21.07.2009.

Samoborskih gudači i Fiori Musicali svirali Samoborkama i Samoborcima za Dan Grada

Uz hitove klasike i moderne skladbe

Samoborskih gudači i Fiori Musicali svirali Samoborkama i Samoborcima za Dan Grada

Samoborski gudači i ansambl Fiori Musicali ponovno su oduševili samoborsku publiku. Nakon nedavnog koncerta u franjevačkoj crkvi, sada su u sklopu programa proslave Dana Grada koncert održali u župnoj crkvi svete Anastazije. Samoborski gudači mladi su ansambl osnovan 2008. godine, a iza sebe već imaju nekoliko zapaženih koncertnih projekata. Dosad su vrlo uspješno surađivali s izvrsnim violinistom Orestom Shourgotom, kao solistom i umjetničkim voditeljem, a za svečani koncert za Dan Grada pojačali su se prijateljima i glasovitim glazbenicima okupljenima u Fiori Musicali - Edinom Karamazovim na lutnji i gitari, Darkom Pelužanom na gitari, Žarkom Hajdarhodžićem na flauti te Ivanom Mužanićem na violini, koji ujedno je i član naših gudača.

Samoborski gudači i Fiori Musicali izveli su na koncertu hitove Rossinija, Piazzolle, Myersa i Šostakoviča, ali i popularne evergreene proteklih desetljeća, kao što je to bio solo nastup Edina Karamazova s Imagine Johna Lennona. Solisti na sopran gitari Tomislav Ribičić i Darko Pelužan svirali su Bachov Koncert za dvije violine, gudače i basso continuo u d-molu (obrada za dvije sopran gitare).

M.Š.

 
21.07.2009.

Otvorenjem izložbe Vesne Prica započele svečanosti za Dan Grada Samobora

Hostel pretvoren u galeriju

Otvorenjem izložbe Vesne Prica započele svečanosti za Dan Grada Samobora

Ovogodišnja proslava Dana Grada Samobora počela je u ponedjeljak, 20. srpnja, otvorenjem izložbe fotografija Vesne Prica u Hostelu Samobor u Starogradskoj ulici. Uz prijatelje i članove obitelji Vesne Prica, o njenom radu i životu govorila je kustosica Galerije Prica Nikolina Mahović. Istaknula je da je Vesna Prica, kćer jedinica akademskog slikara Zlatka Price i Zdenke Reiser, rođena u Zagrebu 1947. godine, od najranijeg djetinjstva živjela je između Zagreba, Samobora i stare kuće Reiserovih u Mirnovcu. Napustila je studij prava i filozofije te se posvetila budućem pozivu, fotografiji. Školovala se kod poznatog fotografa Toše Dabca, dok se njen senzibilitet duha u potpunosti razvijao u Samoboru i istarskim lagunama. U svom stvaralaštvu kao da je željela zabilježiti uvjerljivost trenutka i poetsku tvarnost običnog, gotovo slučajnog.

Izložbu su otvorili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić, koja je čestitala i Tomislavu Medvedu na uređenju hostela i ideji da se taj novouređeni prostor otvori i za kulturna događanja i za dan Grada pretvori u galeriju. Otvorenju izložbe nazočili su i pročelnik Damir Fabek i ravnateljica POU Samobor Anamarija Crnojević.

M.Š.

 
21.07.2009.

Stanovnici našega grada mogu se uvjeriti koliko "Krasan je Samobor"

Početak pripao Žumberku

Stanovnici našega grada mogu se uvjeriti koliko

U sklopu proslave Dana Grada Samobora svi stanovnici našega grada mogu sve do 3. kolovoza provjeriti zašto su Zagrepčani početkom travnja ove godine bili oduševljeni izložbom Krasan je Samobor. Samoborska Turistička zajednica taj je projekt realizirala u metropoli, a sada ga je prilagodila slavljeničkim danima. Tako je prvog dana proslave Dana Grada Samobora u ponedjeljak, 20. srpnja, u Otvorenoj galeriji Samoborskog muzeja priređeno otvorenje izložbe našeg proslavljenog fotografa Romea Ibriševića Žumberak: San ili stvarnost (ovogodišnjeg dobitnika Nagrade Grada Samobora) te projekciju filma Damira Čučića Zaboravljeni. Bilo je u planu prikazivanje i Mikuljanovog filma Žumberačke perspektive, ali su se ispriječili tehnički problemi.

Uoči projekcije filma Damira Čučića govorila je direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar, koja je podsjetila na sve domaće i međunarodne nagrade koje je film osvojio. Sam autor rekao je da je do svoje treće godine živio u Pećnom, a do desete na Žumberku, te je dodao kako je filmom Zaboravljeni želio dekonzervirati djetinjstvo, jer se u njemu u posljednjih 30 godina gotovo ništa nije promijenilo u odnosu na ono što pamti iz dječačkih dana, osim što su ostarjeli ljudi. Film je posvetio djedovima, a smatra ga i totemom tog kraja u koji je zaljubljen, u njemu prati stanovnike sela kroz sva četiri godišnja doba. Poručio je na kraju kako vjeruje da će taj kraj doživjeti poboljšanja uvjeta života, iako s godinama postaje sve veći pesimist.

I dok se s jedne strane Otvorene galerije mogu vidjeti junaci iz filmova Zaboravljeni i Žumberačke perspektive, druga strana posvećena je žumberačkom krajoliku kojeg je ovjekovječio Romeo Ibrišević. I njega je predstavila Zdravka Škugor Ferdebar, a sa stručne strane svoj komentar je dao i povjesničar umjetnosti Josip Dujmović, da bi završne riječi pripale samom autoru. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, a bili su joj nazočni u velikom broju Žumberačani i Samoborci.

Sljedećih dana planirana su brojna događanja, sve do završne nedjeljne proslave svete Ane.

M.Š.

 

Samoborskih gudači i Fiori Musicali svirali Samoborkama i Samoborcima za Dan Grada

Otvorenjem izložbe Vesne Prica započele svečanosti za Dan Grada Samobora

Stanovnici našega grada mogu se uvjeriti koliko "Krasan je Samobor"

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002