17.03.2015.

Tjedan hrvatskog jezika u Gradskoj knjižnici Samobor

Volimo hrvatski na sve načine

Tjedan hrvatskog jezika u Gradskoj knjižnici Samobor

Gradska knjižnica Samobor prošli je tjedan obilježila Dane hrvatskog jezika. Od utorka do subote nizale su se radionice i predavanja namijenjena svima, a posebno učenicima samoborskih škola. Sve se događalo na Dječjem odjelu, u čijim je izlozima postavljena i prigodna izložba o jezičnim pogreškama koje su dio naše svakodnevice.

U utorak, 10. ožujka, gostovala je prof. Nives Opačić, a sudjelovali su i učenici samoborskih srednjih škola. Pričalo se o čestim pogreškama u medijima i o utjecaju tuđica, ponajviše anglizama, a zaključak i važna poruka prof. Opačić vrijedi za sve nas: "Nije sramota ne znati. Sramota je griješiti i ne pokušati ispraviti pogrešku. Za sve koji nisu sigurni u svoje znanje hrvatskog jezika postoje jezični priručnici".

Sljedećeg dana je osmašima OŠ Samobor, koje je dovela prof. Ana Matijašić, ponuđena Jezikova juha. Učenici su kroz niz zanimljivih igara vezanih uz gramatiku i pravopis naučili više o hrvatskom jeziku. Na sve to "par domačih samoborskih" rekao je i Milan Žegarac u Maloj školi samoborskog govora.

Žegarac je gostovao i u četvrtak, kada su u Maloj školi samoborskog jezika sudjelovali osmaši OŠ Bogumila Tonija i prof. Ivana Golić. Govorio je o bogatstvu samoborskog jezika, a ponajviše o toponimima samoborskog kraja. Sve je to povezao i s Malim tematskim rječnikom samoborskoga kajkavskog govora. Učenici su predavanje pratili s velikim zanimanjem i postavljali mnogo pitanja pa se čini da ovu "malu školu samoborskoga" treba ponoviti.

Svoju Jezikovu juhu dobili su i učenici OŠ Bogumila Tonija u petak, 13. ožujka. Učiteljica Irena Skupnjak na igru je dovela 4.d, a prof. Golić 6.f. Djeca su otkrivala vrste riječi, u trčećem diktatu pokušali su što brže zapisati čim više glagola, a tražili su i jezično blago u knjigama. Ukratko, hrvatski se učio na zabavan način!

Zadnjeg dana, u subotu, tridesetak polaznika udruga Idem i Nove škole, u pratnji svojih voditeljica Vesne Hude i Irijande Birin, subotnje su prijepodne proveli u samoborskoj knjižnici na završnoj Jezikovoj juhi. Nakon jezičnih igara, govorilo se o frazemima i poslovicama, koje su također značajan dio hrvatskog jezika.

U frazeološkom duhu i zaključujemo: brigu o hrvatskom jeziku ne smijemo "uzeti zdravo za gotovo", jer nije tu sve "bog bogova", ali ni naši učenici nisu u postavljene jezične probleme gledali "kao tele u šarena vrata".

D.R.

 

Tjedan hrvatskog jezika u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002