17.12.2009.

U Svetoj Nedelji završena foto radionica Romana Avdagića

Rezultat: sjajni pejzaži i portreti

U Svetoj Nedelji završena foto radionica Romana Avdagića

Ljudi različitih profesionalnih orijentacija i životnih dobi, entuzijasti koje povezuje strast i ljubav prema fotografiji, pod okriljem Udruge Kragulj i vođeni budnim okom fotografa Romana Avdagića, polazili su višetjednu foto radionicu ne bi li svladali tehnike fotografiranja uz različite pristupe fotografskoj tematici. Individualni senzibilitet autora vidio se 17. prosinca na otvorenju izložbe dijela njihovih foto uradaka ili svjetlopisa, kako bi rekao dogradonačelnik Svete Nedelje Ivica Pavlić, koji je u zgradi gradske uprave otvorio ovu izložbu, pozivajući se na vrijeme u kojemu je živio Antun Gustav Matoš. Uz njega, otvorenje izložbe popratilo je cijelo gradsko čelništvo, drugi zamjenik gradonačelnika Dragutin Vinovrški Pentek, pa gradonačelnik Drago Prahin i predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Krunoslav Markovinović.

Zašto se Udruga za očuvanje kulturne baštine odlučila na ovaj iskorak u sadšanjost i kako je to naumila povezati s baštinom kraja objasnila je njezina dopredsjednica Željka Šabarić, rekavši da je fotodokumentiranje upravo korak prema očuvanju baštine za buduća pokoljenja.

Voditelj radionice Roman Avdagić naglasio je da je u domu u Maloj Gorici oko sebe okupio doista skupinu sjajnih entuzijasta s kojima je vrlo brzo nakon pomalo zamornog teoretskog prešao na praktični dio u kojemu je svoje znanje prenio i na one koji o fotografiranju znaju vrlo malo, kao i na druge koji su već u startu pokazali svoj foto talent. Avdagić je posebno pohvalio najmlađeg člana ove radionice, Ivana Katanca, koji je, kako je rekao, bio njegova desna ruka u vođenju radionice.

Rezultat njihova rada su sjajni pejzaži i portreti, ali i neki drugi motivi koje su ovjekovječili svojim fotoobjektivima. Sve je to u većim formatima izloženo na drugom katu zgrade gradske uprave na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji, gdje se ova izložba može razgledati do 17. siječnja.

Otvorenje su ljepšim učinili Ivan Mardešić svirkom na saksofonu i akustičnoj gitari te budući ugostitelji - polaznici srednje ekonomske škole iz Samobora, koji su i ovaj put priredili koktel party pod vodstvom svoje profesorice Marine Kapuđije.

Edi Kirschenheuter

 
17.12.2009.

47. hrvatsko natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe

Samoborci se opet iskazali

47. hrvatsko natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe

Na nedavno održanom 47. hrvatskom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe, koje se i ove godine održavalo u Opatiji od 2. do 7. prosinca 2009. godine, natjecala su se tri sastava Glazbene škole Ferdo Livadić.

Kroz četiri discipline (duo, trio, kvarteti, ansambli 5-12 članova) i tri kategorije (osnovne glazbene škole, srednje glazbene škole, glazbene akademije), naši su učenici postigli iznimno visoke bodove i osvojili cijelu lepezu nagrada.

Nabrojimo ih i pojedinačno:

I. nagrada - duo brač/mandolina, gitara: Maksimilijan Borić-Tomislav Smolčić (s najvećim osvojenim brojem bodova u disciplini Dua, u sve tri kategorije)

Nastavnica: Ivana Trogrlić

II. nagrada - kvartet saksofona: Andrija Roko Vušković - sopran saksofon, Karlo Mlakar - alt saksofon, Domagoj Ivanković - tenor saksofon, Marko Rušnov - bariton saksofon

Nastavnik: Tomislav Žužak

III. nagrada - kvartet violina: Ana Župančić, Marija Župančić, Matea Andrić, Marta Stanec

Nastavnica: Nikolina Tičinović

Ocjenjivački sud u peteročlanom sastavu činili su eminentni umjetnici i pedagozi s muzičkih akademija.

Duo Borić - Smolčić, kao najbolje plasirani sastav i već nagrađivan u toj disciplini, imao je čast svirati na završnom koncertu pred brojnim uzvanicima i gostima. Zahvaljujući tom plasmanu, duo će nastupati tijekom cijele godine u sklopu koncerata izvrsnosti u zemlji i inozemstvu.

Nagrade su pokazatelj i da se u samoborskoj glazbenoj školi iznimno pridaje važnost komornom muziciranju, što dokazuju i dva izvrsno plasirana kvarteta (saksofonistički i violinistički). S obzirom na da su tek počeli s ozbiljnim radom, sigurno ćemo ih još mnogo puta slušati i bodriti na natjecanjima.

Z.M.

FOTO: Maksimilijan Borić (brač), Tomislav Smolčić (gitara)

 
17.12.2009.

U muzeju održan koncert učenika Glazbene škole

Počast velikom Samoborcu

U muzeju održan koncert učenika Glazbene škole

Učenici samoborske srednje glazbene škole obilježili su koncertom u Samoborskom muzeju dvije obljetnice - 210 godina rođenja i 130 godina smrti našeg proslavljenog Samoborca Ferde Livadića. Ponosni što njihova škola nosi njegovo ime, njemu u čast muzicirali su izvodeći njegove poznate solo pjesme: Kamena djeva (pjevala Matea Mužinić, 2. razred), Wiegenlied (pjevao Daniel Cvetković, 1. razred - klasa prof. Branke Cvetković) te klavirski Scherzo br. 2. (Katarina Šarić, 1. razred - Marijeta Zdunić-Knotek, prof.)

Osim Livadićevevih djela, bila je to prilika da čujemo i ostale slavne kompozitore. Mozartove Sne na violini je izvela Viktorija Rnjak, (1. razred - Jasmina Andrašek, prof.), na marimbi je Smadbeckov Rhytam Song svirao David Topić, (2. razred - Goran Gorše, prof.), a Milottievu Fantaziju Mia Vrkić (klarinet - 4. razred, Vesna Radinčić, prof.).

Uz klavirsku pratnju i podršku profesorice Tine Klak i Tomislava Margete koncert je uspješno priveden kraju, a izvođačima i profesorima se u ime muzeja zahvalila Ivanka Brekalo.

Z.M.

FOTO: Daniel Cvetković - pjevanje i David Topić - marimba

 
17.12.2009.

Najava Dječjeg festivala Božić dolazi

12. prosinca budite u Sportskoj dvorani!

Najava Dječjeg festivala Božić dolazi

12. prosinca 2009., s početkom u 11 sati

SPORTSKA DVORANA SAMOBOR, A. HEBRANGA 26a

UZ SAMOBORSKE MAŽORETKINJE U PROGRAMU SUDJELUJU:

UDRUGA ZA KLASIČNI BALET VINDIJA – VARAŽDIN

PLESNI STUDIO LEPEZA V.V. ZAGREB

ŠPORTSKI PLESNI KLUB SAMOBOR

PLESNE SKUPINE OŠ BOGUMILA TONIJA (2), OŠ MILANA LANGA, OŠ MIHAELA ŠILOBODA

DJEČJI ZBOROVI: SAMOBORČEK, SMJEŠAK -Samobor, PUT ŽIVOTA - Kerestinec, STRMEČKI MALIŠANI KUD-a STRMEC I ZBOR OŠ BANA JOSIPA JELAČIĆA IZ PODSUSEDA

PRIJAVLJENO JE 355 izvođača.

GOSTI FESTIVALA:

IŠTVAN VARGA I GABRIELA PILIĆ

POKROVITELJI:

GRAD SAMOBOR, USTANOVA SPORTSKI OBJEKTI SAMOBOR

MEDIJSKI POKROVITELJI:

RADIO SAMOBOR, RADIO JASKA, GLASNIK SAMOBORA I SVETE NEDELJE

DONATORI:

SLASTIČARNA U PROLAZU, PARNA PEKARNA NIKL, PEKARA ZEMLJIĆ, IGO-MAT d.o.o

Organizaciji su pripomogli i: POU Samobor, Ekonomska, tgovačka i ugostiteljska škola Samobor,

Ulaznice: tribine 15Kn, Vip lođe 30 Kn

Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka do petka (od 7. do 11. prosinca), u POU Samobor, Trg Matice hrvatske 3 i na dan festivala na ulazu sportske dvorane.

ORGANIZATOR: SAMOBORSKE MAŽORETKINJE

Zahvaljujemo svima na pomoći oko organizacije fetivala!

Festival je edukativnog karaktera za unapređenje obrazovanja plesnih teknika i vještina te podizanje kulturne razine kod djece.

 
17.12.2009.

Promocija knjige nekadašnjeg igrača RK Rudar

Višićev Grad od betona

Nedavno smo najavili pojavljivanje prvog romana nekadašnjeg rukometaša RK Rudar Gorana Višića, a sada možemo najaviti i predstavljanje knjige. Krimić Grad od betona bit će promoviran u petak, 11. prosinca, u 19 sati, u knjižari Profil Megastore u Bogovćevoj 7 u Zagrebu. O romanu će govoriti Lada Žigo, Borivoj Radaković i sam autor Goran Višić.

M.Š.

 
17.12.2009.

Izložba Ptice Borisa Šimunovića u Maloj dvorani Galerije Prica

Unutarnji doživljaji izrasli iz prirode

Izložba Ptice Borisa Šimunovića u Maloj dvorani Galerije Prica

Akademski kipar iz Domaslovca Boris Šimunović izložio je svoja djela u Maloj dvorani Galerije Prica, a izložba će se moći razgledati do 18. prosinca. Mladi je kipar doselio u Samobor po završetku osnovne škole, potom pohađa Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, a 2004. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo, u klasi prof. Stipe Sikirice. Dobitnik je pohvalnice za uspješan rad od Vijeća Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je surađivao s prof. Vladimirom Herljevićem u obnovi zapadnog portala crkve sv. Marka u Zagrebu, a od 2006. sudjeluje u obnovi sjevernog tornja Zagrebačke katedrale. Član je ULUPUH-a od 2007., a sudjelovao je u osnivanju Udruge likovnih umjetnika Samobora, čiji je potpredsjednik. Izlagao je na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a ovo mu je četvrta samostalna izložba (uz izložbe u Zaprešiću, Malinskoj i Baškoj). Autor je skulpture Petlja na otoku Olibu, a u procesu postavljanja je i njegova skulptura Slamka u Samoboru. Sudjeluje i u likovnoj koloniji Akvareli na skeli.

Na otvorenju izložbe Ptice 8. prosinca sve nazočne na početku je pozdravila kustosica Nikolina Mahović, a o autoru i njegovu radu govorio je prof. Josip Dujmović, koji je i autor predgovora u katalogu. U njemu prof. Dujmović ističe da se Boris Šimunović bavi istraživanjem i pronalaženjem artikuliranih i stilski prepoznatljivih organičkih i geometrijskih formi u kompoziciji djela. Snaga izričajnog procesa uloženog u njegove forme, oblikovane u različite dimenzije zapravo ostavlja dojam maketa za mnogo veće spomeničke skulpture. Autorova je vizura utemeljena na prepoznavanju povijesnih i univerzalnih umjetničkih kretanja, tvoreći tako osobne, unutarnje doživljaje izrasle iz prirode, piše prof. Dujmović.

Na kraju je sam autor zahvalio svima koji su došli i pružili mu podršku, a oni su se okupili u velikom broju, tako da je prostor Male dvorane bio pretijesan da bi primio sve goste.

M.Š.

 

U Svetoj Nedelji završena foto radionica Romana Avdagića

47. hrvatsko natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe

U muzeju održan koncert učenika Glazbene škole

Najava Dječjeg festivala Božić dolazi

Promocija knjige nekadašnjeg igrača RK Rudar

Izložba Ptice Borisa Šimunovića u Maloj dvorani Galerije Prica

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002