19.05.2015.

Samoborsko amatersko kazalište PAX vratilo se s državnog natjecanja s brojnim nagradama i priznanjima

Samoborcima pregršt nagrada

Samoborsko amatersko kazalište PAX vratilo se s državnog natjecanja s brojnim nagradama i priznanjima

Ukratko, od više od 180 amaterskih kazališnih predstava odigranih diljem Hrvatske, prosudbene komisije su odabrale 22 najbolje za državni Festival kazališnih amatera. Od te 22, odigrane u Pazinu i Vodicama, predstava 9 najgorih prekida svih vremena samoborskog Amaterskog kazališta PAX je nagrađena posebnim priznanjem za kolektivnu igru, izabrana je da predstavlja hrvatski amaterizam na 5. razglednici Hrvatskog sabora kulture u Lisinskom, Zvonimir Kufek je dobio nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu, a među najvažnijim kategorijama, onima za najbolju režiju i najbolju predstavu, u obje kategorije nominirana je među 3 najbolje.

Još više od nagrada znače im riječi prosudbene komisije - Arete Ćurković, Igora Ružića i Zorana Mužića - koji su, s velikim osmjehom na licu i uz 20-ak minuta dugo obrazloženje, govorili sve najbolje o predstavi.

PAX-ovci su, zahvaljujući brojnim pohvalama, pozvani i na druge kazališne festivale, ali i da se čim prije ponovno vrate u Vodice.

Uz zahvalu domaćinima i našem Pučkom otvorenom učilištu na podršci, a nakon sjajne premijere pred prepunom kino dvoranom u Samoboru, jedva čekaju ponovno zaigrati za, njima najdražu, samoborsku publiku.

Čestitamo i čekamo novu predstavu.

M.K.

 
19.05.2015.

Otvoren Dječji kutak u Galeriji Prica

Umjetnost približena i najmlađima

Otvoren Dječji kutak u Galeriji Prica

U ponedjeljak, 18. svibnja, u samoborskoj Galeriji Prica, a u povodu Međunarodnog dana muzeja, otvoren je Dječji kutak. Dio je to prostora galerije namijenjen najmlađima, a tamo će, uz već uobičajene igračke, pronaći i didaktičke igre primjerene likovnoj umjetnosti, zaigrati “Pricinu četverosmjerku” ili se pak poigrati “Pricinih detektiva”.

Prvi mali posjetitelji Dječjeg kutka bili su mališani iz Dječjeg vrtića Izvor sa svojim tetama i ravnateljicom Martinom Trošelj, a novu inicijativu ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelene Vojvode pozdravili su i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik Juro Horvat.

Uz Dječji kutak, dio stalnog sadržaja u skoro vrijeme postat će i Dječja subota, kada će se u dva termina tokom dana likovna umjetnost kroz učenje i otkrivanje, ali ponajprije uz uživanje, još više pokušati približiti najmlađim Samoborcima.

M.K.

 
19.05.2015.

Putopisni tjedan u Gradskoj knjižnici Samobor

Pješke, motorom, biciklom i na jedra

Putopisni tjedan u Gradskoj knjižnici Samobor

U Gradskoj knjižnici Samobor cijeli tjedan, od 11. do 15. svibnja, mogli smo slušati zanimljiva putopisna predavanja. Jedan od razloga za organiziranje ovog tjedna je i uvijek veliko zanimanje korisnika knjižnice za ovakva predavanja, a putovalo se svim "raspoloživim sredstvima".

U ponedjeljak, prvog dana putovanja, umjesto najavljivane Dvine Meler gostovao je njezin suputnik Matija Radić, koji je dao zanimljiv prikaz njihovog putovanja po Turskoj, Gruziji, Armeniji, Azerbajdžanu, Iranu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kazahstanu i Kirgistanu. Cilj njihove ekspedicije bio je dokumentirati stepski način života naroda koji žive istočno od Kaspijskog jezera, kao i velike urbane centre nekadašnjih sovjetskih republika. Preko ostataka grada Merva, slijedeći Put svile, ušli su u Uzbekistan, gdje su posjetili legendarni grad Samarkand i Bukharu, glavni grad Puta svile koji je stariji više od 2500 godina.

U utorak su posjetitelji s Davorom Rostuharom putovali do Butana. Uvučeni fantastičnim fotografijama u taj svijet, dodatne impresije pojačale su i lirsko-poetske minijature koje je Rostuhar čitao iz svoje netom objavljene knjige U zemlji zmaja, u kojoj opisuje tko su Butanci, kako su se prilagodili izlasku iz tisućljetne izolacije te u kojoj su mjeri sačuvali himalajsku tradiciju.

Da i Samoborci vole putovati dokazala je obitelj našeg sugrađanina Jakše Lucarića, koji nas je vodio na dvije suprotne strane planeta i pokazao kako se može spojiti avanturizam i užitak na putovanju sa suprugom i dvoje male djece. U srijedu nas je Lucarić poveo do američkih nacionalnih parkova i divljih Filipina. Zanimljivo, poučno i poticajno za mnoge koji se još uvijek ne usuđuju s malom djecom krenuti ni do Krka!

Četvrti dan, uz podignuta jedra, plovilo se s Jedriličarskim klubom Samobor, a o 14 godina rada kluba i njihovim putovanjima pisali smo u zasebnom članku.

Knjižničari – biciklisti zadnji dan Putopisnog tjedna predstavili su međunarodni projekt Cycling for libraries, o kojem je govorila zagrebačka knjižničarka Vesna Stričević. Ona je, uz Mariju Šimunović, bila jedna od hrvatskih sudionica trećeg Cyclinga od Amsterdama do Bruxellesa. Cycling for libraries Međunarodni je skup knjižničara pokrenut 2011. s ciljem zagovaranja knjižnica i povećavanja svjesnosti o značaju knjižnica u životu lokalnih zajednica.

D.R.

FOTO: Posjetitelji su s Davorom Rostuharom, uvučeni fantastičnim fotografijama, imali priliku putovali i do Butana

 

Samoborsko amatersko kazalište PAX vratilo se s državnog natjecanja s brojnim nagradama i priznanjima

Otvoren Dječji kutak u Galeriji Prica

Putopisni tjedan u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002