08.10.2009.

Upečatljiv nastup mladog čembalista Pavla Mašića

Od baroknog do suvremenog

Upečatljiv nastup mladog čembalista Pavla Mašića

Večer uz zvuke čembala priuštio je posjetiteljima Samoborske glazbene jeseni orguljaš, čembalist i glazbeni teoretičar Pavao Mašić. Mladi glazbenik predstavio se u Galeriji Prica baroknim repertoarom, uz jedan zvučni iskorak u 20. stoljeće uz György Ligetija i njegov Continuum kojim je glazbeni recital vrlo efektno iz sfera baroknih skladbi Georga Friedricha Händela (Chaconne u G-duru, HWV 435; Suita u F-duru, HWV 427; Arija i varijacije u E-duru, HWV 430; Suita u d-molu, HWV 428) preveo do ponovno barokne završnice uz Johanna Sebastiana Bacha (Partita u c-molu, BWV 826). Upravo je za izvedbu Ligetijeve skladbe Mašić nagrađen najsnažnijim pljeskom, stoga niti ne čudi da je na bisu ponovno posegnuo za gromoglasnim Continuumom.

Pavao Mašić diplomirao je čembalo u razredu prof. Višnje Mažuran na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a potom i orgulje u razredu prof. Marija Penzara te studij glazbenoteoretskih disciplina. Orgulje je potom i magistrirao na Visokoj školi za glazbu u razredu prof. Kei Koito, a s odličnim uspjehom zaključio je i dvogodišnji poslijediplomski studij čembala i srodnih instrumenata s tipkama u razredu dr. Roberta Hilla na Visokoj školi za glazbu u Freiburgu. Iza sebe Mašić ima značajan broj solističkih i komornih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja - prve nagrade s međunarodnih natjecanja Grand Prix Bach de Lausanne i Andrea Antico da Montona te Nagrade Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2006. godini prema izboru Hrvatske glazbene mladeži. Posljednjih deset godina glavni je orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu, gdje surađuje s Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci, a od 2008. djeluje i kao asistent prof. Višnje Mažuran na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

K.S.

 
08.10.2009.

SGJ - Koncert Petrita Çekua i Luke Šulića

Još bolji i zreliji

SGJ - Koncert Petrita Çekua i Luke Šulića

Nakon nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, gitarist Petrit Çeku i violočelist Luka Šulić ponovno su osmislili zajednički program za 34. Samoborsku glazbenu jesen. U Franjevačkoj crkvi u Samoboru ova dvojica izvrsnih umjetnika odsvirali su odličan koncert kojim su opravdali epitet da se ubrajaju među najtalentiranije mlade glazbenike u Hrvatskoj i dobili pohvale svih glazbenih znalaca. Najavljeni program uoči koncerta još su dodatno izmijenili i dobili na fluidnosti i sezbilinosti.

Koncert su započeli skladbom Arcangela Corellija La follia, op. 5, br. 12 u obradi Valtera Dešpalja, a nastavili Mozartovom Sonatom u A-duru, K. 331 (obrada V. Dešpalj). U nastavku publiku su oduševili izvedbom Enrique Granadosa y Campina Intermezzo (Molto sostenuto e drammatico) iz suite Goyescas (obr. V. Dešpalj), Albenizovom Malaguenom (iz Odjeka iz zatona, op. 165 – obr. P. Çeku) koju je solo izveo Petrit Çeku te Huguet y Tagellovom Zarabanda i Flamenca koju je solo izveo Luka Šulić.

Kraj koncerta rezervirali su za dva hrvatska autora. Trenutak za pamćenje bila je izvedba Canzone za violončelo i gitaru Srđana Dedića, na kojoj im je osobno čestitao sam kompozitor, a prekrasna večer zaključena je Suitom za violončelo i gitaru Borisa Papandopula, nakon čega su slijedili neizbježni dodatci.

Moramo na kraju napomenuti da je Petrit Çeku i dobitnik Nagrade Ferdo Livadić za najboljeg mladog glazbenika koju je na Samoborskoj glazbenoj jeseni primio 2005. godine, od kada traju i neraskidive veze ovog mladog umjetnika s festivalom.

Petrit Çeku rođen je 1985. godine u Prizrenu (Kosovo). U rodnom gradu završio je osnovnu glazbenu školu i prva dva razreda srednje škole u klasi profesora Luana Sapunxhije. Godine 2002. dolazi u Zagreb da bi nastavio školovanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije. Dobitnik je prve nagrade na Državnom natjecanju u Dubrovniku 2003. godine, te prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima gitarista u Njemačkoj i Italiji. Godine 2004. predstavljao je Hrvatsku na natjecanju Europska glazbena nagrada za mlade gdje je dobio prvu nagradu i uz to osvojio posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora. Petrit Çeku 2006. osvojio je srebrnu medalju na velikom Međunarodnom natjecanju Christopher Parkening u kalifornijskom gradu Malibuu, a nedugo potom i drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju Printemps de la guitare u Charleroiju (Belgija). Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu prof. Darka Petrinjaka. Nakon pobjede na prestižnom Međunarodnom natjecanju „Michele Pittaluga“ u talijanskom gradu Alessandriji (2007.), Çeku je za uglednu američku diskografske kuću Naxos snimio kompaktnu ploču, koja je objavljena u rujnu prošle godine i već sada popraćena hvalospjevnim osvrtima. Na kraju vrlo uspješne 2008. godine, Çeku je dobio prestižnu hrvatsku nagradu „Mladi glazbenik godine“, koju zajednički dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka.

Luka Šulić (1987.) dobitnik je prve nagrade na prestižnom Međunarodnom violončelističkom natjecanju Witold Lutosławski održanom ove godine u Varšavi. Kao izuzetno nadareni mladi violončelist primljen je već s petnaest godina u razred prof. Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je 2006. godine diplomirao, a potom je studij nastavio na Bečkoj akademiji kod prof. Reinharda Latzka. Osvojio je i prvu nagradu na Natjecanju Europske radijske unije New Talent 2006., kao i nagrade na još nekoliko međunarodnih natjecanja održanih u Japanu, Italiji, Austriji i Slovačkoj. Ostvario je brojne recitale i nastupe uz renomirane simfonijske i komorne orkestre. Već je nekoliko puta nastupio na Dubrovačkim ljetnim igrama, a dvaput je (na poziv Fonda Vladimir Spivakov) u Moskvi predstavljao Hrvatsku.

Mato Šipuš

 

Upečatljiv nastup mladog čembalista Pavla Mašića

SGJ - Koncert Petrita Çekua i Luke Šulića

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002