17.07.2024.

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena izložba Dorotići i prijatelji

Likovno blago svestrane umjetničke obitelji

Djela tridesetak autora, probranih iz velike obiteljske zbirke likovnih djela obitelji Dorotić, predstavljena su javnosti na otvorenju izložbe u Maloj dvorani Galerije Prica u utorak, 16. travnja, pred brojnim Samoborcima i ljubiteljima likovne umjetnosti.

Prigodnog naziva Dorotići i prijatelji – izbor iz obiteljske zbirke, ova izložba zorno ocrtava njihov svestran, nadasve umjetnički nastrojen duh. Manji je to dio velike i vrijedne likovne zbirke ove obitelji, koju čine radovi samih Dorotića – Branimira, Mislava, Mihovila i Kornelije, ali i brojnih prijatelja i kolega likovnjaka s kojima ih vežu dugogodišnja prijateljstva i suradnje.

O postavu izložbe govorila je na otvorenju kustosica Nikolina Šimunović, izrazivši veselje i zadovoljstvo ovom sjajnom domaćom izložbom, a o samim radovima više je govorio likovni kritičar, povjesničar umjetnosti, obiteljski prijatelj i autor predgovora u katalogu koji prati izložbu Stanko Špoljarić.

Najupečatljivija je svakako velika slika Samobora Mihovila Dorotića, s pogledom s tornja crkve sv. Anastazije, koja je, prema riječima njegova oca Branimira, bila i svojevrsni "okidač" za ovu izložbu.

- Toj slici i dugujem ovu izložbu, jer sam htio da se iznese iz podruma – objasnio je pokretač ovog projekta Branimir Dorotić, prepričavši potom kako slika nije bila naručena, već je nastala svojevoljno, kao jedna od studija. A da bi baš ta slika nastala i ugledala svjetlo dana, ne samo očima umjetnika, bili su angažirani mnogi prijatelji Dorotićevih, ne samo umjetnici, pa otuda i naziv ove izložbe – rekao je Branimir Dorotić.

Zahvale i pohvale stigle su i od gradske pročelnice za društvene djelatnosti Zrinke Breglec, koja se biranim riječima obratila prisutnima.

- Njihova umjetnost izdržala je test vremena, test kritike i test likovne publike i time potvrdila samu sebe kao univerzalnu i sastavnu činjenicu naših života. Zaista smo sretni da kao Grad imamo priliku udomiti izrazito bitan segment moderne hrvatske likovne umjetnosti u našem Pučkom otvorenom učilištu, koje funkcionira kao sjajna gradska platforma za promicanje umjetnosti i kulture.

Izložbu, koja je otvorena do 25. kolovoza, glazbeno su svirkom i pjesmom poduprli sami Dorotići – Mihovil i njegovi sinovi Danijel, Jakov i Adrijan.

M.K.

 

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena izložba Dorotići i prijatelji

Arhiva 2019

2024

2023

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002