12.04.2015.

Počeo drugi ciklus koncerata klasične glazbe u Svetoj Nedelji

Pjevali o čudima Gospodnjima

Počeo drugi ciklus koncerata klasične glazbe u Svetoj Nedelji

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pripremio je drugi ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama. Ovogodišnje izdanje otvoreno je Uskršnjim koncertom Pjevat ću o čudima Gospodina našega Isusa Krista 12. travnja u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca (Bestovje-Novaki-Rakitje). Na početku okupljene je pozdravio predsjednik svetonedeljskog ogranka Ervin Škacan, a na koncertu su nastupili

vrsni solo pjevači Tanja Rupnik (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran) i Matija Meić (bariton), uz pratnju na orguljama Darijana Ivezića, izvevši najpoznatija sakralna djela skladatelja klasične glazbe. Osim što je prilagođen uskršnjem razdoblju, koncertni program donio je i djela hrvatskih autora, u skladu s tendencijom očuvanja hrvatske glazbene baštine. Tako su posjetitelji mogli čuti djela Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Gioachina Rossinija, Antonija Vivaldija, Franza Schuberta te u završnici koncerta skladbe dva hrvatska autora - Tomasa Cecchinija i Vinka Jelića.

Pokrovitelji koncerta bili su Grad Sveta Nedelja, svetonedeljska Turistička zajednica i Zagrebačka županija, a organizatori Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Župa bl. Alojzija Stepinca.

M.Š.

 
12.04.2015.

U Foto galeriji lang otvorena izložba Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne

Prikaz kulturne baštine u propadanju

U Foto galeriji lang otvorena izložba Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne

Foto galerija Lang u nedjelju, 12. travnja bila je mjesto upoznavanja s dijelom slovenske kulturne baštine zahvaljujući izložbi Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne. Otvarajući izložbu voditelj Foto galerije Lang Želimir Koščević prisjetio se prvog susreta s mladim slovenskim fotografom prije dvije godine tijekom žiriranja u Bratislavi gdje su ga Faričeve fotografije odmah zainteresirale te je dogovoreno postavljanje izložbe u Samoboru.

- Boris Farič inače živi u Ptuju i radi u tamošnjem muzeju pa je nešto kroz posao, a nešto kroz ljubav za stare spomenike obišao cijelu Sloveniju i radio poput starih fotografa iz sredine 18. stoljeća jednu topografiju kulturnih spomenika, starih dvoraca po Sloveniji. U koloru je stanje kako to stvarno izgleda, a crno bijele fotografije su na neki način rekonstrukcije starih topografskih crteža tih starih dvoraca. Radi se o kulturnoj baštini za koju je u stvari tragično vidjeti kako danas izgleda, očito da su stari vlasnici nestali, izumrli, nema ih, a novi vlasnici ne vode baš puno brige o starim spomenicima koji na svoj način obogaćuju slovensku i opću kulturnu baštinu – rekao je Koščević na otvorenju.

Izložba fotografija slovenskog fotografa Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne, može se razgledati u Foto galeriji Lang do 3. svibnja, a u međuvremenu će samoborska foto galerija posjetiti Sloveniju i to izložbom Josip Broz Tito – fotoamater koja će biti postavljena u Cankarjevom domu u Ljubljani, nakon čega se vraća u Hrvatsku i biti će postavljena u Kulturnom centru u Rovinju.

I.H.

 

Počeo drugi ciklus koncerata klasične glazbe u Svetoj Nedelji

U Foto galeriji lang otvorena izložba Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002