07.06.2015.

Izložba radova s fotokolonije u Taru

Tarski kaleidoskop fotografa - umjetnika

Izložba radova s fotokolonije u Taru

U organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica unazad dvije godine održava se i Tarska fotokolonija, kolonija umjetničke fotografije, a do sada je na njoj sudjelovalo petero umjetnika – fotografa: Nevenka Miklenić, Ivana Pavlović, Željko Nemec, Imre Kiss i Gabriella Jerszi. Izbor fotografija nastalih u Taru predstavljen je, u prisutnosti naših domaćih autora, samoborskoj publici u Maloj dvorani Galerije Prica u utorak, 9. lipnja, pod nazivom Tarski kaleidoskop.

O nastanku fotokolonije i njenom radu govorila je Marica Jelenić, predsjednica Zaklade Zlatko i Vesna Prica, koja je izrazila želju da i ovaj vid rada i umjetničkog izričaja postane tradicija, a Tar mjesto inspiracije fotografima, kao što je to godinama bio i Vesni Prici.

O karakteristikama pojedinih fotografija i o svakom umjetniku nešto više je rekao prof. Željko Nemec, koji je na kraju izrazio svoje uvjerenje kako utemeljenje Tarske fotokolonije širom otvara vrata daljnjem radu i stvaranju fotografa – umjetnika.

Izložbu, koja ostaje otvorena do 25. lipnja, je otvorio pročelnik Juro Horvat.

M.K.

 
07.06.2015.

Međunarodna likovna kolonija "Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi"

Stopama svetog Martina

Međunarodna likovna kolonija

Zaklada Zlatko i Vesna Prica organizirala je 7. po redu umjetničku likovnu koloniju za učenike gradova osnivača Zaklade - Samobora i Pečuha u Mađarskoj te domaćina, Općine Tar-Vabriga u Istri. Učenici su boravili u kući našeg velikog slikara Zlatka Price, kojom upravlja Zaklada. Jedan od ciljeva djelovanja Zaklade je organizacija likovnih kolonija hrvatskih i mađarskih likovnih umjetnika i kroz umjetnost povezivanje dva naroda. Osim za akademske slikare, osmodnevna kolonija organizira se i za likovno nadarene učenike koji tako upoznaju vršnjake, nove krajeve, slikara Pricu te prelijepu Istru u kojoj je umjetnik stvarao svoj znameniti Tarski ciklus i tako na poseban način ulaze u svijet likovne umjetnosti.

Ovogodišnja kolonija bila je posvećena sv. Martinu, svecu koji povezuje mnoge gradove i mjesta Europe kroz pokret "Stopa svetog Martina", čiji član je i Općina Tar-Vabriga, a u povodu 1700 godina svečeva rođenja.

Uvodnu prezentaciju o životu ovog osebujnog sveca održala je voditeljica radionica Nevenka Miklenić. Zanimljiv životopis sveca, posjet župnoj crkvi i kapeli sv. Martina u Taru i ostalim interesantnim lokacijama učenicima su bili inspiracija za kreativna ostvarenja. Lik svetog Martina i danas je vrlo aktualan, jer njegova socijalna osjetljivost i briga za siromašne odlike su radi kojih je postao zaštitnik brojnih udruženja i profesija. Svoje impresije učenici su izrazili originalnim umjetničkim ostvarenjima ksilografije i umjetničke fotografije.

Na koloniji su sudjelovale četiri učenice iz Pečuha sa svojim voditeljicama, petero učenika iz Tara, naši učenici iz OŠ Samobor Majda Dostal i Jan Marton, te Karlo Tomašković i Luka Burić iz OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Kroz radionice učenici prakticiraju nove umjetničke tehnike te upoznaju tisućljetnu baštinu, kulturu i krajolik poreštine. Tehnike stvaranja su ksilografija (drvorez) i umjetnička fotografija, a voditelji radionica su samoborski likovni pedagozi - stalna voditeljica prof. Nevenka Miklenić iz OŠ Bogumila Tonija i prof. Slaven Jurić iz OŠ Samobor.

Potporu provedbi kolonije daju Općina Tar-Vabriga, Osnovna škola Tar–Vabriga, općinska Turistička zajednica i Zajednica Talijana u čijem prostoru je u subotu, 6. lipnja, postavljena i završna izložba učeničkih radova. Svim sudionicima i podupirateljima na izložbi su uručene prigodne spomenice, za čije je likovno rješenje odabran rad Majde Dostal iz OŠ Samobor.

Na početku svečanosti minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom umjetniku i dosadašnjem voditelju likovne kolonije i prijatelju Tara Milanu Generaliću. Izložbu je otvorio načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić, koji je vrlo emotivno govorio o prijateljstvu i suradnji s Generalićem.

Rastanak s Tarom i novim prijateljima donio je sjetne trenutke, no ipak je prevladala radost zbog povratka domovima i zadovoljstva doživljenim. Osam dana boravka obilovalo je brojnim aktivnostima – radionicama i novim likovnim iskustvima, druženjima s mađarskim i tarskim učenicima, potragom za zadanim fotografskim motivima, kupanjem na bazenu kampa Lanterna, razgledanjem Poreča i spilje Baredine...

Zahvalni za ovo osobito iskustvo i ponosni na rezultate predstavljene na njihovoj prvoj izložbi, mladi kreativci sretno su se vratili svojim kućama.

Nevenka Miklenić – voditeljica

Marica Jelenić

Upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica

 

Izložba radova s fotokolonije u Taru

Međunarodna likovna kolonija "Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi"

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002