16.10.2015.

Izložba dječjih i amaterskih radova polaznika samoborskih osnovnih škola

Kad se male ruke slože...

Izložba dječjih i amaterskih radova polaznika samoborskih osnovnih škola

U Maloj dvorani Galerije Prica u petak, 16. listopada, sve je vrvjelo od živahnih glasova naših najmlađih sugrađana. Vesela i mnogobrojna vrtićka djeca došla su na otvorenje izložbe licitarskih srca naziva "Kad se male ruke slože".

Licitarska srca stvarale su maštovite ruke djece iz Osnovne škole Bogumila Tonija i Osnovne škole Samobor pa ih izložila i poklonila svojem gradu na dar za njegov rođendan.

Nikolina Šimunović

 
16.10.2015.

Znanstveni simpozij o Milanu Langu u Galeriji Prica

Samobor - stotinu godina nakon Milana Langa

Znanstveni simpozij o Milanu Langu u Galeriji Prica

Znanstveno-stručni skup Samobor - stotinu godina nakon Milana Langa, u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, održan je u četvrtak, 15. listopada u Galeriji Prica.

Pozdravljajući skup, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof.dr. Željko Tanić pojasnio je da je odabir 100. obljetnice izdavanja monografije Milana Langa Samobor za potku znanstveno–stručnog skupa imao više razloga. Uz činjenicu da dosta studenata tog sveučilišta dolazi iz Samobora i dva su prorektora također Samoborci, posebno su željeli naglasiti ulogu crkve u odgoju i obrazovanju te njenom povezivanju s lokalnom zajednicom te su pokrenuli taj projekt.

Skup je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, naglasivši da je ovo jedno od događanja vezanih uz proslavu 773. rođendana Grada.

Dr. Jakša Primorac s Odsjeka za antropologiju HAZU pojasnio je da je Milan Lang uspio konceptom Ante Radića vrlo uspješno prikazati jednu gradsku cjelinu, za razliku od ostalih 7 monografija rađenih na tom konceptu, koje su opisivale seoske sredine te dodao da HAZU raspolaže i nekim neobjavljenim Langovim materijalima, koji bi se mogli objaviti u zborniku nakon ovoga skupa.

Prof.dr. Gordan Črpić, prorektor HKS-a i predsjednik Ogranka MH Samobor, rekao je da se radi o realizaciji ideje Ogranka iz 2009. godine, kojom se željelo ne samo podsjetiti na Langovu monografiju, već i vidjeti što je Samobor danas, nakon 100 godina. Naravno, Langovo je istraživanje rađeno znanstvenom metodologijom toga vremena, a mi koristimo suvremene znanstvene metode, rekao je Črpić, te najavio da je ovo tek početak sustavnih istraživanja ovog materijala i Samobora danas, kako bi se stvorila logična platforma političkim vlastima da znaju s čim raspolažu, kako bi se gradila budućnost Grada. Črpić je najavio i nastavak rada na ovom projektu u sljedećih nekoliko godina.

Cjelodnevni znanstveno-stručni skup bio je podijeljen u 5 sesija (O stanovnicima Samobora, Iz samoborske povijesti, Odnos prema obitelji i radu u Samoboru, Kultura i stvaralaštvo i Tragovima mitskih bića Langovog Samobora), a uz znanstvenike i stručnjake, svoje su radove predstavili i studenti HKS-a.

U prvoj sesiji o stanovnicima Samobora, interesantno izlaganje imao je Samoborac dr.sc. Danijel Vojak s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, naglasivši da je nedovoljno pažnje posvećeno djelovanju Milana Langa prema iseljenicima, uz pomoć kojih je osnovao Zakladu za pomoć siromašnim samoborskim učenicima te se i inače isticao svojim humanitarnim radom.

Svoj doprinos skupu je dala i viša kustosica Samoborskog muzeja mr. Lela Ročenović, naglasivši velik Langov doprinos, jer je monografijom Samobor uspio svestrano, s različitih aspekata zaista pokazati način života Samoboraca na prijelazu 19. u 20. stoljeće, ali i povijest Samobora i njegovih običaja.

Studentica 2. godine diplomskog studija povijesti HKS-a, Samoborka Katarina-Kaja Župančić, imala je izlaganje pod naslovom "Stari samoborski pajdaši – međugradska i međunarodna suradnja Grada Samobora", u kojem je uz povijesne aspekte obradila i aktualnu međugradsku i međunarodnu suradnju Samobora sa šest inozemnih gradova s kojima ima potpisane povelje o prijateljstvu i suradnji.

Još jedan Samoborac, Jeronim Dorotić s Odjela za sociologiju HKS-a, za temu je uzeo pregled aktualnog stanja i trendova u kulturi i umjetnosti u Samoboru 2015. godine, uz naznaku da je rad na tom projektu u tijeku te da po njegovom završetku može poslužiti kao podloga za izradu stručne strategije razvoja kulture u Samoboru.

D.K.

 
16.10.2015.

Predstavljena slikovnica Cmoljac zna naše sugrađanke Željke Vrbančić i ilustracijama Branke Hollingsworth

Ako tko zna – Cmoljac zna

Predstavljena slikovnica Cmoljac zna naše sugrađanke Željke Vrbančić i ilustracijama Branke Hollingsworth

Dječji odjel Gradske knjižnice Samobor bio je u srijedu, 14. listopada prije podne, pravo mjesto veselja. Predstavljala se, naime, slikovnica Cmoljac zna, koja je i poklon Samoboru za njegov rođendan, ali i poticaj najmanjim čitateljima na još više čitanja. Slikovnicu je predstavila autorica teksta, knjižničarka GKS-a Željka Vrbančić i ilustratorica Branka Hollingsworth, uz pomoć učenice Hane Banjanin. Sudjelovali su i mali samoborski školarci, učenici Osnovne škole Bogumila Tonija. Cmoljac zna duhovita je i zabavna slikovnica sa sjajnim crtežima i bit će odličan poticaj djeci za čitanje. Zato dođite na Dječji odjel Gradske knjižnice Samobor i potražite slikovnicu o buhi Cmoljcu, jer on zna gdje stanuje knjižnica.

M.K.

 

Izložba dječjih i amaterskih radova polaznika samoborskih osnovnih škola

Znanstveni simpozij o Milanu Langu u Galeriji Prica

Predstavljena slikovnica Cmoljac zna naše sugrađanke Željke Vrbančić i ilustracijama Branke Hollingsworth

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002