23.05.2009.

Prva večer 5. Jazz festivala Samobor 2009

Dovoljna je dobra glazba

Prva večer 5. Jazz festivala Samobor 2009

Prva večer 5. Jazz festivala Samobor 2009 u potpuno ispunjenom prostoru Caffea Havana, u atmosferi bez dima cigareta, protekla je u sjajnom štimungu uz zanimljiv program samoborskog benda Just The Pine, koji su ugostili atraktivnu mladu zagrebačku glumicu Vandu Winter i slovensku jazz pjevačicu Kristinu Oberžan.

Publika koja je došla čuti i vidjeti program prvog dana očito ne prati nogomet i ne puši, pa je za izvrsno ozračje i kvalitetnu zabavu bilo dovoljno slušati dobru glazbu.

D.M.

 
23.05.2009.

Promocija knjige Ozbiljno neozbiljno i ozbiljne zbilje Jože Prudeusa u OŠ Samobor

Ode Joža u penziju...

Promocija knjige Ozbiljno neozbiljno i ozbiljne zbilje Jože Prudeusa u OŠ Samobor

Ozbiljno neozbiljno i ozbiljna zbilja u bibliografiji Jože Prudeusa ostat će upamćena kao knjiga kojom je sam sebe ispratio u penziju. Naime, poznati samoborski književnik Joža Prudeus u petak, 22. svibnja, održao je u knjižnici Osnovne škole Samobor promociju upravo te knjige i najavio svoj oproštaj od školskih klupa nakon 43 godine rada obilježenog prije svega kreativnošću. Stoga niti ne čudi da u svakom svojem nastupu posebno ističe rad na Novigradskom proljeću, oazi dječjeg stvaralaštva koje već 30 godina odgaja nove i nove generacije malih kreativaca.

Inače, svoj je radni staž Prudeus odradio na 13 različitih lokacija, a u svakom mjestu gdje je radio ostavio je neizbrisiv trag. Ne samo školskim predavanjima, nego i angažmanom u javnim sferama. Kako je sam priznao na promociji, u tom je razdoblju bilo i mnogo bedastoća, a dobar dio njih okupljen je u knjizi Ozbiljno neozbiljno i ozbiljna zbilja. U svom prepoznatljivom stilu, obilježenom duhovitim anegdotama i kratkim filmovima s Novigradskih proljeća, Prudeus je iskoristio promociju knjige i kako bi još jednom na jednom mjestu okupio svoje kolege, a oni su pak iskoristili priliku zahvaliti Joži na godinama rada i druženja.

K.S.

 
23.05.2009.

Ima li šanse da samoborski modni specijalitet zaludi Talijane?

I kraluši idu u Rim

Ima li šanse da samoborski modni specijalitet zaludi Talijane?

Kako bi i vizualno što kvalitetnije predstavile samoborsku i hrvatsku kulturu prigodom gostovanja u Rimu, članice HPD Jeke odlučile su ukrasiti haljine za nastup tradicionalnim samoborskim ogrlicama - kralušima. U tome ih nisu omela niti ograničena financijska sredstva.

Na poticaj članice Jeke, predsjednice udruge LOBI Ivane Kabaj, članice i član zbora Ivan oslonili su se na vlastite sposobnosti, nabavili potreban materijal te u prostorijama udruge LOBI u Kladju, pod stručnim vodstvom Ivane Kabaj, dali maha vlastitoj kreativnosti i aktivno doprinijeli održavanju samoborske tradicije.

Do 19. stoljeća djevojke i žene su nosile raznobojna platna i šile ornamente kao oznaku statusa na svojoj odjeći – nošnjama. Djevojke su rabile crvenu boju, oznaku plodnosti, a udane žene bijelu boju, oznaku majki i hraniteljica. Te su se boje preplitale prigodom vjenčanja.

Tako Ante Starčević u Danici horvatskoj, slavonskoj i dalmatinskoj 1845. godine piše: "Oko pira se zarana s jedne i druge strane pripravlja. U jutro zarana venčarice ostavše obuku seku u odeću carveno – belu, i zelenim iz pavenke raznim cvetjem i ružicami svijenim vencem okrune joj vedro čelo, izpod koga najmiliu boju – rumenilo – znak nevinosti gledaš sjati".

Padom Venecije i potpadanjem Dalmacije i sjeverozapadne Hrvatske pod Napoleonovu vlast (kasnije Austro-ugarsku), intenzivira se trgovina između Ilirskih provincija pa u naše krajeve - Prigorje, Posavinu i Podravinu dolaze crveni koralji sa Zlarina, dok se prodaju i trampe pšenica i drugi prehrambeni proizvodi. U Samoboru se nose koraljne ogrlice (M. Lang) – kraluši, što je kajkavizirani oblik latinskog naziva za koralje - coralium. Smanjenjem te trgovine i razvojem staklarstva u nakitu se pojavljuju raznobojna staklena zrna koja se nižu na dlake iz repa bijelog pastuha, a pojavljuje se i pleteni kraluš.

Hoće li kraluši utjecati na modna kretanja u Rimu ili će rimska moda utjecati na kraluše (i tradicija je podložna promjenama, inače ne bi niti imala svoj početak) ostaje za vidjeti po povratku HPD Jeke iz Rima.

Mladen Rafaj

 
23.05.2009.

Maleni poštari na jedan dan zauzeli igraonicu u Šmidhenovoj

Poštarska bajka u Dječjoj knjižnici

Maleni poštari na jedan dan zauzeli igraonicu u Šmidhenovoj

Dječji odjel Gradske knjižnice 22. svibnja pretvoren je u poštu. Razlog tome je održavanje kviza Poštarska bajka za 2. razrede osnovnih škola. Tom je prilikom samoborska pošta nesebično ustupila poštarske rekvizite koje je Željka Vrbančić kreativno i maštovito uklopila u prostor igraonice i stvorila scenografiju koja je oduševila i natjecatelje i njihove nastavnike. Učenici su nakratko bili zaposlenici pošte, odgovarali su na postavljena pitanja, odgovore spremali u kuverte, stavljali žigove i ubacivali ih u poštanski sandučić. Svi su odgovori bili točni pa su tako svi pobijedili i dobili na dar pohvalnicu i knjigu.

Prisutne je zabavila i knjižničarska glumačka družina, koja je duhovito prikazala likove iz Poštarske bajke. Tako su se na pozornici izmjenjivali poštarski patuljci, Francek, gospodin i vozač, poštar Kolbaba i Marica. Veselo druženje završilo je domjenkom, a zaljubljenici u poštarske poslove nastavili su druženje igrajući se malenih poštara.

B.M.

 
23.05.2009.

Plesna grupa Burka radno obilježila Svjetski dan plesa

Plesna cesta snova

Plesna grupa Burka radno obilježila Svjetski dan plesa

Samoborska Plesna grupa Burka pripremila je kazališno-plesnu predstavu Cestom snova u potrazi za mudrošću i saveznicima, a kojom je krajem travnja ujedno obilježila i Svjetski dan plesa. U predstavi su sudjelovale plesačice Ana Matijaščić, Lu Turković i Vjeka Valečić, koreografkinja je Neda Marović Turković, a scenograf Zlatko Turković. Predstava je održana u Velikoj dvorani Out fit centra u Samoboru, gdje Neda Marović Turković drži plesne radionice.

Inače, Plesna grupa Burka, uz umjetničko vodstvo koreografkinje i autorice Nede Marović Turković, postoji od 1990. godine. Njezin rad temelji se na široko shvaćenom plesnom pokretu koji odbija biti sputan ograničenjima, bilo tradicionalne, bilo moderne koreografije. Autorica i voditeljica Neda Marović Turković već dugi niz godina dosljedno ustraje u izvaninstitucionalnoj poetici, gradeći u prostoru nesputanog umjetničkog izražavanja vlastitu plesnu gramatiku, koja dobro podnosi hirove tuđih tijela.

I.H.

 
23.05.2009.

5. Jazz Festival Samobor 27. - 31.05.

Jazziranje u Samoboru

5. Jazz Festival Samobor 27. - 31.05.

PROGRAM

SRIJEDA, 27.05.

Galerija Prica, 20 h

• Matija Dedić Trio (Matija Dedić, Mladen Baraković,Borna Šercar) i Vlatka Burić - "Život cvijeća", Dora Pejačević.

Cafe Havana 21:30h

• Just The Pine & Kristina Oberžan, gost Vanda Winter

• Matija Dedić Trio

ČETVRTAK, 28.05.

Cafe Havana 21:30h

Jam band & Jacques Houdek

PETAK, 29.05.

Cafe Havana 21:30h

• Igor Geržina Sax Lounge Quartet

• Joe & Maja Kolektiff

SUBOTA, 30.05.

Trg kralja Tomislava – 21h

• Gradska Glazba Samobor Big Band i Marko Tolja

NEDJELJA, 31.05.

Trg kralja Tomislava

• 11h – Dixieland Ansambl Gradske Glazbe Samobor & Maja Grgić

• 16h – Jazz Note U Kosi 2009. – performance sekcije frizera Udruženja samoborskih obrtnika

• 18h – HGM Jazz Orkestar Zagreb

• 20h – Gradska glazba Samobor Big Band i Mila Elegović, Hana Hegedušić, Igor Mešin,Vanda Winter

ORGANIZATOR: Gradska glazba Samobor

SUORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Samobora

POKROVITELJ: Gradsko poglavarstvo Grada Samobora

MEDIJSKI POKROVITELJI: Radio Samobor, Glasnik Samobora i Svete Nedelje

 

Prva večer 5. Jazz festivala Samobor 2009

Promocija knjige Ozbiljno neozbiljno i ozbiljne zbilje Jože Prudeusa u OŠ Samobor

Ima li šanse da samoborski modni specijalitet zaludi Talijane?

Maleni poštari na jedan dan zauzeli igraonicu u Šmidhenovoj

Plesna grupa Burka radno obilježila Svjetski dan plesa

5. Jazz Festival Samobor 27. - 31.05.

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002