18.09.2009.

Održana konferencija za novinare uoči 34. Samoborske glazbene jeseni

Još više i bolje

Održana konferencija za novinare uoči 34. Samoborske glazbene jeseni

Samoborska glazbena jesen u svom 34. izdanju nudi ove godine još bogatiji program, koji je produžen na puna tri tjedna. Od 18. rujna do 10. listopada u Samoboru će gostovati brojna eminentna imena svjetske i hrvatske scene, najavili su na pressici izvršna direktorica festivala Renata Glojnarić i umjetnički ravnatelj Goran Merčep.

Renata Glojnarić istaknula je kako je unatoč recesijskoj godini program proširen i obogaćen. Uvod u festival bit će otvorenje izložbe Romana Grozića 18. rujna. Riječ je o izložbi fotografija s prošlogodišnjeg izdanja. Napravljeni su mali programski pomaci pa je ove godine odmah na početku izdvojeno natjecanje mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić. Devet mladih umjetnika predstavit će se publici i žiriju u sastavu Mladen Tarbuk (predsjednik), Krešimir Seletković, Branimir Pofuk, Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Ivan Repušić i Goran Merčep. Potom će 24. rujna biti dodjela nagrada i nastup prošlogodišnje pobjednice Dunje Bontek, koja će uz Ansambl Cantus izvesti i skladbu Olje Jelaske Jutro na moru, posebno skladanu za tu prigodu.

Ukupno će biti održano 26 koncerata, a najznačajnija ovogodišnja festivalska događanja najavio je umjetnički ravnatelj Goran Merčep. On je izdvojio dvije obljetnice. Na festivalu će 50. obljetnicu rada proslaviti pijanistica i pedagoginja Pavica Gvozdić, a 25 godina djelovanja Zagrebački gitarski trio pod vodstvom Darka Petrinjaka.

Zvijezda festivala je kontratenor Max Emanuel Cenčić sa svojim ansamblom, koji će nakon više od 10 godina 3. listopada ponovno nastupiti u Hrvatskoj upravo na Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Karakteristika koncertnog programa su rana renesansna i barokna glazba u formi igrokaza. Koncertni program 26. rujna otvara zbor Romeo i Julia iz Stockholma s renesansnim igrokazom Zefiro torna, a na zatvaranju 10. listopada nastupit će ansambl za ranu glazbu Le tendre amour iz Barcelone s programom Al in Garden Green.

U programu se izdvaja i nastup 27. rujna world music ansambla Sharq iz Jordana koji donosi novi izričaj u festival, a to je predstavljanje kultura svijeta. Ovaj ansambl predstavlja arapsku etno scenu, tj. spaja zapadnjački stil sviranja na arapskim instrumentima.

Goran Merčep istaknuo je i nastup mladog violočelista Treya Leea koji će tijekom sedmodnevnog boravka u Samoboru biti voditelj Samoborskim gudačima, jer je želja organizatora stvarati posebne kreacije poznatih svjetskih umjetnika i mladih hrvatskih glazbenika.

U sklopu festivala predviđen je i Gituar week u kojem će svoje umijeće iskazati Zagrebački gitarski trio, Zoran Dukić, Dubrovački gitarski trio te duet kojeg čine Petrit Çeku na gitari (pobjednik Natjecanja Ferdo Livadić 2005. godine) i Luka Šulić na violončelu.

Ulaznice za festival mogu se kupiti u Turističkoj zajednici Grada Samobora te u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu. Cijene ulaznica nisu se mijenjale, što znači da se kao i prethodnih godina kreću u rasponu od 30 do 100 kuna.

Pokrovitelji nagrada u Natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić su Grad Samobor i Hypo–Alpe–Adria Bank pa su njihovi predstavnici iskazali zadovoljstvo održavanjem i programom festivala. Marica Jelenić rekla je u ime Grada Samobora da je Samoborska glazbena jesen već visoko etablirana na glazbenoj sceni te je izrazila zadovoljstvo što će samoborska publika moći uživati u vrhunskim izvedbama, popratnim događanjima, te u natjecanju mladih glazbenika kojima je to odskočna daska u daljnjoj karijeri. Grad Samobor s 10.000 kuna nagrađuje mladog umjetnika za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.

Voditeljica samoborske poslovnice Irena Franceković istaknula je da Hypo-Alpe-Adria Bank prati festival od 2001. godine, jer su prepoznali da moraju pratiti i društvena i kulturna događanja. Zbog dugogodišnje glazbene tradicije Samobora odlučili su se za sponzorstvo festivala i Nagrade Ferdo Livadić u iznosu 15.000 kuna za najbolji izvedeni program u cjelini.

M.Š.

 
18.09.2009.

Novo izdanje monografije okićkog kraja

Upoznati povijest, obogatiti sadašnjost

Novo izdanje monografije okićkog kraja

Novo izdanje monografije Pod Okićem ugledalo je svjetlo dana. Pretisak monografije izdane 1993. godine, u povodu 800 godina od prvog zapisanog spomena imena Okić, nastao je na inicijativu Općine Klinča Sela, koja je zaključila kako je upravo ta monografija idealan poklon svim gostima općine, kao i da među stanovništvom postoji potreba za popunjavanjem kućnih biblioteka ovim vrijednim djelom koje slavi okićki kraj.

Kako je navedeno u samoj knjizi, monografija okićkog kraja, odnosno dvaju okićkih župa (Svete Marije i Svetog Martina), trebala bi pripomoći da se uz nju upozna povijest i obogati sadašnjost, a sudeći prema iskazanom zanimanju za nabavom knjige, urednik monografije Dragutin Pavličević i njegovih 38 suradnika u tome su uspjeli.

Svi zainteresirani za nabavu svog primjerka monografije Pod Okićem, po cijeni od 250 kuna, mogu je naručiti na 098/9366-636.

K.S.

 

Održana konferencija za novinare uoči 34. Samoborske glazbene jeseni

Novo izdanje monografije okićkog kraja

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002