23.06.2015.

Obavijest iz samoborske Gradske knjižnice

Ljetno radno vrijeme do 29. kolovoza

Obavijest iz samoborske Gradske knjižnice

I ovo ljeto samoborska Gradska knjižnica radit će prema ljetnom rasporedu. To znači da će korisnici od ponedjeljka do srijede u prostore knjižnice moći od 14 do 20 sati, četvrtkom i petkom od 8 do 14, a subotom od 8 do 12 sati. Ovaj raspored vrijedi do 29. kolovoza.

M.Š.

 
23.06.2015.

Najava projekta 100 godina Price

Traže se još neotkrivena Pricina djela

Najava projekta 100 godina Price

Zlatko Prica osebujan je naš akademski slikar koji je za života stvorio niz respektabilnih djela u nekoliko svojih ciklusa, a u ostavštinu je ostavio i most prijateljstva između Hrvatske i Mađarske, osobito između Pečuha, Samobora i Tara. Iako se može pomisliti da se već puno toga zna o Prici, s približavanjem obljetnice 100. godišnjice njegova rođenja (rođen je u Pečuhu 26. lipnja 1916.) sve više na zamahu dobiva projekt nazvan "100 godina Price", u kojem se već provode sveobuhvatna istraživanja Pricina stvaralaštva i života.

Što je već napravljeno i što se sve još planira realizirati u ovom projektu najavljeno je na konferenciji za medije u samoborskoj Galeriji Prica 23. lipnja, na kojoj su sudjelovali upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica Marica Jelenić, kustosica Galerije Prica i suautorica monografije Nikolina Šimunović, povjesničar umjetnosti i suator monografije Nikola Albaneže, predsjednik Zaklade i vijećnik u Skupštini Grada Pečuha József Hári, dobar poznavatelj Zlatka Price i jedan od inicijatora osnutka Zaklade dr. Jenő Ujvári te zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

Marica Jelenić napomenula je da je projekt zamišljen kroz tri cjeline – monografija, izložbe i simpozij, organizatori su Zaklada Zlatko i Vesna Prica, Grad Samobor, Grad Pečuh, Općina Tar-Vabriga i Jasmina Jugo Prica, a suorganizatori POU Samobor i Galerija Prica. Nikolina Šimunović istaknula je da je u tijeku pripremna faza prikupljanja građe za monografiju, koju planiraju dovršiti do kraja ove godine, a tekstovi bi bili na hrvatskom, mađarskom, njemačkom i engleskom jeziku te sažetak na talijanskom. Sveukupno planira se građa na 500 stranica. Već su stupili u kontakt s oko 140 muzejsko – galerijskih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu, koje već sada iskazuju interes i da se retrospektivna izložba Price realizira i u njihovim prostorima.

Istraživanja i dalje traju pa su pozvani građani, privatni kolekcionari i institucije koje posjeduju Pricina djela da se jave u Galeriju Prica kako bi se to zabilježilo. Uz slike, grafike i nekoliko skulptura, istraživanje je do sada rezultiralo dokumentiranjem i njegovih javnih radova - dva velika mozaika (u Ministarstvu turizma i Galeriji Zvonimir Ministarstva obrane) i dva vitraja (jedan u Hotelu Ad Turres u Crikvenici). Čelni ljudi projekta nadaju se da će uspjeti u naumu objedinjavanja podataka o svim Pricinim radovima. Suator monografije Nikola Albaneže rekao je da su im u prvom planu djela te da se priprema i simpozij, koji bi trebao dati nova čitanja Pricina specifičnog likovnog izraza i obogatiti percepciju o njemu. Procjenjuje se da njegov opus obuhvala oko 2000 radova.

Program obilježavanja 100 godina Price u Pečuhu predstavio je József Hári, istaknuvši da se u ožujku 2016. Planira otvorenje izložbe slike koje je Prica darovao tom gradu, u travnju bi učenici viših razreda tamošnjih škola sudjelovala na likovnoj koloniji, a najbolji bi došli na likovnu koloniju u istarski Tar. U rujnu bi se u Pečuhu promovirala monografija i bio održan znanstveni simpozij, a studenom 2016. u Galeriji u Pečuhu bi se otvorila velika retrospektivna izložba.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je da Samobor podržava sve aktivnosti koje su predviđene projektom te da se još utvrđuju svi detalji programa koji bi se odvijao u našem gradu, kao što su predstavljanje monografije i izložba. Monografija će biti tiskana početkom 2016. godine, a obuhvatit će prikaz i analizu važnosti opusa Zlatka Price unutar hrvatske i jugoslavenske scene, njegovo mjesto u europskom kontekstu, podroban životopis, sjećanja suvremenika te kataloški popis radova.

Posebno zanimljiv sa svojom pričom o druženju s akademikom Pricom bio je dr. Jenő Ujvári, a posebno je istaknuo Pricinu viziju kada je svoju kuću u Taru namijenio za likovne kolonije mladih umjetnika.

Na likovnoj koloniji sudjeluju i samoborski učenici, a upravo će oni ove godine biti u prvom planu na obilježavanju 99. godišnjice Pricina rođenja. Naime, u petak, 26. lipnja mladi nadareni učenici okupit će se ispred Galerije Prica te od 10 do 13 sati slikati svoja djela, koja će posjetitelji nakon 13 sati moći vidjeti na izložbi na otvorenome.

M.Š.

 

Obavijest iz samoborske Gradske knjižnice

Najava projekta 100 godina Price

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002