30.03.2009.

Najavljujemo - Jazzarella 4

Za jazz sladokusce

Ovogodišnje četrvrto izdanje All Woman Jazz Festivala - Jazzarellu otvorit će koncertom 2. travnja Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble. Poznata hrvatska pjevačica, kojoj je pripala čast da otvori vrata festivala, dat će presjek svoje karijere, počevši od 50-ih godina, izvodeći jazz standarde i evergreene. S njom će nastupiti vrhunski hrvatski glazbenici Ante Gelo, Matija Dedić, Krunoslav Levačić, Mladen Baraković, Boško Petrović, Davor Križić, Miro Kadoić i Saša Nestorović, te kao gosti Zagrebački solisti.

Drugi dan nastupa nova zvijezda jazz scene - američka saksofonistica, pjevačica, skladateljica i aranžerka Grace Kelly. Sedamnaest joj je godina tek, a dosad je primila više nagrada i priznanja i potpisuje pet samostalnih albuma.

Treći dan festivala slijedi koncert američke jazz pijanistice i pjevačice Patricije Barber, koja se tijekom četvrtstoljetne karijere uspjela nametnuti kao respektabilna snaga svjetske glazbe. Na listama uglednog američkog glazbenog časopisa Down Beata u glasovanjima kritičara i čitatelja nalazi se na najvišim pozicijama, rame uz rame sa slavnim pjevačicama poput Dianne Reeves, Diane Krall, Abbey Lincoln ili Nancy Wilson.

Festival će zatvoriti još jedna američka jazzistica - Stacey Kent, jedna od najtraženijih pjevačica na današnjoj sceni. Status svjetski priznate pjevačice potvrdila je snimivši 2007. album za tvrtku Blue Note - Breakfast on the Morning Tram.

Obilje jazza, obilje sjajnih, uspješnih pjevačica i glazbenica bit će ovih dana u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu i odlična prigoda da ljubitelji jazza budu zadovoljni.

Rajka Križanac

 
30.03.2009.

HPD Jeka nastupila u Sisku

Pjesme iz hrvatskog srca

HPD Jeka nastupila u Sisku

Opet je odjekivalo Samobore divni grade, diko roda hrvatskoga, ovaj put u subotu, 28. ožujka, u Sisku. HPD Jeka je održala u dvorani glazbene škole Fran Lhotka koncert i četvrto predstavljanje knjige Za dom i roda čast pjevat nam je slast, Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Samoboru, autora maestra Josipa degl' Ivellia. Koncert je organizirao Vokalno instrumentalni ansambl Lipe iz Siska, čija dopredsjednica Margareta Horžić se iskazala ne samo djelom, nego i riječima dobrodošlice. Uvodne riječi je izgovarala Karmen Valenta, urednica i voditeljica županijske radio postaje Quirinus, iznoseći i dio recenzija knjige dr.fra Izaka Špralje i izv.prof. Zlatka Stahuljaka, zaokruživši ih citatom riječi župnika crkve sv. Marka u Zagrebu, mitronosnog opata dr. Svetozara Ritiga napisanih 1939. godine:

"Ljudi neupućeni smatraju pjevačke organizacije nekim društvima za razonodu i zabavu, dokle stvarno svaki pjevač je prosvjetni radnik stojeći u službi narodnih i kulturnih ideala; za njih revnuje i za njih se žrtvuje. Pjevačka su društva u hrvatskom narodu od njegova probuđenja bila elementarna društva i najjača forma za širenje njegove nacionalne svijesti i njegovo duševno sublimiranje. Ako su pjevali Bogu, onda je to bila najljepša molitva, ako su pjevali domovini oni su u srcima palili plamen rodoljublja".

Maestro degl' Ivellio je prije svake izvedbe iznosio pojedinosti o djelu: kako je Ivan pl. Zajc napisao Pozdrav gradu Samoboru u vrtu Franje pl. Rajzera, predsjednika Jeke, 1875. godine prigodom proslave posvećenja Jekinog barjaka, Franjo S. Vilhar napisao Pozdrav Samoboru na uspomenu prvoga svoga dolaska u Samobor 1884. godine, kako je on sam uglazbio pjesmu Jože Prudeusa svetoj Anastaziji, zaštitnici Samobora, kako je suvremeni kompozitor Zlatko Kamenjarin napisao pjesmu Sanobor i posvetio ju Jeki, zaključivši da bismo koncert mogli uvrstiti u lokal-patriotske glazbene razglednice.

Kvaliteti izvedbe uvelike je doprinio glasovirač Robert Jakica, prateći pojedina djela. U završnom dijelu koncerta Jeki se na pozornici pridružio i HPD Slavulj iz Petrinje te su oba zbora udruženim pjevačkim grlima izveli Uzmi ove ruže i Kraj kapele svete Ane Marka Vukasovića, u obradi za četveroglasni mješoviti zbor maestra Degl' Ivellia, te maestrov Samoborski poliptih I.

Posjetitelji su se izvođačima, iako pomalo umorni dvosatnim koncertom, odužili dugotrajnim aplauzom.

No, pjevačice i pjevači su, poneseni unutarnjom motivacijom, nastavili druženje na domjenku uz posavske, pokupske, sisačke, petrinjske i samoborske pjesme, nastavljajući pjevati riječi koje izviru iz hrvatskog srca.

Mladen Rafaj

 
30.03.2009.

Amatersko kazalište POU Samobor višestruko nagrađeno na županijskoj smotri

Fragmenti za nagrade i pohvale

Na 12. smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije, u konkurenciji 10 amaterskih kazališta i predstava, nastupilo je i Amatersko kazalište POU Samobor s predstavom Nine Mitrović Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti. Prosudbena komisija Smotre u sastavu: Marija Grgičević (kazališna kritičarka), Dubravko Sidor (glumac) i Damir Mađerić (redatelj i izbornik 49. festivala kazališnih amatera Hrvatske) Amaterskom kazalištu POU Samobor dodijelili su nagradu za najbolju predstavu Smotre, nagradu za najbolju režiju Miroslavu Buriću, nagradu za pedagoški rad s glumcima, također Miroslavu Buriću, nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu Aleksandri Keresman za ulogu Irene, te posebno priznanje za najbolju žensku sporednu ulogu Maji Ivčić za ulogu Sheile.

Predstava Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti uvrštena je u program 49. Festivala hrvatskih kazališnih amatera, koji će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture održati u Kastvu od 27. do 31. svibnja 2009. godine, a premijeru nagrađene predstave samoborska će publika moći vidjeti u kino dvorani u četvrtak, 2. travnja, s početkom u 20 sati.

I.H.

 
30.03.2009.

Izložba Ante Baktera u svetonedeljskoj Galeriji Bauer

Maslina u korizmeno vrijeme

Izložba Ante Baktera u svetonedeljskoj Galeriji Bauer

Olea Croatica - maslina drvo života naziv je izložbe iločkog slikara Ante Baktera, otvorene 27. ožujka u Galeriji Bauer u sklopu zgrade Poglavarstva na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. Riječ je o umjetniku koji je u istom prostoru izlagao i prije četiri godine i tada je rasprodao sve izložene slike. Na njima prevladava snažna koloristika ovog zaljubljenika u rijeke i obale s raslinjem uz njih. Najprije je Bakter bio likovni interpret slavonske ravnice, a kasnije je svoj motivski interes proširio prema jugu, mediteranskom koloritu i prizorima karaktersitičnim za to podneblje.

Novi Bakterov ciklus, o kojemu su na otvorenju govorili likovni kritičar profesor Stanko Špoljarić i urednik monografije o autoru, Mato Batorović, obilježen je motivom maslina, drveća razvedene strukture i pravog simbola mediteranskog krajolika. Na dijelu autorova izloženoga opusa je i križni put, pa se ti motivi sakralnosti izvrsno uklapaju u ovo korizmeno vrijeme.

Izložbu slika Ante Baktera otvorio je gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin. U glazbenom dijelu programa nastupio je crkveni zbor Trinitas iz Prečkog. Izložba slika Ante Baktera ostaje otvorena do 17. travnja, a može se razgledati radnim danom od 8 do 15 sati. Organizatori i pokrovitelji ove izložbe su Turistička zajednica Svete Nedelje i Gradsko poglavarstvo.

www.radiosvn.com

 
30.03.2009.

Nova predstava Amaterskog kazališta POU Samobor

Samo fragmenti na samoborski način

Nova predstava Amaterskog kazališta POU Samobor

Amatersko kazalište POU Samobor spremno je za izvedbu još jednog kazališnog komada. Ovaj put uhvatili su se u koštac s djelom mlade, višestruko nagrađivane i od domaće i inozemne kritike izuzetno cijenjene hrvatske dramaturginje Nine Mitrović.

Njezin komad Ovaj je krevet prekratak ili Samo fragmenti samoborskoj publici bit će predstavljen na Međunarodni dan kazališta, u petak, 27. ožujka, i to na otvorenoj generalnoj probi u samoborskoj kino dvorani. S početkom u 20 sati publika će tako dobiti uvid u način na koji su ovom višestruko nagrađivanom tekstu (Theater Treffen u Berlinu, Marulićevi dani...) pristupili režiser Miro Burić i glumačka postava Amaterskog kažališta POU Samobor.

Sama premijera ove drame u fragmentima predviđena je za 2. travnja, uz važnu napomenu - predstava se ne preporučuje mlađima od 15 godina! Zašto - možete provjeriti već u petak, 27. ožujka, na otvorenoj generalnoj probi.

K.S.

 

Najavljujemo - Jazzarella 4

HPD Jeka nastupila u Sisku

Amatersko kazalište POU Samobor višestruko nagrađeno na županijskoj smotri

Izložba Ante Baktera u svetonedeljskoj Galeriji Bauer

Nova predstava Amaterskog kazališta POU Samobor

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002