04.09.2015.

4. susret Klape u Svetoj Nedelji

Paleta hrvatske klapske pjesme

Posljednje kolovoške subote na svodu iznad dvorca Erdödy u Kerestincu treći su put odjekivali mili zvuci Dalmacije. Pedesetak pjevača povezanih u sedam klapa svojim je istreniranim i usuglašenim glasovima iznijelo pred više od pet stotina uzvanika emotivne poruke poznatih klapskih tradicionalnih i novoskladanih pjesama.

Rekli bi neki, nebo se te večeri nad Kerestincem činilo ipak malo bližim. Bogom dana topla ljetna večer, nadahnuti pjevači, raspoložena publika, odlični akustički uvjeti, dobar i kvalitetan repertoar, sve zajedno je istkalo koprenu najljepših, nježnih osjećaja koja se mogla gotovo dotaknuti te večeri. Pjesma za pjesmom, svaka za sebe, elegično je nosila publiku u neke ljepše svjetove. Bogata dinamička paleta od najglasnijeg fortea do najtišeg piana, brža i sporija tempa, razigrana dalmatinska agogika, vrhunska poezija uglazbljena u klapski slog, narodna mudrost i ljubav prerečena u pjesmu... pozorna publika upijala je svaki pojedini element klapskog izričaja.

Osim izvornih narodnih pjesama izvodile su se pjesme Ljube Stipišića Delmate, Jakova Gotovca, Rajmira Kraljevića, Mojimira Čačije, Dinka Fia, Alfija Kabilja, Joška Ćalete, ali i Gibonnija, Tedija Spalata, Harija Rončevića, Nene Belana i drugih odličnih autora.

Simpatičan voditelj Robert Kurbaša došao je te večeri iz Splita samo zbog 4. susreta Klape u Svetoj Nedelji i cijelu večer vrlo srdačno predstavljao i najavljivao klape i pjesme te kao dobar domaćin vodio publiku cijelu večer kroz program.

Organizator, Klapa Barun, je na kraju večeri, nakon zahvale pokroviteljima Gradu Svetoj Nedelji i TZ Grada Svete Nedelje i svim donatorima, poprilično iznenadila i gostujuće klape kojima su, uz druge darove zahvale, poklonili skulpturu "Klapa" zagrebačkog akademskog kipara Leonarda Dokše, koji ju je osmislio upravo za tu prigodu i namjenu. Skulpture će tako ove godine otputovati u Zadar (ženska klapa Luna iz Kožina), u Koprivnicu (muška klapa Koprivnica), u Zagreb (muška klapa Petrada), u Samobor (muška klapa Poj), u Štrigovu (ženska klapa Stridonne) i u Mariju Bistricu (muška klapa Bistrica).

Susretu klapa su uz petstotinjak posjetitelja prisustvovali i hrvatski veleposlanik u Republici Mađarskoj Gordan Radman Grlić, svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, rektor svetišta Uznesenja blažene Djevice Mariju u Mariji Bistrici vlč. Zlatko Koren, ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, general bojnik Mladen Fuzul, župnik župe Uzvišenja svetog Križa u Kerestincu vlč. Dragutin Bubnjar i jedan od izuzetnih klapskih stvaralaca i osoba koje su učinile izniman doprinos afirmaciji i razvoju klapske glazbe u Hrvatskoj i svijetu Mojimir Čačija, koji je došao na poziv svog prijatelja maestra Bojana Pogrmilovića, voditelja klapa Barun i Poj.

S.S.

 

4. susret Klape u Svetoj Nedelji

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002