13.06.2015.

17. Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije

Najbolji je Preporod iz Dugog Sela

17. Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije

Pod pokroviteljstvom Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije i u organizaciji domaćina, Folklornog ansambla Mladost, u subotu, 13. lipnja, održana je ovogodišnja Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije.

Jedanaest najboljih dječjih folklornih društava naše županije predstavilo se igrama i plesovima iz različitih krajeva Hrvatske, a njihovo umijeće procjenjivala je dvočlana komisija, u kojoj su bili Tvrtko Zebec (koreografije) i Dražen Kurilovčan (glazba).

Svoju predanost očuvanju tradicije najprije su pokazali domaćini iz Samobora, a nakon njih KUD Bratinečko srce, KUD Strmec, KUD Preporod iz Dugog Sela, KUD Mihovil Krušlin iz Šenkovca, KUD Januševec, KUD Velika Mlaka i KD Sveta Nedelja.

17. po redu županijska smotra ove je godine održana na glavnom samoborskom trgu, što se baš i nije pokazalo najsretnijim rješenjem, jer po vrućini i uz vjetar koji je baš u to vrijeme pirkao na placu, postavljena tehnika na pozornici nije mogla "poloviti" ono najvažnije – pjesmu i svirku, na kojima se temelje i koreografije. Ostala su tako zakinuta djeca koja su nastupala, a vjerojatno i žiri koji je trebao procijeniti i odlučiti tko je najviše pokazao.

No, kao i uvijek, odlučivali su detalji, a na državnu smotru, koja će biti u rujnu u Kutini, idu mali folkloraši KUD-a Preporod iz Dugog Sela, sa svojim dječjim igrama i pjesmama iz Slavonije naziva Mi smo seke bosonoge.

M.K.

 
13.06.2015.

Koncert francuskih pjesama i šansone u povodu Svjetskog dana glazbe

Rendez-vous u Samoboru

Koncert francuskih pjesama i šansone u povodu Svjetskog dana glazbe

Nešto malo ranije od predviđenog, na glavnom samoborskom gradskom trgu u petak, 12. lipnja, svoj koncert održali su mali i veliki "samoborski Francuzi". Riječ je o još jednom koncertu francuskih pjesama i šansone, koji unazad nekoliko godina organizira Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor – Chassieu, pri čemu im pomažu Gradska knjižnica Samobor, Grad Samobor, Zagrebačka županija, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Institut Francais i svi prijatelji francuske kulture i glazbe u našem gradu i šire.

Ove godine njihov koncert dio je i velike manifestacije Festival Francuske u Hrvatskoj, koji se pod nazivom Rendez-vous odvija u brojnim gradovima diljem naše zemlje od svibnja do rujna ove godine.

S novim izvedbama tradicionalnih francuskih pjesama, do svima poznatih šansona, svoje znanje francuskog pokazali su gotovo svi: mali Brbljaoničari koji ovaj jezik kroz igru uče u samoborskoj Gradskoj knjižnici, učenici od četvrtih do osmih razreda Osnovne škole Samobor, kao i brojni solisti koji su im se pridružili u pjesmi i svirci.

Da je "rendez-vous" u Samoboru posve normalna stvar, dapače, već stoljećima dio života i kulturnog identiteta našega grada, znaju svi Samoborci. Sada to mladim generacijama u nasljedstvo predaju čuvari tradicije i profesori francuskog jezika, na čelu s Mirjanom Komočar Ljubić, pod čijom paskom ovaj "soirée" izaziva sve veću pozornost naših građana i posjetitelja našega grada.

M.K.

 
13.06.2015.

Završni dan Festivala ljubavne poezije Ljubica

Ljubav za sve kojima je do nje

Kao i prvog dana, pjesnici su se u petak, 12. lipnja, zadnjeg dana Ljubice, najprije okupili ispred Samoborskog muzeja u Gostioni kod Vraza. Ispred njegove biste u parku Muzeja cvijeće su položili pjesnici i predstavnici slovenske manjine u Hrvatskoj, a sve ih je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak. Uz vodstvo djelatnika Muzeja mogla se pogledati zbirka posvećena nesretnoj ljubavi Stanka i Ljubice, nakon čega su se svi uputili prema Prolazu pjesnika kod crkve sv. Anastazije, gdje je održan središnji dio programa – čitanje novih ljubavnih pjesama.

No, kako ljubav nije samo za iskusne, tijekom dana svoje Priče o ljubavi predstavila su djeca kroz izložbu radova u predvorju kina, nakon koje su mogli pogledati lutkarsku predstavu Umjetničke organizacije Ecipecipec Dašenjka ili priča o štenetu. Za one malo starije, učenike Osnovne škole Bogumila Tonija i Gimnazije Antuna Gustava Matoša, o velikim ljubavnim pričama, uz izabrane stihove, govorio je Goran Matović.

Stigavši u prekrasan park oko crkve, pjesnici su najprije položili cvijeće na Ljubičin grob i tradicionalno otkrili novu ploču, na kojoj se nalaze stihovi Tita Bilopavlovića.

Pogled koji se iz parka iza crkve pruža na stare krovove i uže središte grada dugo je plijenio pozornost pjesnika, koji su iz svih kutaka, u pratnji Vraza i Ljubice (Jan Novosel i Ivana Kokot) nastojali svojim fotoaparatima zabilježiti samoborsko predvečerje i ovu pjesničku večer.

Uz gitaru Nine Romić tridesetak je naših najboljih i najvećih pjesnika čitalo svoje stihove publici koja ih najbolje razumije – kolegama pjesnicima.

Svoje dojmove s ovogodišnje Ljubice pjesnici su imali priliku ispričati u Havani, gdje su se nastavili družiti uz prigodan glazbeni program.

Organitatori iz Pučkog otvorenog učilišta Samobor, na čelu s ravnateljicom Jelenom Vojvodom i Vesnom Burić, koja već niz godina u Samobor na Ljubicu dovodi naše najbolje pisce ljubavnih stihova, za sljedeći festival već najavljuju i brojna druga iznenađenja i novitete.

M.K.

 

17. Smotra dječjih folklornih ansambala Zagrebačke župnije

Koncert francuskih pjesama i šansone u povodu Svjetskog dana glazbe

Završni dan Festivala ljubavne poezije Ljubica

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002