16.01.2015.

U Gradskoj knjižnici predstavljena druga zbirka pjesama Đurđice Runtas Uzaludan bijeg

Proživljene poruke u boci

Veliko zanimanje pobudilo je predstavljanje druge zbirke pjesama naše sugrađanke Đurđice Runtas, naziva Uzaludan bijeg, koje je u četvrtak, 15. siječnja, održano u samoborskoj Gradskoj knjižnici. Velik broj štovatelja i ljubitelja njezine poezije je kroz program, koji je vodila naša pjesnikinja i spisateljica Ljubica Šego, mogla čuti izabrane pjesme iz zbirke u izvedbi Vande Vandekar Bartulice i same autorice. O poeziji Đurđice Runtas i novoj zbirci govorio je Šandor Horvath, ujedno i pisac predgovora zbirke, o kojoj piše: “Đurđicini stihovi neće donijeti ugodu, jer u pravilu ispovijeda svoju bol. Sjeta, ljubav, tjeskoba, nesreća, smrt, ljubavni jad njen su stalan pjesnički motiv. Po tome je njezino pjesnikovanje žrtvovanje, katarza, životni križ. Pjesme su joj čitke, proživljene poruke u boci, koje traže žalo na kojem obitava čitateljski svijet”.

Zbirka pjesama Uzaludan bijeg izašla je u vlastitoj nakladi Đurđice Runtas, urednica je Gordana Šprajc, grafičko oblikovanje potpisuje Igor Ferdeber, fotografije Miroslav Ozmec, a osim predgovora Šandora Horvatha, u zbirci je i zanimljiv pogovor Jože Prudeusa i zahvala same autorice ostalim suradnicima koji su doprinijeli da njena zbirka ugleda svjetlo dana. Glazbeni uvod i podlogu ove večeri poezije u knjižnici dala je uz gitaru Lada Lokmer, otpjevavši nekoliko ljubavnih pjesama.

Đurđica Runtas pisanjem se bavi od svojih školskih dana, no tek prije četiri godine objavljuje svoju prvu zbirku pjesama Oči anđela. Članica je Matice hrvatske – Ogranak Samobor, kao i drugih srodnih udruga u kojima se čuva kajkavska riječ. Pjesme su joj od 2010. godine do danas objavljivane u zbornicima Pri svetem Mihalu, Da bi vazda čestna bila te u Zborniku XXII. Festivala kajkavske lirike i glazbe Kaj, prvoj na svijetu Antologiji facebook pjesnika i u međunarodnoj zbirci poezije Svim na zemlji mir veselje.

M.K.

 
16.01.2015.

Priprema se izložba starih predmeta, alata i odjeće

Hiža moje bake

Članovi KUD-a Rakov Potok okušat će se uskoro u jednoj, za njih novoj, aktivnosti. Marljivo su započeli pripremanje izložbe Hiža moje bake, koja će biti otvorena u Samoboru zahvaljujući pomoći Grada Samobora i Marijana Karlovića, čijom su pomoći na korištenje dobili potreban prostor. Tako će brojni gosti koji dolaze u Samobor moći pogledati ovu zanimljivu izložbu.

Naći će tamo sav inventar seoske kuće, mnoge predmete, alate te odjeću koje su koristile naše bake i djedovi. Otvaranje izložbe popratit će članovi KUD-a pjesmom, plesom i glazbom, a nije zaboravljen ni "dragi naš kaj", zahvaljujući sudjelovanju pjesnika, članova književnog odjela Matice Hrvatske.

Datum otvaranja izložbe javit ćemo naknadno.

Ksenija Jaklenec

 

U Gradskoj knjižnici predstavljena druga zbirka pjesama Đurđice Runtas Uzaludan bijeg

Priprema se izložba starih predmeta, alata i odjeće

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002