04.12.2009.

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjižica Pjesma nad pjesmama u glagoljskom Humskom brevijaru

Tri velike ljubavi u jednoj knjižici

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjižica Pjesma nad pjesmama u glagoljskom Humskom brevijaru

Početkom prosinca već se osjeća prožimanje božićnog duha. I u samoborskoj Gradskoj knjižnici mogao se 3. prosinca osjetiti taj duh na predstavljanju knjižice Pjesma nad pjesmama u glagoljskom Humskom brevijaru. Nakladnici su Kršćanska sadašnjost i Vjera Reiser. Na predstavlanju su, uz Vjeru Reiser koja ga je oslikala, bili i akademkinja dr. Anica Nazor, koja je izdanje popratila stručnim bilješkama, te Antun Šuljić.

Akademkinja dr. Anica Nazor na početku je rekla da se Humski brevijar danas čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Nastao je početkom 15. stoljeća, a pisan je lijepim glagoljskim ustavnim pismom na pergameni u dva stupca po 29 redaka i u dvije boje – crnoj i crvenoj, a obiluje ilustracijama. Uz preslik staroslavenskog teksta donosi se i suvremeni prijevod. Brevijar je liturgijska knjiga katoličke crkve koja sadrži službenu molitvu prema rimskom običaju. Podijeljen je u nekoliko dijelova, prema crkvenoj godini.

Starozavjetna biblijska mudrosna knjiga Pjesma nad pjesmama u glagoljskim je brevijarima zastupljena sa sedam od ukupno osam glava. To znači da je Pjesma nad pjesmama gotovo u cijelosti prevedena u hrvatskim glagoljskim liturgijskim knjigama 14. i 15. stoljeća. Pjesmu nad pjesmama u ovom izdanju glagoljskog Humskog brevijara oslikala je upravo slikarica Vjera Reiser.

Antun Šuljić u svom je izlaganju naveo razloge svog dolaska na predstavljanje, a jedan od njih je što Vjera Reiser uglavnom koristi religijske motive te što nadahnuće nalazi i u glagoljskim tekstovima. On je istaknuo i da je čovjek svijet počeo razumijevati slikom pa je i svoja prva religiozna uvjerenja počeo izražavati slikom, jer slika ima moć, kao što i riječ i glazba imaju moć. Religiozno se na najsjajniji način izražava putem umjetnosti, a kroz umjetnika Bog progovara na osebujan način. Na slikama Vjere Reiser možemo vidjeti koliko čaroban može biti taj svijet, rekao je Šuljić.

Pri kraju predstavljanja Vjera Reiser zaključila je da su u toj maloj knjižici, koja je nastala u hipu, tri ljubavi – prema riječi Božjoj, kao nepresušnoj inspiraciji, prema glagoljici, te ljubav prema ljubavi.

- Tješim sebe slikajući, a razveseljavam druge. Sretna sam i zahvalna providnosti što me je spojila s ovako divnim ljudima. Kada mi je prije 25 godina dr. Nazor prvi put otvorila knjige, ja sam se divila tim djelima, tom prešanom nakitu na svakoj strani. Nadam se da ćemo i dalje surađivati i zahvaljujem im na ovim riječima – rekla je Vjera Reiser, a potom je predala i dar – knjigu s psalmima dr. Zoe Hauptovoj iz Češke.

Tijekom večeri stihove je na staroslavenskom i hrvatskom čitala Draženka Robotić, a na samom kraju ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković gostima je predala dar, pretisak knjige Milana Langa Samobor – narodni život i običaji.

M.Š.

 

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjižica Pjesma nad pjesmama u glagoljskom Humskom brevijaru

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002