dodjela nagrada i praizvedba prvonagrađene skladbe na 4. Međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note. Svečanost će biti održana u petak, 9. listopada, od 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. Tom će prigodom nagradu primiti skladatelj Massimo Lauricella, a potom će njegovu prvonagrađenu skladbu Kairos izvesti violinist svjetskog glasa Irvine Arditti, koji će publici podariti i koncert s izvedbama skladbi suvremenih skladatelja (Hilda Paredes, James Dillon, Pierre Boulez, Emmanuel Nunes, Toshio Hosokawa i Salvatore Sciarrino).

 

Drugi ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama – koncert Cantabo Domino

Završnicu Samoborske glazbene jeseni obilježili mladi glazbenici

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002