31.01.2015.

Deseta Noć muzeja u Samoboru

Nema zime za umjetnost

Noć u kojoj muzeji, galerije i slične institucije širom i besplatno otvaraju vrata svojim posjetiteljima i svim znatiželjnicima, već desetu godinu zaredom uspješno odolijeva zimskoj hladnoći i minusima, nudeći iz godine u godinu sve zanimljivije programe i događanja. Deseta Noć muzeja, održana 30. siječnja, bila je tematski vezana uz jednog od najvećih umova i genija prošlog stoljeća – Nikolu Teslu. Širina i značaj njegove ostavštine omogućili su svima da po volji i prema mogućnostima izaberu čime će i kako privući posjetitelje u svoje prostore i na mjesta u kojima se i inače "događa" kultura. Samoborski muzealci i galeristi su i ove godine, uz stalne postave, priredili i dodatne programe.

Samoborski muzej je nastavio sa Samoborskim strašnim pričama kustosice Lele Roćenović, koje pod svijećama pričaju i čitaju školarci u njihovoj Etno kući, a ove godine o svom pohodu na Monte Rosu i Mont Blanc govorio je Matej Perkov. Prof. Mirjana Musladin iz Elektrotehničke škole u Zagrebu je u dva navrata demonstrirala Teslino magnetsko polje učenicima samoborske Srednje strukovne škole, a cirkusanti iz Udruge Razbibriga izveli su u predvorju Muzeja vatreni performans naziva Ti si Alisa. U istom prostoru bila je postavljena i izložba dijapozitiva planinarske tematike, koje je za ovu prigodu digitalizirao Krešimir Treppo. Sve programe je uz gitaru i saksofon pratio Ivan Mardešić.

Izložba, odnosno ambijentalno-multimedijalni projekt naziva Svjetlosno podmorje, za čije su svjetlosne efekte zaslužni Gordana i Zorislav Šojat, izazvao je veliku pozornost posjetitelja Galerije Prica, u kojoj su u Noći muzeja predstavljeni i radovi Dijane Nazor. Ona je autorica kameno-žičanih ribica postavljenih u sklopu spomenutog morskog podmorja, ali i ilustratorica slikovnice poetskih bajki naziva Bajka iz plićaka, koju je napisala Lidija Dujić, a koja je također predstavljena te večeri u Galeriji Prica. Svoje vještine i znanje Samoborcima su prenosili i članovi Hrvatskog origami društva, koji su, uz radionicu ove drevne japanske vještine, postavili i izložbu svojih origamija.

U Noć muzeja prigodno se uključilo i naše kino projekcijom filma Noć u muzeju – Tajna grobnice.

M.K.

 

Deseta Noć muzeja u Samoboru

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002