24.04.2015.

Noć knjige u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Kod nas nema dosadnih knjiga

Dinamično, zanimljivo, poučno, opuštajuće i zabavno bilo je u četvrtak, 23. travnja, u našoj Gradskoj knjižnici, u kojoj je i ove godine obilježena Noć knjige.

Sve je počelo bajkovito u poslijepodnevnim satima na Odjelu za djecu i mladež dolaskom Zdenka Bašića. Ovaj svestrani mladi umjetnik, vrstan ilustrator, animator, kostimograf i redatelj, očarao je djecu svojim Jurjevskim pričama Sjeverozapadnog vjetra. Uz pomalo zastrašujuće priče, koje su naše bake i prabake nekada davno pričale svojim unucima, djeca su se zabavila u radionici i sama izrađivala bezbroj čudesnih bića, kojima su okitili mlado drvce.

Večernje muvanje oko knjiga posloženih vani na prozorima Odjela za odrasle, koje su se uobičajeno poklanjale, morale su regulirati prave knjižnične policajke, jer za neke primjerke se vodila i prava bitka, ne samo verbalna. Atmosferu je dodatno podgrijavao Mali kućni bend, jer trebalo je brzo birati knjige, a k tome i iskoristiti besplatan upis u knjižnicu, što u velikoj gužvi nije bilo lako.

Nakon toga u klupe su sjeli "učenici" Male škole samoborskog govora Eduardo Mapilele, Jug Puljizević, Aleksandar Stanković i Nicolas Quesnoit, koji su ispred Milana Žegarca i Draženke Robotić strepili nad ocjenama, jer su trebali pokazati koliko znaju o jeziku i govoru kraja u kojem sada žive. Tražilo se poznavanje samoborskog kajkavskog govora, o kojemu je Žegarac uvodno nešto više pojasnio "đacima" i uputio ih na svoj Mali tematski rječnik samoborskog kajkavskog govora. Najavljeno drugo prošireno izdanje rječnika s nestrpljenjem se očekuje, jer do sada je ova vrijedna knjižica našla svoje mjesto na brojnim katedrama slavistike širom svijeta, a možete ju pronaći, obzirom da je to u Samoboru gotovo nemoguće, na policama vatikanske knjižnice.

Dodatne muke "učenicima" zadala je naša baka Danica Franjko, isprekakavši ih svojim mudrostima na izvornom samoborskom, kao i Božo Planinčić, koji je od njih tražio da prevedu poznate samoborske poslovice na "svima razumljiv" književni hrvatski.

Ali, ni tu nije bio kraj. Svima poznatu samoborsku popevku izvele su Vrazove gubice – sjajan tim naših knjižničarki, koje su te večeri dokazale da u našoj samoborskoj knjižnici nema dosadnih knjiga.

Nasmijavši nas do suza, svi "đaci" su pošteno zavrijedili prolazne ocjene, uručene su im zaslužene svjedodžbe, a za nagradu su se mogli družiti s brojnim Samoborcima, koji su se zadržali na prigodnom domjenku uz domaće specijalitete Danice Franjko, Pekarnice Zemljič i Vilenaka, Coprnicu i Norca, prva samoborska piva iz pivovare Franje Razuma.

M.K.

 
24.04.2015.

Dan planeta Zemlje u Svetoj Nedelji obilježen predavanjem prof. Željka Nemeca

Geneza pejzaža - krajobraza ili dijela krajolika

Dan planeta Zemlje u Svetoj Nedelji obilježen predavanjem prof. Željka Nemeca

U povodu Dana planeta Zemlje Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je u srijedu, 22. travnja, predavanje Pejzaž u likovnoj umjetnosti. Gost predavač bio je Željko Nemec, akademski slikar i grafičar, voditelj Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

Naziv pejzaž/pejsaž dolazi od francuske riječi "paysage", što znači krajolik. U likovnoj umjetnosti riječju pejzaž podrazumijeva se likovni motiv s prikazom krajobraza ili dijela krajolika.

Prof. Nemec predavanje je započeo govoreći općenito o pejzažu, spomenuvši koje su, po njemu, odlike likovnog umjetnika i dobrog pejzažista.

- Pejzaž je u svojoj osnovi slika duha autora i epohe u kojoj autor živi - naglasio je Nemec.

Glavnina predavanja bila je posvećena genezi pejzaža od postanka čovječanstva do praga impresionizma. Naime, motiv koji prikazuje krajolik kao samostalnu temu, poznat je bio u antici, naročito u umjetnosti starog Rima, no tijekom srednjeg vijeka postaje samo okvirom vjerskih motiva.

Pejzaž preporod doživljava u europskom slikarstvu od 16. stoljeća, odnosno u razdoblju renesanse. A prvi krajolici slikani izravno u prirodi javljaju se tek u impresionizmu.

Na pragu impresionizma završeno je prvo predavanje prof. Nemeca. Drugo će biti posvećeno upravo umjetnicima impresionstima te hrvatskim pejzažistima.

Ovakva predavanja iz povijesti umjetnosti još su samo jedna potvrda dobre suradnje likovnih odjela ogranaka Matice hrvatske iz Svete Nedelje i Samobora. Spomenimo da ogranci u mjesecu svibnju planiraju zajedničku likovnu koloniju te izložbu radova u Gradskoj vijećnici Svete Nedelje, na koju su pozvani i njihovi kolege iz Zaprešića.

S.S.

 

Noć knjige u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Dan planeta Zemlje u Svetoj Nedelji obilježen predavanjem prof. Željka Nemeca

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002