28.09.2009.

U Foto galeriji Lang izloženi Portreti Velizara Vesovića

Uvjerljiv odraz osoba

U Foto galeriji Lang izloženi Portreti Velizara Vesovića

Izložba Portreti poznatog hrvatskog fotografa Velizara Vesovića otvorena je u nedjelju, 28. rujna, u prostorijama Foto galerije Lang.

Kako stoji u predgovoru izložbi - pouka je Vesovićevih portreta i stara istina da uspjeh fotografskog portreta ovisi i o suodnosu portretista i portretiranih. Umjetnici - svjesni kamere - poziraju u kontekstu s ambijentom, obično u familijarnom okružju – ispred vlastitih ostvarenja, na otvorenju ili za trajanja njihovih izložbi, za poetskog recitala, kao glumci na pozornici... Snima ih Velizar Vesović motiviran potragom za vlastitim slikovnim jezikom, ali i s iskrenom privrženošću tim osobama i s naglašenim socijalnim suosjećanjem. Portretiranje je često puta bilo ograničeno vremenom, prostorom, lošim uvjetima, pa čak i nemogućnošću suradnje s portretiranima, ali upravo zahvaljujući bliskosti između fotografa i fotografiranog ovi su portreti ekspresivni, duboko promišljeni i scenografski cjeloviti. Autor fotografira prijatelje koje dobro poznaje, znalački odabire trenutak snimanja, znade što od koga može zahtijevati i postići te nepogrešivo uspijeva istaknuti ono što je za svakoga od onih koji poziraju znakovito. Rezultati su ponekad duhoviti i zabavni (T. Gotovac, J. Sever), gdjekad snažni i ozbiljni (F. Kulmer, E. Schubert), ali svaki je portret uvjerljiv odraz osobe koja pozira – napisao je Ivica Župan.

Izložba Velizara Vesovića može se razgledati do 18. listopada u dane vikenda od 11 do 13 te od 16 do 19 sati, a u ostale dane prema dogovoru na 091/7300-485. Naredna izložba predviđena je za 1. studenoga, kada će biti predstavljene Sjenke autora Krešimira Zadravca.

I.H.

O autoru

Velizar Vesović (Požega, 1948.) završio je srednju tehničku, srednju fotografsku, te višu fotografsku školu. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1983. Od 1958. do 1992. radio je kao fotoreporter u tjedniku Danas te godinu i pol u tjedniku Arena. Tri godine radio je na HRT-u. Snimao je fotografije za časopise i novine: Studentski list, Oko, Polet, Mladina, Centar, Mladost, Večernji list, Vjesnik, Studio, Gloria, Start, Zvrk, Modra lasta, Smib, Muška revija, Europski magazin, Novi list, Slobodna Dalmacija, Jet Set, Globus, Zontag Kleine Zeitung, Quick, Time i druge. Snimao je fotografije za udžbenike, kataloge, knjige, oglase i plakate. Izlagao je na 11 samostalnih i oko 90 skupnih izložbi fotografija u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni fotoreporter i umjetnički fotograf.

 
28.09.2009.

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupila jordansko-palestinska skupina SharQ

Večer u orijentalnom stilu

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupila jordansko-palestinska skupina SharQ

Jordansko-palestinska skupina SharQ predstavila se kao netipično glazbeno osvježenje u programu 34. Samoborske glazbene jeseni održavši koncert u klasično-orijentalnom stilu. Inače deveteročlani ansambl u Samobor je stigao u reduciranom izdanju, s Tareqom Al Jundijem na lutnji, koji je ujedno i autor većine izvedenih skladbi, Mohannadom Attallahom koji je svoje vokalne sposobnosti upotpunio i udaraljkaškim dionicama, te dvjema damama; Rulom Barghuthi na citri i Ala'aom Takrouri na flauti. Za svoj sjajno prihvaćeni samoborski nastup SharQ je priredio većinu skladbi sa svog albuma prvijenca Bayna-bayn koji je izdan prije nekoliko tjedana i koji objedinjuje autorske skladbe članova asnsambla te djela klasične orijentalne glazbe i poezije.

Grupa mladih glazbenika osnovala je SharQ 2006. godine u Ammanu sa željom moderniziranja i razvijanja orijentalne glazbe na način koji bi sačuvao njenu autentičnost, ali joj i podario novi, svježi zvuk. Kroz tu ideju ova grupa ponajboljih mladih glazbenika regije već je stekla ugled značajne glazbene družine i značajan broj poklonika ne samo u regiji, nego i diljem svijeta.

Skladatelj, svirač i diplomirani kemičar Tareq Al Jundi lutnju je započeo učiti na jordanskoj glazbenoj akademiji kao jedanaestogodišnjak, a uskoro bi trebao okončati i studij violončela na Nacionalnom glazbenom konzervatoriju u Ammanu. Pohađao je brojne majstorske radionice virtuoznih lutnjista i istaknutih pedagoga iz Jordana, Palestine, Sirije, Libanona, Iraka, Egipta i Turske te održao brojne koncerte u regiji i Europi.

Mohannad Attallah je profesionalni svirač tenor i alt saksofona, a završio je i studij medicine te trenutno studira muzikoterapiju na Nacionalnom glazbenom konzervatoriju. Kao glazbenik održao je brojne koncerte u Jordanu i drugim arapskim zemljama.

Sviračica citre Rula Barghuthi u početku je bila samouka glazbenica, ali se uskoro pridružila profesionalnom glazbenom ansamblu, kako bi usavršila svoju sviračku vještinu. Iskazala se kao vrsna solistica, a početkom 2009. priključila se glazbenoj skupini SharQ.

Flautistica Ala'a Takrouri studij flaute završila je na Sveučilištu Yarmouk u Irbidi. Nakon magisterija je stekla i doktorat na Sveučilištu Kingston u Londonu. Kao pedagoginja djeluje na Sveučilištu Yarmouk u Irbidi, a kao aktivna glazbenica članica je Palestinskog orkestra mladih i Ammanskog simfonijskog orkestra.

K.S.

 

U Foto galeriji Lang izloženi Portreti Velizara Vesovića

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupila jordansko-palestinska skupina SharQ

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002