13.03.2015.

Tjedan hrvatskog jezika potvrdio: mladi žele naučiti samoborski kajkavski govor

Predložili Dan samoborskog kajkavskog!

Tjedan hrvatskog jezika potvrdio: mladi žele naučiti samoborski kajkavski govor

Od 1997. godine se, odlukom Hrvatskog Sabora, obilježavaju Dani hrvatskog jezika kao sjećanje na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog jezika Matice hrvatske, donesene 9. ožujka 1967. godine, kojom se tražio ravnopravan položaj hrvatskog jezika u bivšoj Jugoslaviji.

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor održava se u okviru Tjedna hrvatskog jezika od 10. do 14. ožujka niz interesantnih programa pod zajedničkim nazivom "Volim hrvatski".

Posebno su velik interes pokazali ovoga četvrtka učenici osmih razreda OŠ Bogumila Tonija za Malu školu samoborskog kajkavskog govora, koju je održao, uz asistenciju knjižničarke Draženke Robotić, Milan Žegarac, autor Malog tematskog rječnika samoborskog kajkavskog govora.

Govoreći o kajkavštini uopće te posebno o samoborskom kajkavskom govoru, čijih je govornika u Samoboru sve manje, navodeći brojne primjere Žegarac je izazvao lavinu pitanja, od toga što koja riječ znači, do zanimanja za nazive mjeseca u samoborskom govoru i posebnosti samoborskog izgovora i naglasaka.

Razriješena je i već uvriježena zabluda o tome da se Samobor naziva Sanoborom, a Samoborci Sanoborcima, pa je Milan Žegarac podsjetio da se već u povelji Bele IV. spominje Samobor, a ne Sanobor, a Samobor su Sanoborom zvali tek žitelji okolnih seoskih sredina.

Učenici su, u želji da više nauče o samoborskoj originalnoj kajkavštini, Milana Žegarca Peharnika pozvali da dođe o samoborskom kajkavskom govoriti i u školi te predložili da se uvede Dan samoborskog kajkavskog.

Naravno, bilo je i upita o tome gdje se može kupiti Mali tematski rječnik samoborskog kajkavskog govora (koji i nije tako mali). Nažalost, rječnik koji je tiskan u nakladi od 1 200 primjeraka 2002. godine, a čiji je nakladnik Samoborfest d.o.o., već je odavno rasprodan. Međutim, najavio je Žegarac, u pripremi je novo izdanje, koje će biti dopunjeno s tristotinjak novih pojmova i koje će biti tiskano ove godine. Do tada, rječnik se može posuditi u Samoborskoj knjižnici.

Tjedan hrvatskog jezika na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor nastavlja se u petak, 13. ožujka od 16 do 18 sati, radionicom "Jezikova juha", za učenike OŠ Bogumila Tonija, i završava u subotu, 14. ožujka u 11 sati radionicom istog naziva, za polaznike udruga Idem i Nova škola. Radionice su otvorene i za ostale zainteresirane.

D.K.

 
13.03.2015.

U Ciklusu koncerata klasične glazbe u Galeriji Prica gostovao Edin Karamazov s prijateljima

Još jedan sjajan koncert

U Ciklusu koncerata klasične glazbe u Galeriji Prica gostovao Edin Karamazov s prijateljima

Tri vrhunska umjetnika - Edin Karamazov, Aleksandar Milošev i Dani Bošnjak – gostovali su u četvrtak, 12. ožujka, u Galeriji Prica, priredivši koncert Bachovih, Schubertovih i Brouwerovih djela. Samoborska publika prepoznala je, naravno, rijetku glazbenu poslasticu i ispunila dvoranu Galerije Prica, a zauzvrat su im majstori i virtuozi uzvratili sjajnim izvedbama.

Sva trojica, Karamazov na gitari i lutnji, Milošev na violi i Bošnjak na flauti, već niz godina istražuju i stare, srodne instrumente i tehnike sviranja, proširujući tako granice ne samo repertoara, već i glazbenih stilova.

Iako su već odavno potvrdili svoju kvalitetu surađujući s brojnim drugim orkestrima i instrumentalistima diljem svijeta, kao i brojnim nagradama, svaki njihov novi nastup iznova osvaja i nudi poseban užitak.

M.K.

 

Tjedan hrvatskog jezika potvrdio: mladi žele naučiti samoborski kajkavski govor

U Ciklusu koncerata klasične glazbe u Galeriji Prica gostovao Edin Karamazov s prijateljima

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002