13.06.2015.

17. Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije

Najbolji je Preporod iz Dugog Sela

17. Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije

Pod pokroviteljstvom Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije i u organizaciji domaćina, Folklornog ansambla Mladost, u subotu, 13. lipnja, održana je ovogodišnja Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije.

Jedanaest najboljih dječjih folklornih društava naše županije predstavilo se igrama i plesovima iz različitih krajeva Hrvatske, a njihovo umijeće procjenjivala je dvočlana komisija, u kojoj su bili Tvrtko Zebec (koreografije) i Dražen Kurilovčan (glazba).

Svoju predanost očuvanju tradicije najprije su pokazali domaćini iz Samobora, a nakon njih KUD Bratinečko srce, KUD Strmec, KUD Preporod iz Dugog Sela, KUD Mihovil Krušlin iz Šenkovca, KUD Januševec, KUD Velika Mlaka i KD Sveta Nedelja.

17. po redu županijska smotra ove je godine održana na glavnom samoborskom trgu, što se baš i nije pokazalo najsretnijim rješenjem, jer po vrućini i uz vjetar koji je baš u to vrijeme pirkao na placu, postavljena tehnika na pozornici nije mogla "poloviti" ono najvažnije – pjesmu i svirku, na kojima se temelje i koreografije. Ostala su tako zakinuta djeca koja su nastupala, a vjerojatno i žiri koji je trebao procijeniti i odlučiti tko je najviše pokazao.

No, kao i uvijek, odlučivali su detalji, a na državnu smotru, koja će biti u rujnu u Kutini, idu mali folkloraši KUD-a Preporod iz Dugog Sela, sa svojim dječjim igrama i pjesmama iz Slavonije naziva Mi smo seke bosonoge.

M.K.

 
13.06.2015.

Koncert francuskih pjesama i šansone u povodu Svjetskog dana glazbe

Rendez-vous u Samoboru

Koncert francuskih pjesama i šansone u povodu Svjetskog dana glazbe

Nešto malo ranije od predviđenog, na glavnom samoborskom gradskom trgu u petak, 12. lipnja, svoj koncert održali su mali i veliki "samoborski Francuzi". Riječ je o još jednom koncertu francuskih pjesama i šansone, koji unazad nekoliko godina organizira Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor – Chassieu, pri čemu im pomažu Gradska knjižnica Samobor, Grad Samobor, Zagrebačka županija, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Institut Francais i svi prijatelji francuske kulture i glazbe u našem gradu i šire.

Ove godine njihov koncert dio je i velike manifestacije Festival Francuske u Hrvatskoj, koji se pod nazivom Rendez-vous odvija u brojnim gradovima diljem naše zemlje od svibnja do rujna ove godine.

S novim izvedbama tradicionalnih francuskih pjesama, do svima poznatih šansona, svoje znanje francuskog pokazali su gotovo svi: mali Brbljaoničari koji ovaj jezik kroz igru uče u samoborskoj Gradskoj knjižnici, učenici od četvrtih do osmih razreda Osnovne škole Samobor, kao i brojni solisti koji su im se pridružili u pjesmi i svirci.

Da je "rendez-vous" u Samoboru posve normalna stvar, dapače, već stoljećima dio života i kulturnog identiteta našega grada, znaju svi Samoborci. Sada to mladim generacijama u nasljedstvo predaju čuvari tradicije i profesori francuskog jezika, na čelu s Mirjanom Komočar Ljubić, pod čijom paskom ovaj "soirée" izaziva sve veću pozornost naših građana i posjetitelja našega grada.

M.K.

 
13.06.2015.

Završni dan Festivala ljubavne poezije Ljubica

Ljubav za sve kojima je do nje

Kao i prvog dana, pjesnici su se u petak, 12. lipnja, zadnjeg dana Ljubice, najprije okupili ispred Samoborskog muzeja u Gostioni kod Vraza. Ispred njegove biste u parku Muzeja cvijeće su položili pjesnici i predstavnici slovenske manjine u Hrvatskoj, a sve ih je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak. Uz vodstvo djelatnika Muzeja mogla se pogledati zbirka posvećena nesretnoj ljubavi Stanka i Ljubice, nakon čega su se svi uputili prema Prolazu pjesnika kod crkve sv. Anastazije, gdje je održan središnji dio programa – čitanje novih ljubavnih pjesama.

No, kako ljubav nije samo za iskusne, tijekom dana svoje Priče o ljubavi predstavila su djeca kroz izložbu radova u predvorju kina, nakon koje su mogli pogledati lutkarsku predstavu Umjetničke organizacije Ecipecipec Dašenjka ili priča o štenetu. Za one malo starije, učenike Osnovne škole Bogumila Tonija i Gimnazije Antuna Gustava Matoša, o velikim ljubavnim pričama, uz izabrane stihove, govorio je Goran Matović.

Stigavši u prekrasan park oko crkve, pjesnici su najprije položili cvijeće na Ljubičin grob i tradicionalno otkrili novu ploču, na kojoj se nalaze stihovi Tita Bilopavlovića.

Pogled koji se iz parka iza crkve pruža na stare krovove i uže središte grada dugo je plijenio pozornost pjesnika, koji su iz svih kutaka, u pratnji Vraza i Ljubice (Jan Novosel i Ivana Kokot) nastojali svojim fotoaparatima zabilježiti samoborsko predvečerje i ovu pjesničku večer.

Uz gitaru Nine Romić tridesetak je naših najboljih i najvećih pjesnika čitalo svoje stihove publici koja ih najbolje razumije – kolegama pjesnicima.

Svoje dojmove s ovogodišnje Ljubice pjesnici su imali priliku ispričati u Havani, gdje su se nastavili družiti uz prigodan glazbeni program.

Organitatori iz Pučkog otvorenog učilišta Samobor, na čelu s ravnateljicom Jelenom Vojvodom i Vesnom Burić, koja već niz godina u Samobor na Ljubicu dovodi naše najbolje pisce ljubavnih stihova, za sljedeći festival već najavljuju i brojna druga iznenađenja i novitete.

M.K.

 

17. Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije

Koncert francuskih pjesama i šansone u povodu Svjetskog dana glazbe

Završni dan Festivala ljubavne poezije Ljubica

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002