26.04.2015.

Još jedna Večer vina i poezije, ovaj puta na Slavagori

Vina manje, ali je kvalitetno

Još jedna Večer vina i poezije, ovaj puta na Slavagori

Putovanje Samoborskom vinskom cestom ovaj se puta na trenutak zaustavilo u Slavagori, i to u posjetu OPG-u Slavagora, vlasnice Sanje Kuzmanović. Po 12. puta druženje ljubitelja vina i poezije potvrdilo je svrhu njegovog organiziranja. Domaćin Boris Kuzmanović - Kuzma, priredio je susret koji će mnogima ostati u trajnijoj uspomeni. Ovo gospodarstvo bilježi svoj početak 2002. godine, kada je, na nagovor nekolicine zaljubljenika u Slavagoru i Kuzminih prijatelja, došlo i do konkretnih radova na uređenju prostora i okoliša pa je tako danas ovo mjesto itekako poznato ljubiteljima dobre kapljice i kulinarskih specijaliteta koji se ovdje nude. U svom kratkom nastupnom izlaganju o gospodarstvu je govorio i predsjednik Udruge Samoborska vinska cesta Dragutin Koletić, koji je naglasio kako jedno, možda i manje, gospodarstvo itekako može pridonijeti prepoznatljivosti svoga kraja. To, kako je naglasio Koletić, sigurno je upravo OPG u Slavagori.

O svom vinogradu, kao i vinima, rakijama i likerima koji se ovdje proizvode, govorio je i domaćin Boris Kuzmanović. Na gospodarstvu ima 1000 trsova graševine i rajnskog rizlinga, od kojih je prošle berbe dobiveno 1500 litara vina.

- Nije puno - rekao je Kuzmanović - jer sve je bilo uvjetovano bolestima loze i lošim klimatskim uvjetima.

Iako je vina manje, ono je, zahvaljujući pravim tretmanima, vrlo dobre kvalitete. Uz vinograd na ovom OPG-u vidno mjesto zauzima i 100 voćaka, iz kojih domaćin proizvodi rakije i likere. Tako su nazočni uz vina mogli kušati i rakije od marelice i kruške viljamovke. Zatim su se kušali i priznati likeri od maline, višnje, borovnice i aronije, koji dodatno oplemenjuju ugostiteljsko-turističke sadržaje ovog gospodarstva. Tradicija dobrog domaćinstva, započeta 2002. godine, nastavlja se.

Uz prezentaciju vina, rakija i likera, gostima su se svojim poetskim radovima predstavili i članovi Ogranka Matice hrvatske Samobor. Pjesnici su zaista došli na svoje, jer tema je prvenstveno bila vino i vinske spelancije. Ranka Novosel, Milan Žegarac Peharnik i njihovo društvo čitali su svoje pjesme, za koje su dobili veliki pljesak. U glazbenom dijelu nastupila je nova samoborska Klapa Fortuna, koja je još u osnivanju, a koja se predstavila poznatim dalmatinskim klapskim pjesmama.

Bilo je to još jedno druženje i potvrda da ima snage i mogućnosti u ljudima Samobora i okolice da pokažu svoja umijeća.

F.S.G.

 
26.04.2015.

Noć knjige u Svetoj Nedelji

Mali knjigoljupci oduševljeni

Noć knjige u Svetoj Nedelji

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je 23. travnja Dnevnu matineju Noći knjige. Matineja je bila namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole, a druženje s malim knjigoljupcima započelo je u 18 sati gostovanjem zagrebačke književnice Mirjane Gaure. Ona djeci predstavila svoju knjigu Carstvo sreće, s kratkim poučnim pričama i pjesmama o domaćim životinjama.

- Svojim knjigama želim pokazati kako knjige nisu bauk, već da se čitajući ih na zabavan način može učiti igrajući se - poručila je Mirjana Gaura, koja je bila oduševljena velikim odazivom i zanimanjem djece za njezino stvaralaštvo. Na kraju druženja mali Svetonedeljčani mogli su i kupiti knjige s posebnom posvetom autorice, napisanoj u stihovima.

Noć knjige nastavila se u 19 sati obilježavanjem 150. obljetnice prvog izdanja dječjeg književnog klasika Alise u zemlji čudesa, engleskog pisca Lewisa Carolla. Djeca su uživala u dramatiziranom čitanju Alisinih pustolovina iz prekrasnog hrvatskog izdanja Alise u zemlji čudesa, koje je osmislio poznati ilustrator Zdenko Bašić. Priču su im čitali Mladi matičari, učenici šestih razreda OŠ Sveta Nedelja.

Nakon čitanja, niz kreativnih aktivnosti za djecu pripremila je voditeljica Mladih matičara Petrunjela Krajačić. Natjecali su se u kvizu znanja, rješavali su zagonetke, pjevali pjesme i sastavljali novu zajedničku priču o nastavku Alisinih pustolovina. Prije odlaska kućama izrazili su želju za novim književno-kreativnim druženjima u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Petrunjela Krajačić

 

Još jedna Večer vina i poezije, ovaj puta na Slavagori

Noć knjige u Svetoj Nedelji

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002