28.06.2009.

Izložba članova samoborske Udruge Hobby art u Maloj dvorani Galerije Prica

Čarolija trenutka

Izložba članova samoborske Udruge Hobby art u Maloj dvorani Galerije Prica

U Maloj dvorani Galerije Prica svaki dan od 18 do 21 sat sve do 12. srpnja može se razgledati izložba radova članova samoborske Likovne udruge Hobby art, nazvana Čarolija trenutka. Kako je u predgovoru izložbe napisala predsjednica likovne udruge Ljerka Simčić, Hobby art je osnovan 2002. godine u Samoboru s ciljem da svojim članovima omogući likovno usavršavanje, angažirajući kvalitetne likovne stručnjake, organizirajući skupne i pojedinačne izložbe te odlaske na značajnija likovna događanja drugih umjetnika. U ovom trenutku u Udrugu je učlanjen 31 hobist, a članovi rade u dvije likovne radionice s različitim programima. Svake godine primaju se i novi članovi koji žele okušati svoj likovni talent. Škola slikanja će početi krajem rujna, a svi zainteresirani mogu se javiti na broj 3360-975.

U Maloj dvorani Galerije Prica svoju inspiraciju, svoju čaroliju trenutka predstavila su 23 člana udurge: Pavao Antolić, Ljiljana Lonjak Bašić, Boris Bašić, Verica Brunski, Jadranka Galić, Nena Gračanin, Biserka Jajić, Biserka Ladišić, Neda Jelenić, Nino Knitel, Zdenka Nochta Kobeščak, Milan Kuhar, Biserka Mihaldinec, Marija Mišetić, Tatjana Novak, Tamara Panđić, Marijan Podhraški, Ljerka Simčić, Barbara Spevec, Vlasta Srabotnak, Krešo Šikić, Martina Škiljan i Jožica Žepek.

M.Š.

 
28.06.2009.

HPD Jeka još jednom održala nadahnuti koncert u Samoboru

Spremni za svaku pozornicu

HPD Jeka još jednom održala nadahnuti koncert u Samoboru

U punoj franjevačkoj crkvi HPD Jeka je nakon povratka iz Rima 18. lipnja održala koncert duhovne glazbe. Punoća i usklađenost glasova, izrađena dinamika i osjećajnost u izvedbi rezultat je mnogih probi, zalaganja i vrijednog rada zbora i dirigenta gospodina Josipa degl' Ivellia.

Pravo je nadahnuće lirski sopran Lidije Mezdić, a njena izvedba Ave Marije vrijedi kao sto izmoljenih očenaša. Skladbe izvedene na hrvatskom, latinskom i staroslavenskom, bez obzira na jezik izvedene su kao duboko proživljena molitva izazvale su ganuće kod publike i suze u nekim očima.

Naravno da je na kraju koncerta otpjevan dodatak, koji je publika pozdravila glasnim pljeskom stojeći iz poštovanja prema zboru, dirigentu, trudu, umjetnosti i duhovnom nadahnuću koji im u dvosatnom koncertu pružio ovaj sjajan zbor. Sad su spremni za svaku pozornicu.

I.K.

 
28.06.2009.

Održana jubilarna 20. Večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Zahvale za godine topline i srdačnosti

Održana jubilarna 20. Večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Prije dvadeset godina održana je prva Vrazova Ljubica, a od tada brojni su pjesnici pohodili naš grad kako bi svojim stihovima ovjekovječili temu ljubavi. Baš kao što je i Stanko Vraz ovjekovječio stihovima svoju ljubav prema Julijani Cantilly (Gajevoj nećakinji). Ugledna hrvatska pjesnička imena sve ove godine rado su dolazila u Samobor pa nije ni čudo da su u velikom broju došli i na jubilarnu 20. Ljubicu. Ona je ove godine bila podijeljena u tri dijela.

Prema već ustaljenom običaju, pjesnici su prvo položili vijenac na Ljubičin grob u Prolazu hrvatskih pjesnika uz župnu crkvu svete Anastazije. Učinili su to ove godine predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović, Ljerka Car Matutinović (koja je nazočila i prvom susretu) te savjetnica samoborskog gradonačelnika Marica Jelenić. Sve nazočne prvo je pozdravila Vesna Burić u ime organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Samobor, a potom je o tome kako su nastali pjesnički susreti govorio njihov začetnik Joža Prudeus. Istaknuo je da se ideja rodila prilikom promocije knjige Nedjeljka Fabrija u Samoborskom muzeju, nakon koje su prolazili uz tada zapušteni šljivik uz crkvu. Dogovoreno je tada da Samoborci urede Ljubičin grob, a da će onda pjesnici doći u Samobor. I tako je krenulo. On prvih susreta uveden je običaj da se na zid postavi i ploča sa stihom najstarijeg pjesnika. Ove godine, na jubilej, taj običaj je malo promijenjen pa je postavljena ploča sa stihom upravo Jože Prudeusa.

Drugi dio odigrao se u Gradskoj vijećnici. Tamo je pjesnike pozdravio Miroslav Burić te novi samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i njegov zamjenik Hrvoje Frankić. Gradonačelnik Beljak rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo pozdraviti okupljene u ime Grada Samobora kojem su pjesnici darovali ovu manifestaciju. Posebnu zahvalu uputio je Joži Prudeusu, rekavši i kako želi da se manifestacija nastavi dugi niz godina te da će učiniti sve da manifestacija postane još ljepša, bolja i da je mediji još više poprate, jer to je manifestacija s kojom se Grad Samobor može ponositi.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović rekao je da je puno puta došao u Samobor i da ne pamti da je toliko ljudi bilo u Gradskoj vijećnici. Istaknuo je da je Društvo hrvatskih književnika suorganizator manifestacije, a ona ima posebnu toplinu i srdačnost, zahvalivši i što su susreti pjesnika postali tradicionalni.

U toj lijepoj i srdačnoj atmosferi, koju organizatori iz Pučkog otvorenog učilišta stvaraju godinama, susret pjesnika na ovogodišnjoj Vrazovoj Ljubici nastavljen je u Galeriji Prica. Tamo je predstavljena reprezentativna antologija Odjeci Đulabija, u kojoj su zastupljeni svi pjesnici koji su svoje pjesme čitali na dosadašnjim pjesničkim susretima. Uvodni esej napisali su urednici antologije dr. sc. Lidije Dujić i Ludwig Bauer. Oni su na predstavljanju rekli i kako je jedan od najtežih zadataka bio od svakog pjesnika koji su sudjelovali svih ovih godina na Ljubici odabrati samo jednu pjesmu koja će ući u knjigu. Čitatelji će tako na kraju moći pročitati čak 120 pjesama. Nakon što je predstavljena antologija, pjesnici su prema običaju pročitali jednu svoju pjesmu koja će izaći u zbirci i za to dobili dar iz ruku Aleksandre Keresman, dok je ovogodišnja Ljubica na omotu zbirke bila Anamarija Predrijevac. A glazbeni dar koju im je samoborsko Pučko otvoreno učilište osiguralo ove godine bio je nastup Arsena Dedića i Lidije Bajuk.

Na kraju treba napomenuti da se Vrazova Ljubica održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i pod pokroviteljstvom Društva hrvatskih književnika, Zagrebačke županije i Grada Samobora.

M. Šipuš

 
28.06.2009.

Na Dan Rakovog Potoka predstavio se i novoosnovani mjesni KUD

Novi čuvari narodnog blaga

Na Dan Rakovog Potoka predstavio se i novoosnovani mjesni KUD

Rakov Potok od nedavno je bogatiji za svoje Kulturno umjetničko društvo. Ovaj KUD osnovan je prije dva mjeseca, a službeno registriran prije nekoliko dana, tako da je sada sve spremno i za prvi nastup koji se dogodio u nedjelju, 21. lipnja u mjesnoj crkvi, na Dan Rakovog Potoka.

Naime, počevši od ove godine, na Dan svetog srca Isusovog slavit će se i dan tog samoborskog mjesta. Ovom prilikom je i po prvi puta otpjevana himna Rakovog Potoka koju je skladao Zvonimir Dropulić, dok je tekst napisala Ksenija Jaklenec, ujedno predsjednica KUD-a Rakov Potok.

- Osnivanjem naše udruge želimo sačuvati tradiciju naših starih, naših očeva i djedova, i oteti zaboravu pjesme, plesove, narodne i vjerske običaje, kao i ostale folklorne i etnografske sadržaje. Pridružili smo se tako brojnim udrugama koje diljem Lijepe naše njeguju i čuvaju narodno blago – kaže predsjednica Jaklenec.

Prvi nastup pomogao je osmisliti veliki entuzijast i zaljubljenik u narodnu glazbu Miroslav Hriberski pa se KUD-u Rakov Potok za ovu priliku pridružio i njegov tamburaški orkestar iz Strmca. Kako kažu u KUD-u Rakov Potok, njihovi prijatelji iz Strmca rado su se odazvali pomoći im dok ne stanu na svoje noge.

K.S.

 

Izložba članova samoborske Udruge Hobby art u Maloj dvorani Galerije Prica

HPD Jeka još jednom održala nadahnuti koncert u Samoboru

Održana jubilarna 20. Večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Na Dan Rakovog Potoka predstavio se i novoosnovani mjesni KUD

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002