18.04.2009.

Samoborski umjetnici izlažu u Galeriji Mirko Virius

Samoborska reprezentacija u Zagrebu

Samoborski umjetnici izlažu u Galeriji Mirko Virius

Da ne bude san naziv je izložbe otvorene 22. travnja u Galeriji Mirko Virius u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, a na kojoj svoje radove izlažu članovi Udruge likovnih umjetnika Samobora (ULUS), uz potporu samoborske Turističke zajednice. Posjetitelji će do 6. svibnja moći pogledati radove samoborske jedanaesteročlane reprezentacije koja je ovaj put zaigrala u sastavu: Ruža Barbarić Librić, Nikolina Očko, Nevenka Miklenić, Ana Sladetić, Miran Šabić, Irena Podvorac, Franjo Kodrić, Branimir Dorotić, Petar Ujević, Boris Šimunović i Maja Cipek.

Kako je i u katalogu napisao prof. Josip Dujmović, godinama samoborski umjetnici, mnogi od njih odavno afirmirani u svijetu likovnosti, kao i oni mlađi s diplomom Akademije likovnih umjetnosti, žele široj javnosti pokazati plodove svoje umješnosti i ta želja, gotovo kao san, ostvarila se u ULUS-u. Profesor Dujmović je istaknuo i da je ova izložba zapravo poticaj i poziv na suradnju svim autorima likovnosti i suradnju s ULUS-om, kao i na što skoriji dolazak u Samobor na razne izložbe. Tome se nema što više dodati.

M.Š.

 
18.04.2009.

Održan Dan sloge svetonedeljskih udruga

Složno u slozi

Održan Dan sloge svetonedeljskih udruga

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje po prvi put ove godine na Bijelu nedjelju ili mali Uskrs održala je manifestaciju pod nazivom Dan sloge svetonedeljskih udruga. Cilj manifestacije je potvrda zajedništva i sloge između svetonedeljskih udruga okupljenih u zajednici, što je osnaženo poveljama. Domaćin prvog susreta bilo je Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja, koje se uz dobru organiziranost te puno hrane i pića pokazalo kao dobar domaćin.

Nakon okupljanja u njihovim prostorijama članovi zajednice uputili su se na misu u župnu crkvu Blaženog Alojzija Stepinca u sklopu koje je povelja blagoslovljena. Nakon misnog slavlja druženje se nastavilo u prostorijama Kuburaškog društva gdje je predsjednik zajednice Miroslav Hriberski uz nekoliko riječi i želja da stvarno među članovima zavlada sloga i zajedništvo zajedno s predsjednikom Kuburaškog društva Gromovnik Perom Horvatom podijelio povelje svim članovima zajednice. Osim članova i povjerenika zajednice, proslavi Dana sloge nazočili su gradonačelnik Drago Prahin i direktorica Turističke zajednice Svete Nedelje Renata Čaržavec.

Prije ručka kulturno-umjetničkim programom sve uzvanike zabavio je Brass ansambl Oktava s jaskanskog područja. Zahvaljujući slozi svaka udruga je svojim doprinosom u hrani i piću sudjelovala u organizaciji ove nove manifestacije, a naizgled kompliciranu povelju koja je prijelazna, i jednu manju povelju, koja trajno ostaje kod domaćina, ručno je izradila članica Zavičajnog društva Zagorec Štefica Kucljak. Sljedeće godine na Bijelu nedjelju domaćinstvo preuzima Kulturno društvo Sveta Nedelja i tako redom.

www.radiosvn.com

 
18.04.2009.

Gradska glazba Samobor po četvrti put zaredom najbolji je amaterski puhački orkestar Zagrebačke županije

Odavno izašli iz šablone

Gradska glazba Samobor po četvrti put zaredom najbolji je amaterski puhački orkestar Zagrebačke županije

Na nedavno održanoj Županijskoj smotri amaterskih puhačkih orkestara Zagrebačke županije 4. travnja u Jastrebarskom, orkestar Gradske glazbe Samobor po četvrti put zaredom ostavio je najbolji dojam na selektora smotre te se na taj način ponovno kvalificirao na državnu smotru u Novi Vinodolski, 6. i 7. lipnja. Za one manje upućene treba reći da je sudjelovanje na državnoj smotri trebalo izboriti najboljim nastupom na spomenutoj županijskoj smotri u konkurenciji 11 orkestara.

Kao i uvijek, samoborski orkestar pod ravnanjem dirigenta prof. Roberta Polgara izveo je vrlo kvalitetno najatraktivniji program, od izabrane zadane Burleske Josipa Jankovića, preko svima poznatog Mađarskog plesa, do jazz skladbe Spain, Chick Corea, područja u kojem naš orkestar nema dostojne konkurencije među amaterskim orkestrima u Hrvatskoj. Izvrsna intonacija, ritam, tempo, odabir programa, sveukupni dojam, ovaj put nadmašila je izvanredna dinamika i to je ono novo posebno za pohvalu u izvedbama našega orkestra. Selektor smotre Marko Poklepović dobro je i stručno procijenio stalni napredak u radu orkestra koji je već davno izašao iz šablone istog i dosadnog programa većine orkestara, a s oko dvije stotine skladbi u svojem programu, od klasike preko pop, rock, soul i latino glazbe, pa sve do jazza, Gradska glazba Samobor opravdava status najatraktivnije glazbene udruge Samobora i županije.

U konkurenciji od oko 160 aktivnih amaterskih puhačkih orkestara naše domovine, biti među njih desetak velika je čast.

Građani Samobora odmah sljedeći dan, u nedjelju, imali su mogućnost čuti i vidjeti orkestar na djelu u trosatnom nastupu na Samoborskom proljetnom sajmu, a 29. travnja moći će prisustvovati Proljetnom koncertu Gradske glazbe u kino dvorani POU Samobor.

D.M.

Proljetni koncert Gradske glazbe Samobor

Odluku o održavanju drugog godišnjeg koncerta, Uprava samoborske Gradske glazbe donijela je na inicijativu dijela svojih članova svirača. Nakon velikog i vrlo uspješnog Božićnog koncerta u Sportskoj dvorani Samobor u prosincu prošle godine, orkestar će svim prijateljima i obožavateljima dobre glazbe omogućiti proljetno uživanje u sat i pol programa širokog spektra dobre glazbe.

Uz pjevače, članove Gradske glazbe posebno treba najaviti i gošću - Milu Elegović. Koncert će se održati u kino dvorani POU Samobor, 29. travnja u 20 sati.

Ulaznice se mogu nabaviti u TZ Samobor na Trgu kralja Tomislava.

A dva dana nakon koncerta, rano ujutro 1. svibnja Gradsku glazbu možete čuti i na tradicionalnoj budnici!

 
18.04.2009.

ALK Lutonjica Toporko na 14. Vukovarskom lutkarskom proljeću

Samoborski kajkavski izričaj za Vukovarce

Od 30. ožujka do 4. travnja održao se najveći festival lutkarskoga kazališta u Hrvatskoj ove godine, a na kojem je sudjelovalo i samoborsko Amatersko lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko s predstavom Crvenladica. Važnost sudjelovanja na festivalu najbolje će ilustrirati podatak da je odigrano stotinjak predstava u mjestima Vukovarsko-srijemske županije, uz sudjelovanje svih profesionalnih lutkarskih kazališta iz Hrvatske te niza amaterskih, kao i gostiju iz Bosne i Hercegovine i Mađarske. Ovaj festival tako je postao najvažniji i najprestižniji skup lutkara u našoj zemlji. Osim predstava održale su se i brojne radionice i seminari za učitelje i nastavnike, a za nas je bila važna radionica izrade lutaka od drveta koju je vodila umjetnička voditeljica samoborskoga kazališta Mirjana Jelašac.

ALK Lutonjica Toporko odigralo je predstavu Crvenladica pred prepunim Hrvatskim domom u Vukovaru, a samoborski kajkavski izričaj u predstavi približio je ljepotu narječja štokavskom istoku naše zemlje. Lutke su bile inspirativne i za djecu i za njihove odgajateljice, jer se zorno moglo vidjeti kako udahnuti život starim zaboravljenim predmetima od kojih su lutke izrađene.

Iz razgovora s domaćinima i organizatorima festivala saznalo se da postoji želja vukovarskih kazališnih amatera za suradnjom sa Samoborom zbog posebnih i dubokih veza ovoga grada s našim iz vremena Domovinskoga rata.

Antun Pavlin

 
18.04.2009.

U Gradskoj knjižnici predstavljena zbirka poezije teško bolesnog Ričarda Dobranića Rikija

Pomozite zrnom pijeska

U Gradskoj knjižnici predstavljena zbirka poezije teško bolesnog Ričarda Dobranića Rikija

Promocija Priče o zrnu pijeska Ričarda Dobranića Rikija u Samoborskoj knjižnici 16. travnja po mnogo čemu se razlikovala od većine održanih u tom prostoru u posljednje vrijeme. Štoviše, moglo bi se reći da je bila jedinstvena – ne po svom obliku (red recenzija knjige, red čitanja stihova, viđeno već tisućama puta), koliko po svom cilju.

Naime, kaže se da najbolje pjesme nastaju zbog boli. U Rikijevom slučaju to je i više nego istinito. Sa svoje 33 godine ovaj Samoborac se gotovo čitavo deseljeće, kako sam kaže, "provlači s karcinoidnim oboljenjem jetre, srca i debelog crijeva". Zbog uznapredovale bolesti bio je prisiljen i prestati raditi, slabo je pokretljiv i većinu vremena provodi u krevetu te živi s 2.100 kuna majčine mirovine.

- Čekaju me još i operacija srčane mane i operacija plućne stenoze, a usput samo da spomenem kronični perikarditis, kronični gastritis, hiatus herniu i bronhijalnu astmu, da upotpunim sliku stanja u kojem se nalazim – opisuje Riki i pojašnjava kako je Priča o zrnu pijeska njegov pokušaj da svojom poezijom prikupi prijeko potrebna sredstva za skupe lijekove i za svakodnevne potrebe. Tako se 900 primjeraka ove knjige nalazi u prodaji, a po cijeni od 50 kuna može je se naći u Gradskoj knjižnici, Outfitu, Internet caffeu...

Ipak, Priča o zrnu pijeska je i daleko više od prilike da se pomogne našem mladom sugrađaninu. Riječ je o izuzetno zrelom djelu koje se čita s pozornošću i zahtijeva čitateljev angažman u razotkrivanju slojeva skrivenih iza 149 katrena u pet pjevanja.

Stihove iz Priče o zrnu pijeska čitali su sam autor te njegov prijatelj Bajsa, a okupljeni su imali prilike i na licu mjesta kupiti koji primjerak, obogatiti svoju kućnu biblioteku te pomoći Rikiju. Pomozite i vi, voljeli poeziju ili ne.

K.S.

 
18.04.2009.

Leipzig String Quartet nastupio u Galeriji Prica

Vrhunski glazbenici u Prici

Leipzig String Quartet nastupio u Galeriji Prica

U ciklusu koncerata u Galeriji Prica u srijedu, 15. travnja, nastupio je Leipzig String Quartet, kojeg čine Stefan Arzberger (violina), Tilman Büning (violina), Ivo Bauer (viola) i Matthias Moosdorf (violončelo).

Riječ je o kvartetu koji je osnovan 1988. godine i poznat je kao jedan od vodećih gudačkih kvareta internacionalne komorne glazbene scene. Tri člana kvarteta su na prvim pultevima Gewandhaus orkestra iz Leipziga. Kvartet je nositelj mnoštva nagrada i priznanja: 1991 na internacionalnom ARD Munchen natjecanju te nagrada Busch i Siemens. Gudački kvartet Leipzig nastupao je po cijeloj Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Australiji i Aziji, a pojavljuje se i na svim najvećim festivalima. Često predlažu tematske cikluse integralnih izvedbi gudačkih kvarteta Beethovena, Mozarta, Schuberta te suvremenih kompozitora. Kvartet često praizvodi suvremena djela skladatelja, a s njima nastupaju i glasoviti solisti Juliane Banse, Christiane Oelze, Alfred Brendel, Hartmut Rohde, Michael Sanderling, Andreas Staier, Christian Zacharias i mnogi drugi. Snimili su sedamdeset nosača zvuka, od Mozarta do Cagea, uključujući kompletne opuse za gudački kvartet Brahmsa, Mozarta, Mendelssohna, Schuberta i Druge bečke škole. Ti nosači zvuka su iznimno dobro prošli kod kritike te osvojili prestižne diskografske nagrade.

Samoborskoj publici Leipzig String Quartet predstavio se izvedbama Gudačkog kvarteta u B-duru, op. 76 br. 4 J. Haydna, Gudačkim kvartetom u f-molu, op. 95 L. van Beethovena i Gudačkim kvartetom u f-molu, op. 80 F. Mendelssohna.

I.H.

 
18.04.2009.

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta postavljena izložba Romola Venuccija

Likovna poveznica Samobora i Rijeke

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta postavljena izložba Romola Venuccija

Do 3. svibnja u Maloj dvorani Galerije Prica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta moći će se razgledati izložba riječkog slikara Romola Venuccija. Riječ je o izboru iz donacije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke pa je na otvorenju o autorovu opusu govorila kustosica Daina Glavočić.

Romolo Venucci je pravi Riječanin – Fjuman. Svojim životom i kontinuiranim likovnim i pedagoškim radom u rodnome gradu svjedoči duboku povezanost s okolinom od koje se, ni pod najtežim uvjetima života i opstanka nakon Drugog svjetskog rata, nije mogao niti htio odvojiti. Njegovo obiteljsko podrijetlo, odgoj, školovanje i životni put u Rijeci predstavljaju tipičnu riječku sudbinu i povijesno su ogledalo događaja u samome gradu, koji je u osam desetljeća Venuccijeva života (1903 - 1976.) pripadao Austro-Ugarskoj, Italiji i Jugoslaviji. Tek u četvrtoj državi, novouspostavljenoj mladoj Hrvatskoj, velikom retrospektivom na umjetnikov rođendan 4. veljače 1993. u Modernoj galeriji Rijeka, Venucci je konačno zadobio pravo mjesto koje mu je po njegovim likovnim postignućima oduvijek pripadalo, jer su se okolnosti neophodne za valorizaciju, nažalost, stekle tek dva desetljeća nakon njegove smrti.

Na otvorenju izložbe, kojoj su nazočile zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, ravnateljica POU Samobor Ana - Marija Crnojević i kustosica Galerije Prica Nikolina Mahović, rečeno je da se ova likovna suradnja Samobora i Rijeke ogledala i u tome što će do 3. svibnja Riječani u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti moći pogledati izbor djela iz opusa Zlatka Price.

M.Š.

 

Samoborski umjetnici izlažu u Galeriji Mirko Virius

Održan Dan sloge svetonedeljskih udruga

Gradska glazba Samobor po četvrti put zaredom najbolji je amaterski puhački orkestar Zagrebačke županije

ALK Lutonjica Toporko na 14. Vukovarskom lutkarskom proljeću

U Gradskoj knjižnici predstavljena zbirka poezije teško bolesnog Ričarda Dobranića Rikija

Leipzig String Quartet nastupio u Galeriji Prica

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta postavljena izložba Romola Venuccija

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002