25.12.2009.

Stariji tamburaški orkestar Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke održali blagdanski koncert

Glazbom prestigli i Phileasa Fogga

Stariji tamburaški orkestar Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke održali blagdanski koncert

Tamburaško društvo Ferdo Livadić priredilo je svim zaljubljenicima u glazbu neobično blagdansko putovanje svijetom u nedjelju, 27. prosinca, u samoborskoj kino dvorani. Inspirirani Julesom Verneom, stariji tamburaški orkestar i Vokalni ansambl Samoborke, pod vještim i sigurnim ravnanjem Anamarije Šimičić i Bojana Pogrmilovića, okupljene su poveli na Put oko svijeta u 80 minuta. No, za razliku od ekscentričnog Phileasa Fogga i njegovog odanog Passeparteua koji su prema istoku krenuli iz maglovitog Londona, putovanje "Ferdića" započelo je u Samoboru (Tebe lepo ja pozdravlam) i nastavilo se prema zapadu preko 22 glazbene stanice.

Vođena sugestivnim glasom Drage Celizića, koji je preuzeo ulogu vodiča-putnika, publika je uživala u talijanskoj ariji, ritmovima španjolske Granade, britanskom Eurosong evergreenu, glazbenim specijalitetima Sjeverne i Južne Amerike, australskoj Waltzing Matildi, Azija je predstavljena japanskom Sukiyaki, a povratak prema Europi išao je preko Rusije, uz dvije tamošnje skladbe, i armenski Ples sa sabljama. Uslijedila je demonstracija bugarskog nazalnog pjevanja te par skladbi iz Grčke, da bi se potom kratko skoknulo do Afrike uz dvije narodne pjesme iz Južnoafričke Republike. Prepoznatljivije ritmove i melodije u završnici koncerta stigle su kroz izvedbe makedonske i mađarske skladbe da bi se sve okončalo Na lijepom plavom Dunavu i konačnom povratku u Hrvatsku. I sve u 80 minuta.

Uz očekivano precizne izvedbe Starijeg tamburaškog orkestra i Samoborki, za izdvojiti su i solo nastupi Danke Veronike Bišćan, Dražena Kurilovčana, Antonije Kriste Kraljević, Lidije Mogulić, Maje Milek, Hane Ruklić i Vlatke Jelenić, a zanimljivo da je svoje vokalne i plesačke sposobnosti demonstrirao i voditelj Samoborki Bojan Pogrmilović. Također, Put oko svijeta za 80 minuta dodatno su začinili članovi Folklornog ansambla Mladost, poprativši plesom u nekoliko navrata glazbeni program.

Koncert Tamburaškog društva Ferdo Livadić imao je dvije izvedbe, tako da je priliku za uživanje u globalnom glazbenom putovanju dobio znatno veći broj posjetitelja negoli to kapacitet samoborske kino dvorane dozvoljava. A o sve očitijoj potrebi da se ovakvi koncerti održavaju u znatno kvalitetnijem prostoru, kakvog Samobor sve nužnije treba, nekom drugom prilikom.

K.S.

 
25.12.2009.

Na Rudama predstavljena zbirka pjesama Anđele Ivčić

Otključana Škrinjica sjećanja

U prostorijama Osnovne škole Rude 17. prosinca održano je predstavljanje zbirke pjesama Škrinjica sjećanja, autorice Anđele Ivčić. Sve prisutne mještane, prijatelje, nastavnike i goste pozdravila je na početku večeri ravnateljica škole Tatjana Milek. Podsjetila je pritom da je u ovoj školi 1. prosinca otkrivena spomen ploča petorici poginulih branitelja koji su bili učenici škole Rude: Slavko Vojak, Branko Mađerić, Vlado Nikl, Franjo Razum i Vlado Ivčić. Zbirka o kojoj je riječ također je svojevrsni spomenik na supruga, branitelja Vladu Ivčića, koji je u ratnom vihoru zauvijek otišao.

Posebno toplu i domaću atmosferu stvorila je Biserka Mihalina, nastavnica hrvatskog jezika, koja je predstavila zbirku i lik Vlade Ivčića kao učenika škole, a kasnije kolege i prijatelja.

Prisutnima se s nekoliko riječi obratila i sama autorica, koja je govorila o nastanku zbirke i dragocjenosti koju čuva ova knjižica sjećanja.

Stihove su, kao i na prvoj promociji, recitirali Kristina Kirschenheuter i Drago Celizić. Svojim recitacijama potpuno su dočarali svaku emociju izrečenu u pjesmama i duboko dirnuli slušatelje. Ovo druženje uz poeziju oplemenila je i glazba u izvedbi pet Singrlica - Maje Cvetković, Ozane Lehpamer, Ljiljane Tandarić, Jelene Zorko i Silvije Koščica, uz gitarsku pratnju Mihaela Lehpamera.

I.H.

 
25.12.2009.

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić

Završilo praizvedbom

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić

Tradiciju koncerata i svoju edukativno-umjetničku "misiju" profesori Glazbene škole Ferdo Livadić nastavili su i ove godine, šestim u nizu, koncertom u Galeriji Prica, u četvrtak, 10. prosinca, pred prepunom dvoranom svojih učenika, roditelja i gostiju. I ove su se godine profesori iskazali u klasičnim i virtuoznim instrumentalnim minijaturama te zabavnoj glazbenoj literaturi. Individualno i komorno muzicirajući i po nekoliko puta u različitim sastavima, bili su zastupljeni gotovo svi instrumenti.

Uz goste, Mirnu Čalić na glasoviru i učenika Davida Topića na udaraljkama, sudjelovali su redom: Tomislav Margeta - glasovir, Zdenka Japec - violina, Nikolina Tičinović -violončelo, Davor Lahnit - glasovir, Marijeta Zdunić-Knotek -glasovir, Branka Cvetković - sopran, Ivana Štrbac - flauta, Borna Alunić - violončelo, Mario Magaš - truba, Tomislav Žužak - saksofon, Ivan Mužanić - violina, Vjekoslav Fresl - viola, Silvija Kalšan - glasovir, Mihael Paar - klarinet, Jasmina Andrašek - violina, Goran Gorše - vibrafon, Ivana Trogrlić -gitara, Carmen Stepić - vokal i Branka Božić - vokal.

Koncert je okrunila temperamentno izvedena praizvedba skladbe Branke Božić i Carmen Stepić (na tekst Zorice Radaković) Volim, volim. To je ujedno drugi puta zaredom da koncert profesora završava praizvedbom i autorskim uratkom samih profesora izvođača. Uz velik pljesak i podijeljene ruže u znak zahvalnosti, te skupne fotografije za sjećanje, profesori su se oprostili za ovu godinu i obećali isti koncert za godinu dana.

I.H.

 
25.12.2009.

Održan koncert Radojke Šverko, Ive Gamulina Giannija i Vladimira Babina u crkvi bl. Alojzija Stepinca

Plemeniti glasovi za plemenito doba godine

Održan koncert Radojke Šverko, Ive Gamulina Giannija i Vladimira Babina u crkvi bl. Alojzija Stepinca

Hrvatska pjevačka diva Radojka Šverko, jedan od najplemenitijih glasova mlađe generacije, Ivo Gamulin Gianni, uz vrsnu klavirsku pratnju Vladimira Babina božićnim su koncertom oduševili okupljene u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca na tromeđi Bestovja, Novaka i Rakitja. Profinjenim glasovima izvođači su u ponedjeljak, 21. prosinca, publiku proveli kroz klasična djela crkvene tematike (Händel, Caccini, Mozart, Bizet, Bach...) uparivši ih s tradicionalnim skladbama (Amazing Grace, Ljubav to si ti...), a prema kraju koncerta i laganijim, popularnim temama poput Tihe noći ili Radujte se narodi, stvorivši tako ugođaj primjeren dobu godine u kojem se nalazimo.

Ponosni organizatori ovog krasnog koncertnog druženja bili su Turistička zajednica Svete Nedelje i Grad Sveta Nedelja, uz suorganizaciju župe Blaženog Alojzija Stepinca.

I.H.

 
25.12.2009.

KUD Rakov Potok po prvi se put primio organizatorske uloge

Pokazali da znaju i organizirati

Godina na izmaku u kulturnom životu Rakovog Potoka bit će upamćena kao jedna od poticajnih i duguročno izuzetno važnih. Naime, čak dva kulturna društva zaživjela su u tom mjestu kroz 2009. godinu – prije nekoliko mjeseci aktiviralo se tamošnje kazališno društvo, a sredinom godine osnovan je KUD Rakov Potok. Upravo ovaj potonji krenuo je ne samo u potragu za iskustvom izvedbi, pa bilježimo nastupe u Rakovom Potoku za Dan mjesta i u Samoboru na prigodnim manifestacijama, nego su se primili i organizacijskog posla.

Tako je u subotu, 19. prosinca, KUD Rakov Potok održao svoju prvu priredbu iza koje je stao i organizacijski, ali i kroz umjetničko sudjelovanje svojih članova. U dvorani društvenog doma članovi društva prikazali su napredak ostvaren u prvih pola godine postojanja i najavili svijetlu budućnost za ovaj KUD u brojnim godinama koje se sasvim sigurno nalaze pred njima i u kojima će nastaviti sa čuvanjem tradicije pjesama, plesova, narodnih i vjerskih običaja ovog kraja.

I.H.

 

Stariji tamburaški orkestar Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke održali blagdanski koncert

Na Rudama predstavljena zbirka pjesama Anđele Ivčić

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić

Održan koncert Radojke Šverko, Ive Gamulina Giannija i Vladimira Babina u crkvi bl. Alojzija Stepinca

KUD Rakov Potok po prvi se put primio organizatorske uloge

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002