12.04.2015.

Počeo drugi ciklus koncerata klasične glazbe u Svetoj Nedelji

Pjevali o čudima Gospodnjima

Počeo drugi ciklus koncerata klasične glazbe u Svetoj Nedelji

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pripremio je drugi ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama. Ovogodišnje izdanje otvoreno je Uskršnjim koncertom Pjevat ću o čudima Gospodina našega Isusa Krista 12. travnja u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca (Bestovje-Novaki-Rakitje). Na početku okupljene je pozdravio predsjednik svetonedeljskog ogranka Ervin Škacan, a na koncertu su nastupili

vrsni solo pjevači Tanja Rupnik (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran) i Matija Meić (bariton), uz pratnju na orguljama Darijana Ivezića, izvevši najpoznatija sakralna djela skladatelja klasične glazbe. Osim što je prilagođen uskršnjem razdoblju, koncertni program donio je i djela hrvatskih autora, u skladu s tendencijom očuvanja hrvatske glazbene baštine. Tako su posjetitelji mogli čuti djela Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Gioachina Rossinija, Antonija Vivaldija, Franza Schuberta te u završnici koncerta skladbe dva hrvatska autora - Tomasa Cecchinija i Vinka Jelića.

Pokrovitelji koncerta bili su Grad Sveta Nedelja, svetonedeljska Turistička zajednica i Zagrebačka županija, a organizatori Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Župa bl. Alojzija Stepinca.

M.Š.

 
12.04.2015.

U Foto galeriji lang otvorena izložba Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne

Prikaz kulturne baštine u propadanju

U Foto galeriji lang otvorena izložba Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne

Foto galerija Lang u nedjelju, 12. travnja bila je mjesto upoznavanja s dijelom slovenske kulturne baštine zahvaljujući izložbi Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne. Otvarajući izložbu voditelj Foto galerije Lang Želimir Koščević prisjetio se prvog susreta s mladim slovenskim fotografom prije dvije godine tijekom žiriranja u Bratislavi gdje su ga Faričeve fotografije odmah zainteresirale te je dogovoreno postavljanje izložbe u Samoboru.

- Boris Farič inače živi u Ptuju i radi u tamošnjem muzeju pa je nešto kroz posao, a nešto kroz ljubav za stare spomenike obišao cijelu Sloveniju i radio poput starih fotografa iz sredine 18. stoljeća jednu topografiju kulturnih spomenika, starih dvoraca po Sloveniji. U koloru je stanje kako to stvarno izgleda, a crno bijele fotografije su na neki način rekonstrukcije starih topografskih crteža tih starih dvoraca. Radi se o kulturnoj baštini za koju je u stvari tragično vidjeti kako danas izgleda, očito da su stari vlasnici nestali, izumrli, nema ih, a novi vlasnici ne vode baš puno brige o starim spomenicima koji na svoj način obogaćuju slovensku i opću kulturnu baštinu – rekao je Koščević na otvorenju.

Izložba fotografija slovenskog fotografa Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne, može se razgledati u Foto galeriji Lang do 3. svibnja, a u međuvremenu će samoborska foto galerija posjetiti Sloveniju i to izložbom Josip Broz Tito – fotoamater koja će biti postavljena u Cankarjevom domu u Ljubljani, nakon čega se vraća u Hrvatsku i biti će postavljena u Kulturnom centru u Rovinju.

I.H.

 

Počeo drugi ciklus koncerata klasične glazbe u Svetoj Nedelji

U Foto galeriji lang otvorena izložba Borisa Fariča Topographia Sloveniae moderne

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002