09.05.2009.

U kino dvorani POU Samobor održan je Proljetni koncert Gradske glazbe Samobor

Od klasike do jazza

U kino dvorani POU Samobor održan je Proljetni koncert Gradske glazbe Samobor

Najkvalitetniji amaterski puhački orkestar Zagrebačke županije, Gradska glazba Samobor, netom nakon Županijske smotre i kvalificiranja po četvrti put zaredom na državni susret među desetak najboljih u Hrvatskoj, održala je svoj Proljetni koncert, još jedan novi program u svojem ovogodišnjem planu rada. Ideja je krenula od samih članova svirača koji su željeli da Glazba ima svoj samostalni koncert u godini, a da tom prilikom tematski nije ograničena. Uprava je to podržala i Samoborci su još jedanput uživali u prekrasnoj glazbenoj večeri.

Program od klasike do jazza uz više vokalnih skladbi, sa standardno dobrim pjevačima Gradske glazbe Predragom Tanasićem i Goranom Gračaninom, upotpunila je gošća koncerta Vanda Winter, mlada glumica zagrebačkog Kazališta Komedija. Izvanredna, nesvakidašnja boja glasa nikoga u dvorani nije ostavila ravnodušnim, što se osjetilo i po pljesku. Još jedanput je samoborski Big band pokazao svoj ponovo novi program i, što je još važnije, Samoborci su konačno prepoznali kvalitetnu glazbenu ponudu s kojom ih ovaj orkestar sigurno neće iznevjeriti. Izvedbe kompozicija poput Hongarsee Dansen preko Spain Chicka Coree, Beatlesa i Michela Bublea do Jamesa Browna, još su jednom dokazale istinsku predanost glazbi i činjenicu da Gradska glazba postaje pokretač samoborske glazbene scene.

Uskoro, na 5. Jazz Festivalu Samobor 2009., koji će se održati od 27. do 31. svibnja svi oni koji nisu bili na koncertu moći će se uvjeriti da je tome tako.

D.M.

Budnica - 1. svibanj 2009.

Tradicionalno, ovaj put ubrzo nakon Proljetnog koncerta, Gradska glazba Samobor budi pospane sugrađane, od kojih ih ama baš nitko ne zove na "oteščajec" dok marširaju glavnim ulicama Samobora. Izgleda da su oni od onih rijetkih koji znaju i poštuju tradiciju. Pretpostavljamo da mnogi ovaj događaj poistovjećuju s određenim ideologijama, ali iz Gradske glazbe poručuju - pročitajte našu monografiju!

 
09.05.2009.

U franjevačkoj crkvi nastupio je Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Samoborci prepoznaju najbolje

U franjevačkoj crkvi nastupio je Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

U sklopu niza koncerata pod nazivom Glazbeni prsten Zagrebačke županije u Samoboru je, 28. travnja, u franjevačkoj crkvi nastupio Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

Ovaj renomirani ansambl je, na opće zadovoljstvo zahvalne samoborske publike, izvodio djela Brahmsa, Thompsona, Slavenskog, Kuljerića, Stahuljaka, Elgera i Kodaly, od kojih je velik dio samoborska publika prepoznavala i aplaudirala vrhunskim izvedbama.

S.S.

Najviši dometi vokalne glazbe

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine, a vodili su ga ugledni hrvatski glazbenici: Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Početkom 2003. vodstvo Zbora preuzima Luka Vukšić.

U svojoj povijesti zbor je nastupao i pod ravnanjem Lovre pl. Matačića, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Nikše Bareze, Vjekoslava Šuteja, Ive Lipanovića, Zubina Mehte, Sir Yehudija Menuhina, Krzysztofa Pendereckog, Marka Letonje, Lorina Maazela, Uroša Lajovica, Gerda Albrechta, Kazushija Ona, Aluna Francisa, Patricka Fournilliera, Hansa Grafa, Kurta Masura, Pinchasa Steinberga, Gustava Kuhna, Dimitrija Kitaenka, Nicole Luisottija, Yakova Kreizberga i drugih, te ostvario mnogobrojna gostovanja u inozemstvu: SAD-u, Kini, Koreji, Meksiku, Velikoj Britaniji, Portugalu, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima, među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu grada Zagreba i Nagradu Vladimir Nazor.

 
09.05.2009.

U zagrebačkom HNK premijerno izvedeno Büchnerovo remek-djelo Dantonova smrt

Vlast se na kraju plaća glavom

U zagrebačkom HNK premijerno izvedeno Büchnerovo remek-djelo Dantonova smrt

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu premijerno je na scenu postavilo Büchnerovo remek-djelo Dantonova smrt. Cjelokupni ansambl nacionalnog kazališta je sudjelovao u uprizorenju ovog svjetski poznatog djela, koji se bavi Francuskom revolucijom, ali i pitanjima života i smrti, prijateljstva i etike, te vrijednostima života.

Poznata rečenica o svim revolucijama koje na kraju pojedu vlastitu djecu mogla bi se opisati kao jezgra zapleta i sukoba dvojice glavnih protagonista revolucije Robespierrea i Dantona. Djelo je to o jednom prijateljstvu koje će rezultirati okrutnošću i konačnim obračunom ove dvojice revolucionara.

Kaos promjene društvenih odnosa završava smrću i obračunom na giljotini. Vlast i cijena kojom se ona plaća, ideali i svakodnevnica se izmjenjuju u toj potresnoj drami. Drama Dantonova smrt trajanjem od tri sata traži koncentraciju glumaca u teškim monolozima, ali i publike. Revolucionarna promjena ima dugo trajanje i zahtijeva temeljito promišljanje svih životnih pitanja. Scenografija podsjeća na kino dvoranu, na cabaret, na amfiteatar - na pozornicu života na kojoj se rađa život i dešava smrt.

Redatelju iz Njemačke Hansgüntheru Heymeu je to prva suradnja s našim nacionalnim kazalištem. Iz brojnog ansambla potrebno je izdvojiti glavne uloge: Zijad Gračić (Georges Danton), Dragan Despot (Robespierre), Alma Prica (St. Just), Olga Pakalović ((Julie, Dantonova žena), Zrinka Cvitešić (Marion) i dr.

Revolucije su uvijek zahtjevne i dugotrajne pa je tako i ova dramska namijenjena strpljivoj publici.

Rajka Križanac

 

U kino dvorani POU Samobor održan je Proljetni koncert Gradske glazbe Samobor

U franjevačkoj crkvi nastupio je Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

U zagrebačkom HNK premijerno izvedeno Büchnerovo remek-djelo Dantonova smrt

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002