03.07.2009.

Prvak zagrebačkog HNK-a Svebor Sečak obilježio 30 godina umjetničkoga rada

Svetonedeljske curke na Sečakovom jubileju

Prvak zagrebačkog HNK-a Svebor Sečak obilježio 30 godina umjetničkoga rada

30. je lipnja Svebor Sečak, prvak zagrebačkog HNK-a i međunarodni priznati baletni umjetnik, koji je otplesao gotovo sve glavne uloge klasičnog baleta te suvremeni i nacionalni repertoar, obilježio 30 godina umjetničkog rada.

Uz retrospektivni kolažni program, u centralnoj je hrvatskoj kazališnoj kući po prvi put bila izvedena koreografija Svebora Sečaka Peti element, po glazbi Ive Josipovića, Nikše Njirića, Astora Piazzole, Emila Cosseta i Marka Ruždjaka, u izvedbi Kvarteta Rucner. U svečanom programu sudjelovali su i solisti zagrebačkog HNK.

Iste večeri je u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježena i 15. obljetnica postojanja Baletne trupe Croatia, čiji je osnivač i voditelj Svebor Sečak. Ta je baletna trupa ostvarila mnoga gostovanja u domovini i inozemstvu, gostujući u većim središtima afirmirajući našu umjetnost na domaćoj i međunarodnoj sceni.

U želji što bolje edukacije djece i mladeži, djelatnici HNK-a na jubilej su pozvali, između ostalih, i članice Šporskog twirling kluba Sveta Nedelja i Svetonedeljskih mažoretkinja, koji su se s velikim veseljem odazvali i ovjekovječili susret sa Sveborom.

S.S.

 
03.07.2009.

Završni koncerti i ispiti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Maturirala najbrojnija generacija

Završni koncerti i ispiti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Završnim koncertima u lipnju školske godine 2008./09. zaključilo je svoje srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ferdo Livadić Samobor petero instrumentalista i jedna solo pjevačica, a završnim ispitima, na kojima su pred ispitnom komisijom obranili svoje maturalne radnje, maturiralo je četvero učenika teorijskog odjela. To je, ujedno, do sada i najbrojnija generacija maturanata Glazbene škole.

Aktivni ispitni tjedan maturanata započeo je 1. lipnja javnim završnim koncertima u Galeriji Prica učenika gudačkog odjela: kontrabasista Ivana Domovića, ujedno i prvog maturanta kontrabasa GŠ (prof. Helena Babić, klavirska pratnja prof. Silvija Kalšan) i violončelistice Jelene Šarić (prof. Branimir Hutterer, klavirska pratnja prof. Marijeta Zdunić Knotek).

Završni koncerti u Galeriji Prica nastavili su se 3. lipnja nastupom sopranistice Lidije Kedmenec (prof. Branka Cvetković, klavirska pratnja prof. Tina Klak) te 5. lipnja koncertima harmonikaša Andreja Pezića (prof. Gordana Šuštić) i klaviristice Nine Opašić (prof. Carmen Stepić).

Javnim maturalnim koncertom 4. lipnja u dvorani GŠ predstavila se flautistica Josipa Šer (prof. Ivana Štrbac, klavirska pratnja prof. Tina Klak).

Usmenom izlaganjem, tj. obranom svojih radnji pred ispitnom komisijom maturirale su 2. lipnja teoretičarke: Antonija Petrić (mr.sc. Tatjana Gaćeša, prof.), s temom Solo koncert u razdoblju baroka te Sara Glojnarić (prof. Branka Božić), s temom Instrumentalni oblici baroka, koji je uključio i njene kompozicije Invenciju (za klavir) i Passacagliu (za orgulje), što je ujedno i prva radnja takvog tipa obranjena na teorijskom odjelu GŠ Ferdo Livadić.

Dvoje teoretičara maturiralo je 5. lipnja: Tatjana Kobovac (mr.sc. T. Gaćeša, prof.) s temom Načini obrade pjesme za djecu prema Carlu Orffu i, na kraju, Filip Prelec (prof. B. Božić) s temom Tradicijska glazbena baština Međimurja.

U stečenu tehničku vještinu, muzikalnost i ambicioznost mladih umjetnika, od kojih će mnogi kroz studij nastaviti svoje glazbeno obrazovanje, uvjerila se i ove godine publika, članovi obitelji i krug prijatelja maturanata, ali i šire samoborske javnosti.

Tatjana Gaćeša

FOTO: Sara Glojnarić, Antonija Petrić, Tatjana Kobovac i Filip Prelec

 

Prvak zagrebačkog HNK-a Svebor Sečak obilježio 30 godina umjetničkoga rada

Završni koncerti i ispiti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002