03.06.2009.

Četvrti dan samoborskog Jazz festivala

Za plus 5 na samo plus 9!

Četvrti dan samoborskog Jazz festivala

Četvrti dan samoborskog Jazz festivala nije baš davao naslutiti dobro. Hladno, kiša, kao da je studeni, a ne konac svibnja. Ali šator - nadstrešnica s pozornicom, rasvjetom i dobrim ozvučenjem, organizator koji se ne predaje, jamčili su dobar večernji koncert Big banda Gradske glazbe Samobor i njihovih gostiju.

U 21 sat, kako je bilo i najavljeno, samoborskim je trgom "zadrmao" najbolji amaterski puhački orkestar Zagrebačke županije. Moderna produkcija zvuka, jazz instrumentali, od Spain, Soul intro-TheChicken, Cameleon, Pick Up The Pieces, Manteca, već su u samom početku zagrijali publiku.

Kišica je bila neumorna, Celzijusa samo 9! A samoborska jazz publika svojim je prisustvom i reakcijama oduševila i iznenadila i sebe i organizatora - bila su popunjena sva sjedeća mjesta pod nadstrešnicom, stajalo se i stiskalo okolo i uživalo u izvrsnom programu.

Program je započela gošća iz Slovenije, slovenska jazz pjevačica Kristina Oberžan, suradnica Gradske glazbe Samobor još od 1. Jazz festivala, 2005. godine. Njen istinski jazz vocal oduševio je i dodatno zagrijao publiku. I, na kraju, Marko Tolja, ponajbolji hrvatski vokal, i ovaj se puta dokazao i to besprijekornim, ležernim i simpatičnim nastupom, izvedbama poznatih standarda Franka Sinatre, Paula Anke i Beatlesa u novim big-bandovskim aranžmanima u obradama Roberta Polgara. Treba na kraju zaključiti da Gradska glazba Samobor konačno ima svoju publiku koja dobro zna cijeniti uporan i kvalitetan rad i rezultate koji s njime dolaze.

D.M.

 
03.06.2009.

Zajednički koncert Samoborskih gudača i ansambla Fiori Musicali

Na programu i jedna svjetska praizvedba

Ansambli Samoborski gudači i Fiori Musicali (Edin Karamazov - el. gitara, Žarko Hajdarhodžić - flauta, Darko Pelužan - sopran gitara te Ivan Mužanić - violina), uz gostovanje Tomislava Ribičića (sopran gitara) održat će dva koncerta – u Samoboru i Zagrebu. Samoborski koncert je 6. lipnja (subota) u 20 sati i 30 minuta u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a zagrebački 7. lipnja (nedjelja) u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ulaz je slobodan.

Na programu koncerta nalaze se djela Benjamina Brittena (Simple Symphony), Johanna Sebastiana Bacha (Koncert za dvije violine i gudače u d-molu, obrada za dvije sopran gitare – solisti Tomislav Ribičić i Darko Pelužan - svjetska praizvedba), Bele Bartoka (Rumunjski narodni plesovi - solist Ivan Mužanić), a nakon kraće stanke Samoborski gudači i Fiori Musicali izvest će hitove Rossinija, Piazzolle i Šostakoviča.

M.Š.

 
03.06.2009.

Jazz festival Samobor završio cjelodnevnim programom na Trgu kralja Tomislava

Jazz za svakoga, jazz za sve

Jazz festival Samobor završio cjelodnevnim programom na Trgu kralja Tomislava

Završnica 5. Jazz festivala Samobor 2009. odigrala se na središnjem gradskom trgu u nedjelju, 31. svibnja. Ovaj put, blagoslovljeni dobrim meteorološkim prilikama, organizatori iz Gradske glazbe Samobor priredili su cjelodnevni program čiji je početak bio već u 11 sati. Tako su ljubitelji podnevnog sprešetavanja Samoborom imali prilike uživati i u zvučnoj kulisi Dixieland ansambla Gradske glazbe Samobor, uz svesrdnu vokalnu potporu Maje Grgić. Odstupanje od glazbenih tendencija festivala i dodatnu atrakciju nedjeljnog programa predstavljalo je druženje sa sekcijom frizera Udruženja obrtnika Samobor, koji su se performansom naziva Jazz note u kosi predstavili Samoborcima i gostima grada svojim frizerskim uradcima.

Glazbeni dio programa nastavljen je u kasno popodne nastupom HGM Jazz orkestra Zagreb da bi se čitava priča završila sjajnim i nadahnutim nastupima Big Banda Gradske glazbe Samobor, koji su bili sjajna potpora pjevačkim prezentacijama Vande Winter, Hane Hegedušić i Mile Elegović. Odlična komunikacija s publikom pod šatorom na Trgu, popularne melodije obrađene na big band jazz način i dobro raspoloženje izvođača i posjetitelja na najbolji su način sumirali ono što Jazz festival Samobor nudi zaljubljenicima u glazbu – odličnu glazbenu zabavu koja će zadovoljiti širok raspon ukusa, ali pritom nikad neće skliznuti u banalnost ili pretjerani populizam.

I ove godine organizator Jazz festivala bila je Gradska glazba Samobor, suorganizatorski dio posla odradila je Turistička zajednica Grada Samobora, pokroviteljstvom je iza festivala stalo Gradsko poglavarstvo, a medijski pokrovitelji bili su Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

K.S.

 
03.06.2009.

Druga večer 5. Jazz festivala Samobor 2009

Dobar "groove" Jam Banda

Druga večer 5. Jazz festivala Samobor 2009

Druge večeri 5. Jazz festivala Samobor 2009 opet je Caffe Havana bila puna. I ovaj put je Jam Band, sastavljen od ponajboljih hrvatskih mlađih jazz snaga pružio dobar "groove" izvodeći poznate jazz standarde, u prvom dijelu pretežno funky karaktera, a u drugom, uz gosta Jacquea Houdeka, nije bilo izvedene skladbe koju svi prisutni nisu već ranije čuli.

Zanimljivi aranžmani i vrhunska izvedba s besprijekornim Jacqueom u jazz maniri učinili su svoje, a zadovoljna je publika to znala nagraditi pljeskom.

S.S.

 

Četvrti dan samoborskog Jazz festivala

Zajednički koncert Samoborskih gudača i ansambla Fiori Musicali

Jazz festival Samobor završio cjelodnevnim programom na Trgu kralja Tomislava

Druga večer 5. Jazz festivala Samobor 2009

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002