06.04.2009.

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izveden Zagrebački pentagram

Omnibus od četiri jednočinke i jednim monologom

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izveden Zagrebački pentagram

Pet autora, pet priča i pet glumačkih doživljaja tvore najnoviji Zagrebački pentagram. Predstava je nastala po narudžbi i u režiji Paola Magellija, a zaživjela je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih. Četiri jednočinke i jedan monolog na temu života u Zagrebu, iz pera domaćih dramatičara i prozaičara mlađe generacije – kako ih je kritika prozvala. Magelli je, naime, od domaćih mladih snaga naručio tekstove "na zagrebačke teme", od kojih je nastao omnibus u produkciji ZeKaeMa. U taj omnibus su tako uvrštene četiri jednočinke i jedan monolog: Pljačka Igora Rajkija, Zoo Ivana Vidića, Javier Nine Mitrović, Skoro nikad ne zaključavamo Damira Karakaša i Zona snova Filipa Šovagovića.

U službenoj najavi se može isčitati da se autori bave našom "svakodnevicom, prožimlju se teme neimaštine, nesretnih ljubavi, obiteljskih problema, prošlosti, budućnosti, imaginacije, surove stvarnosti, vremena u kojem živimo i u kojem ćemo tek živjeti. Poveznica ovih pet različitih tekstova je grad Zagreb i njegovi stanovnici. Njihove životne tragedije ovdje dobivaju sasvim novu, komičnu dimenziju. Pojavljuju se likovi svojstveni našoj stvarnosti, ali i likovi iz prošlosti i mašte te svaki od njih priča neku svoju priču, doživljenu ili izmišljenu, realnu ili izmaštanu".

Na pozornici poput velike vibrirajuće strunjače na kojoj se skakućući isprepliću događanja šećemo iz jedne u drugu priču. Teme koje se svakodnevno čitaju, čuju ili nam se događaju, povezuju pet priča u jedan zagrebački ili neki drugi okvir. Cijeli glumački ansambl vješto skakuće iz jedne uloge u drugu, iz jedne priče u drugu. Tako je Doris Šarić Kukuljica u jednoj uspaljena pohotnica i ubrzo zatim oronula majka sina koji je izašao iz umobolnice. Valja spomenuti i ostatak Pentagrama: Nataša Dorčić, Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Barbara Prpić-Biffel, Nina Violić, Milivoj Beader, Goran Bogdan, Frano Mašković, Branko Meničanin i Sreten Mokrović.

Susrest ćete propale pisce, čudne klaunove, Ivicu i Maricu, vukove, nastrane policajce, Maksimiljana Vrhovca i još brojne znane i neznane likove, a kakva će biti vaša ocjena Pentagrama - ne znamo. Naša je bila istovjetna naslovu.

Rajka Križanac

 
06.04.2009.

U izlozima Gradske knjižnice postavljena izložba Olinke Skok Presečki

Pisanice za dušu

U izlozima Gradske knjižnice postavljena izložba Olinke Skok Presečki

Svi koji još razmišljaju kako oslikati svoje uskršnje pisanice po inspiraciju mogu otići u samoborsku Gradsku knjižnicu. Tamo je, naime, u izlogu Odjela za odrasle sve do 20. travnja postavljena izložba pisanica Olinke Skok Presečki Pisanice za dušu. To je prva samostalna izložba autorice koja od 1989. godine živi i radi u Samoboru i sada predstavlja svoje reprezentativne uratke. Pisanice su posebne kako zbog tehnike ukrašavanja, tako i po motivima koje koristi Olinka Skok Presečki. To su motivi Samobora, glagoljice, paške čipke te portreta renesansnih i secesijskih slikara.

M.Š.

 
06.04.2009.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Virgilia Giuricina

Kina - velika zemlja velikih promjena

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Virgilia Giuricina

U Foto galeriji Lang otvorena je u nedjelju, 5. travnja, izložba fotografija Virgilia Giuricina, pod nazivom Kina - treće doba.

Tom vrsnom fotografu, ali i svestranoj osobi i umjetniku, samo je još nedostajala daleka Kina da je stavi u vlastitu memoriju i da fragmente što su ondje ostali pretvori u slike. I taman kad se mislilo da je poglavlje putne fotografije dovršeno, jer zemlja je okrugla, dakle dovršena, eto iznenađenja. To što nam donosi Virgilio Giuricin, nije "reporterstvo" ili "nova topografija", a ponajmanje "Google-earth". To su zapažene profinjene vizualne bilješke preko kojih nas autor upoznaje ne toliko s pejsažima i ljudima te daleke zemlje, koliko s osobnim autorskim i neposrednim doživljajem prostora u kojem se stjecajem okolnosti našao.

"...Putna je fotografija duboko povezana s medijem fotografije. Konačno, izum fotografije i potekao je iz želje da se trajnom slikom prenese ljepota i začudnost stranog i dalekog svijeta. Danas to nije lako, jer se prostor svijeta nekako smanjio pa da bi se dobila slika koja na kraju nešto govori treba dobrano odstraniti površinske slojeve slikovite topografije, kako bi iz dubina progovorio skriveni misterij univerzalne antropološke raznolikosti", piše o radovima Virgilia Giuricina voditelj galerije Želimir Koščević i konstatira: "Virgilio Giuricin na takav je način otkrio svoju Istru, podzemlje labinskih rudnika, a na jednak način vidio je njihovu Kinu. U skromnom brojčanom izboru tih "putnih" bilježaka koje Foto galerija Lang predstavlja svojoj publici, Giuricin nam je podario detalje vremena i prostora te daleke i drevne kulture i civilizacije. Njegov doživljaj nije panoramski niti ilustrativan. Moglo bi se reći da je to "oštro-vid" u zapažanju rječitih i karakterističkih minijatura u kojima je sadržano gotovo sve - kultura, život, suvremenost i tradicija. Majstor fotografije kakav je Giuricin znao je vrlo dobro da je u detalju ugrađena cjelina i da fluid te cjeline daje potrebnu auru, kako bi medij fotografije progovorio metaforama o jednoj golemoj zemlji, njenoj slojevitosti i šarolikosti".

Izložba se može razgledati subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati te ostale dane po dogovoru, na telefon 091/7300-485.

Najavljena je i naredna izložba. Bit će to radovi Vida Barca, pod nazivom Babe, a otvorenje će biti 17. svibnja, po običaju, točno u podne.

Robert Škiljan

Virgilio Giuricin rođen je 1934. godine u Rovinju. Fototgrafijom se bavi i izlaže od 1952. Majstor je fotografije i član je mnogih profesionalnih udruga, posebno Međunarodnog saveza za fotografsku umjetnost (FIAP). Osnivač je Centra vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju i idejni začetnik i osnivač Mundial Fotofestivala (1992.). Živi i radi u Rovinju.

 
06.04.2009.

Multimedijskim projektom početkom travnja Samobor se predstavlja u Zagrebu

Krasan je Samobor

Multimedijskim projektom početkom travnja Samobor se predstavlja u Zagrebu

Izložbe i filmovi renomiranih autora osnovica su multimedijskog predstavljanja Samobora u Zagrebu i to na tri lokacije - KIC, Kino Europa i Galerija Mirko Virius. Cilj projekta je promovirati prirodne ljepote i kulturno naslijeđe Žumberka i Samoborskog gorja kroz umjetničku formu fotografije, dokumentarne filmove i na taj način pozvati goste Samobora da istražuju okolicu i uživaju u prirodnom i kulturnom bogatstvu koje moramo sačuvati za nove generacije.

Izložbeni dio predstavljanja projekta Krasan je Samobor počeo je 2. travnja otvorenjem izložbe velikog formata Žumberak: San ili stvarnost, fotografa Romea Ibriševića u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru u Preradovićevoj 5. Izložba će se moći razgledati sve do 20. travnja. Osim izložbe, na ovoj lokaciji u utorak, 7. travnja, od 19 sati bit će održana tribina Prirodna i kulturna baština Žumberka i Samoborskog gorja, na kojoj će govoriti stručna savjetnica – arhelog Morena Želle i v.d. stručne voditeljice Iva Antolić iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. U KIC-u u Preradovićevoj 5 posjetitelji će moći pogledati i besplatne projekcije dokumentarnih filmova o Žumberku. Tako će 7. travnja biti prikazani filmovi Miroslava Mikuljana Žumberačke perspektive (od 20:30) i Sam (od 21:00). Čuvari mrtvih sela Miroslava Mikuljana bit će prikazan 8. travnja od 19 sati, a 9. travnja od 19 sati filmovi Damira Čučića Zaboravljeni i Miroslava Mikuljana Žumberačke perspektive.

U kinu Europa u Varšavskoj 3 u ponedjeljak, 6. travnja, u 18 i 35 predviđeno je otvaranje izložbe sa snimanja filmova Miroslava Mikuljana Sam i Čuvari mrtvih sela te Damira Čučića Zaboravljeni. U tom kinu moći će se besplatno odgledati projekcije filmova i to prema sljedećem rasporedu: ponedjeljak, 6. travnja, od 18 sati Zaboravljeni Damira Čučića; 7. travnja, od 17 sati Sam Miroslava Mikuljana; 8. travnja, od 17 sati Zaboravljeni Damira Čučića i potom Zaboravljeni i Žumberačke perspektive Miroslava Mikuljana; 9. travnja, od 17 sati Čuvari mrtvih sela Miroslava Mikuljana; 10. travnja, od 17 sati Zaboravljeni Damira Čučića i Žumberačke perspektive Miroslava Mikuljana,

U sklopu projekta Krasan je Samobor predstavit će se i suvremeni samoborski likovni umjetnici čiji će radovi biti od 22. travnja do 6. svibnja izloženi u Galeriji Mirko Virius. Otvorenje te izložbe zakazano je 22. travnja u 19 sati.

Organizator projekta je Turistička zajednica Grada Samobora, a suorganizatori Kulturno-informativni centar, Samoborski muzej, Atelje Dujmović Samobor, Udruga likovnih umjetnika Samobor, Kino Europa i Galerija Mirko Virius. Na predstavljanju u zagrebačkom KIC-u projekt su 2. travnja predstavili ravnatelj Kulturno-informativnog centra Goran Pavletić, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić, direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar, redatelji filmova o Žumberku Miroslav Mikuljan i Damir Čučić, te predsjednica Udruge likovnih umjetnika Samobora Irena Podvorac.

Mato Šipuš

 
06.04.2009.

Nova predstava Amaterskog kazališta POU Samobor premijerno izvedena i u samoborskoj kino dvorani

Krevet je prekratak, ali talent nije

Nova predstava Amaterskog kazališta POU Samobor premijerno izvedena i u samoborskoj kino dvorani

Neobično zrelom izvedbom članovi Amaterskog kazališta POU Samobor spremno su se u četvrtak, 2. travnja, predstavili samoborskoj publici u, koliko nam je poznato, svojoj prvoj predstavi za koju tekstualni predložak nije proizašao iz njihovih redova. Naime, nakon uspješnog prvijenca I onda se to dogodilo (Miro Burić), uslijedili su Bublle-gum, Zona Hamleta i Kaj ćeš više u životu, sve redom tekstovi proizašli iz vlastitog spisateljskog pogona (tekstove napisao Vedran Bokor), da bi za svoj novi kazališni izazov samoborski kazalištarci izabrali djelo mlade, višestruko nagrađivane i od domaće i inozemne kritike izuzetno cijenjene hrvatske dramaturginje Nine Mitrović - Ovaj krevet je prekratak ili Samo fragmenti.

Radi se o tematski zahvalnom, ali i poprilično izazovnom tekstu koji je svoje uprizorenje dobio u već nekoliko navrata pa je tako na 17. Marulićevim danima za svoju izvedbu ove drame u fragmentima Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice nagrađeno za režiju, a sama autorica za dramski tekst. Stoga se s izuzetnim zanimanjem čekalo vidjeti na koji će način Mitrovićkinom tekstu pristupiti režiser Miro Burić i mlada glumačka postava Amaterskog kazališta POU Samobor.

No, nakon odigrane premijere sa zadovoljstvom se može ustvrditi da je ovaj iskorak u ozbiljnije kazališne vode (čime nikako ne potcjenjujemo dosadašnje vrlo dobre pa čak i odlične predstave) odrađen i više nego uspješno. Uvid u djeliće života protagonista na razne načine dodirnutih odnosom što se razvija između umirućeg muškarca u kasnim šezdesetima koji svoje posljednje dane provodi u bolničkom krevetu i želi nekome ispričati svoju priču te s druge strane mlade, nesigurne i životom uplašene konobarice/nesvršene studentice, postignut je paralelnim odvijanjem radnje u više planova i kronoloških slijedova. Pred glumačku ekipu, posebno glavnu žensku ulogu Irene (Aleksandra Keresman), tako je postavljen zadatak stalne transformacije unutar fragmenata, kojega su odradili gotovo besprijekorno.

Suveren i dominantan u svojoj ulozi umirućeg Toma (očekivano) odličan je bio i Miro Burić, a svoje su uloge s jednakim žarom i podjednakim uspjehom ponijeli i ostali članovi glumačkog ansambla – Vjekoslav Leonard Prčić kao Irenin dečko Pete, Maja Ivčić u ulozi konobarice Sheile, Mateja Librić kao Irenina majka, Josipa Kovačević kao medicinska sestra, Vedran Bokor u dvostrukoj ulozi doktora i pogrebnika te Jan Novosel kao novinar. U predstavi zapaženu ulogu igra i sugestivna glazba Johnnya Casha, kao i plesna minijatura Ines Ibrišević te glas Franje Polanovića kao Čovjeka Suncokreta.

Aplauz kojim je dočekan kraj predstave te ovacije autorici Nini Mitrović i bračnom paru Burić (Vesna Burić je odradila produkcijski i kostimografski dio posla), zaslužena su nagrada za najnoviju izvedbu samoborskih kazalištaraca, a na kraju, sasvim u skladu s riječima jednog od likova: "jedina stvar koju ne trebaš raditi u svom životu jest – bojati se", ne bojimo se zaključiti kako je Amatersko kazalište POU Samobor ovom predstavom dokazalo da je spremno i za još ambicioznije iskorake.

K.S.

 
06.04.2009.

U Zagrebačkom kazalištu mladih svečano otvorena Jazzarella

4 glazbenice za 4. obljetnicu

U Zagrebačkom kazalištu mladih svečano otvorena Jazzarella

U prepunoj dvorani Zagrebačkog kazališta mladih je 2. travnja koncertom Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble svečano otvoren Ghetaldus All Women Jazz Festival - Jazzarella 4. Vrhunski koncert je bio pripremljen malo drugačije, a Gabi je pokazala da je prava prva dama i posve opravdala dodijeljenu joj čast da otvori ovogodišnju Jazzarellu. Pjesme su doista njen život, a poznati zvuci koje su tandem Dedić - Gelo obradili na malo drugačiji način bili su izazov za publiku i za Gabi, koja doista može reći da "pamti samo sretne dane", jer ovaj je bio svakako jedan od njih.

Večer je bila presjek dugogodišnje karijere Gabi Novak, koja je započela upravo u istoj dvorani, izvodeći u jazz aranžmanima standarde i evergreene, poznate šansone te pjesme sa svog posljednjeg albuma. The Jazz All Star Ensemble sačinjavaju poznati hrvatski jazz glazbenici Ante Gelo, Matija Dedić, Krunoslav Levačić, Mladen Baraković, Boško Petrović, Davor Križić, Miro Kadoić i Saša Nestorović, te kao gosti Zagrebački solisti.

Ovogodišnji festival je u znaku broja 4 – četiri koncerta, četiri vrhunske glazbenice te četvrta obljetnica festivala.

Ljubitelji jazza s nestrpljenjenm očekuju još tri večeri koje slijede.

Rajka Križanac

 

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izveden Zagrebački pentagram

U izlozima Gradske knjižnice postavljena izložba Olinke Skok Presečki

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Virgilia Giuricina

Multimedijskim projektom početkom travnja Samobor se predstavlja u Zagrebu

Nova predstava Amaterskog kazališta POU Samobor premijerno izvedena i u samoborskoj kino dvorani

U Zagrebačkom kazalištu mladih svečano otvorena Jazzarella

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002