21.04.2015.

U Galeriji Prica predstavljena monografija Želimira Koščevića Franjo Bahovec – Nezaboravak

Od samoborskih ljetnikovaca do slapova Niagare

Stara samoborska obitelj Bahovec, i danas poznata većini naših sugrađana, bila je imućna i ugledna još u vrijeme Austro – Ugarske. Jedan od njenih znamenitijih članova bio je i Franjo Bahovec, uspješan trgovac, ali i svjetski putnik, rođen 1851. u Samoboru. Kako je bio i pasionirani fotograf, na svojim brojnim putovanjima, ali i u rodnom Samoboru, bilježio je fotoaparatom svijet i ljude oko sebe i tako ostavio iza sebe više od 500 staklenih stereodijapozitiva, nastalih u tada vrlo popularnoj tehnici stereofotografije.

Dio zbirke je vremenom propao ili se pogubio, no ono što je ostalo zamijetio je i prije desetak godina otkupio od Bahovčevih nasljednika naš sugrađanin i dugogodišnji sakupljač starina Josip Horvat. Ni sam nije znao znao čime je zapravo upotpunio svoju zbirku pa ju je dao na procjenu i uvid onima koji o tome znaju više. Zbirku je pogledala Marija Tonković, muzejska savjetnica zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, a zatim i voditelj samoborske Foto galerije Lang Želimir Koščević, koji su mu potvrdili da se radi o izuzetno vrijednoj zbirci, koja svakako zaslužuje pažnju javnosti.

Dio te zanimljive priče ispričali su Horvat i Koščević na predstavljanju Monografije Franjo Bahovec – Nezaboravak u Galeriji Prica u ponedjeljak, 20. travnja, u kojoj je postavljena i prigodna izložba Bahovčevih fotografija. Vrijednost ove zbirke potvrđuje i velik interes stranih stručnjaka pa je tako dio zbirke otkupio bečki Photoinstitut Bonartes, a o njoj je prof. Koščević održao i predavanje u Muzeju dekorativnih umjetnosti u Parizu 2013. godine.

Monografija Franjo Bahovec – Nezaboravak po prvi puta široj samoborskoj javnosti predstavlja oko 140 crno-bijelih fotografija izabranih iz kolekcije staklenih stereofotografija Franje Bahovca, nastalih na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Monografija je dvojezična (hrvatski/engleski), izašla je u nakladi Samoborskog glasnika d.o.o., dizajn i grafičku pripremu potpisuje naša mlada dizajnerica Sanja Kuzmanović, a prijevod prof. Marijana Vlahović.

U ime izdavača i o ideji stvaranja monografije govorio je Robert Škiljan, zahvalivši Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji i Ministarstvu kulture, koji su poduprli ovaj projekt. O posebnostima i detaljima monografije, kao i o vrlo zahtjevnom zadatku što vjernijeg prenošenja Bahovčevih staklenih stereodijapozitiva na papir, nešto više je rekla dizajnerica Sanja Kuzmanović.

Ova raritetna zbirka, sada predstavljena i u monografiji, izniman je doprinos samoborskoj kulturnoj baštini, jer, kako je u svom predgovoru monografije naglasio Želimir Koščević, "kultura jest identitet, a Franjo Bahovec tom identitetu daje vrlo, vrlo ozbiljan argument".

Mirjana Konosić

 

U Galeriji Prica predstavljena monografija Želimira Koščevića Franjo Bahovec – Nezaboravak

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002