04.10.2009.

Škola skladnog življenja u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Postaviti sebe na prvo mjesto

Škola skladnog življenja u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Jelena Tomašević, autorica kolumne Dobra vila pozitivnih misli, od svibnja ove godine održava besplatne radionice u suradnji s gradskim knjižnicama, na kojima kroz predavanja obrađuje aktualne teme. Tako je 30. rujna stigla i u samoborsku Gradsku knjižnicu gdje je kroz predavanje i praktičnu radionicu progovorila o Školi skadnog življenja na kojoj je osnovna misao bila da samo sretan i zdrav čovjek može biti uspješan roditelj, djelatnik, partner... Naravno, to većini nije lako ostvariti i za to treba pomoć, a najvažnija je stvar krenuti od sebe.

Autorica kaže da se čovjek previše fokusira na ono što neće, umjesto na ono što hoće i uglavnom si tražimo mane, umjesto da postanemo svjesni svojih vrlina. U svakodnevnom ritmu života susrećemo se sa stresom, učestalim bolovima, nesanicom ili drugim zdravstvenim problemima, sve se više radi, a sve manje ima, čovjek ne osjeća sreću i veselje. Zbog toga treba otkriti pravi put do zdravlja i opuštenosti, osvijestiti ulogu u svom životu, životu svojih najbližih i na poslu, te otkriti što nas veseli i kojim putom želimo ići.

Jelena Tomašević i u Samoboru je istaknula da čovjek ima pravo sebi biti na prvom mjestu, jer prečesto ispunjavamo očekivanja okoline, umjesto da postupamo po vlastitim nahođenjima. U Školi skladnog življenja upravo se nastoji osvijestiti potreba da su u tome području potrebne promjene, a cilj rada je osvješćivanje misli i emocija, te njihov utjecaj na zdravstveno stanje pojedinca.

M.Š.

 
04.10.2009.

Vesna Krmpotić gostovala je u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Jedno savršeno predavanje

Vesna Krmpotić gostovala je u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Vesna Krmpotić, velika književnica i pjesnikinja, gostovala je u utorak, 29. rujna, u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, gdje je održala djeci viših razreda, učiteljima, učiteljicama, profesoricama i profesorima inspirativno predavanje o značenju istinskog razvijanja vrlina u stvaranju zdravog karaktera u čovjeka.

Predavanje je začinila pričama iz cijeloga svijeta, potičući djecu da o njima daju i viđenja i osjećanja svoga srca. Priče su mahom bile iz nekog od tomova Knjiga vrlina, obimnog djela s kojim je Vesna Krmpotić zauvijek zadužila svjetsku obrazovnu baštinu. U tih pet knjiga, pet osnovnih ljudskih vrlina (Istina, Ispravno djelovanje, Mir, Ljubav i Nenasilje), na 4000 stranica zapisano je stotine inspirativnih i pobuđujućih priča iz cijeloga svijeta koje je Vesna godinama sakupljala i metodološki razvrstavala i obrađivala, da bi došla do Odgoja u duhu ljudskih vrijednosti, programa kojeg je osmislio Sri Sathya Sai Baba, Vesnin dugogodišnji spiritus movens. (U Martin je i svratila između dviju promocija svoje nove knjige Avatar).

Priče i metodologija korištena u Knjizi vrlina univerzalni su, primjereni uklapanju u svaki zdravi kulturni krug, svaki dom i svaki zdravi istinski obrazovni proces, što su i prepoznali svetomartinski učitelji, učiteljice, profesori i profesorice kao i ravnatelj škole kod kojih su knjige već neko vrijeme na čitanju.

Učitelji i učiteljice zahvalili su Vesni Krmpotić na dolasku i korisnim i inspirativnim podacima i riječima. Pjesnikinja je potom školi darovala dvije svoje Knjige vrlina, a ravnatelj Marijan Hetler uzvratio je reprintom Arithmetike Horvatszke, knjige Mihaela Šiloboda, te punom vrećicom savršeno nešpricanih domaćih jabuka.

Nenad Kobasić

 
04.10.2009.

SGJ - Koncert violončelista Treya Leea i Samoborskih gudača

Nastup koji je opravdao povjerenje

SGJ - Koncert violončelista Treya Leea i Samoborskih gudača

Samoborski gudači i solist na violončelu te umjetnički voditelj Trey Lee, 1. su se listopada predstavili publici Samoborske glazbene jeseni s uistinu zanimljivim, raznolikim, ali i podužim programom. Simfoniju za gudače br. 2 u D-duru Felixa Mendelssohna-Bartholdyja te Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C-duru, Josepha Haydna izveli su u prvom, uspješnijem, dijelu koncerta. Odličan početak sa Simfonijom za gudače bio je ujedno i najbolje izvedeno djelo. Odličan početak, uz vrlo angažirano sviranje bez ikakvih pretjeranosti u dinamičkom i agogičkom smislu uistinu je impresionirao i zasigurno podsjetio svakoga u publici zašto voli klasičnu glazbu. Haydnov Koncert je također bio odličan i to prvenstveno zahvaljujući ansamblu, koji je vrlo odmjereno i s velikom koncentracijom pratio solista Treya Leeja. Taman i ponekad previše mutan zvuk violončela, pronašao je dobar kontrapunkt s preciznim i reskim zvukom ansambla, koji je, podredivši se u svim segmentima Leejevim solističkim dionicama, odlično zaokružio dobar dojam u prvom dijelu koncerta.

Drugi dio započeo je Oktetom u C-duru op.176, skladatelja Josepha Joachima Raffa. Oktet sastavljen od pojedinih članova Samoborskih gudača odsviran je uvjerljivo i sa žarom, ali kao da se međusobno nisu dobro "uštimali" te intonativno, pogotovo u dionicama violina, začuđujuće loše. From the Dream of the Red Chamber Suite, suita koju je napisao kineski kompozitor Li Ping Wang, u Leejevu aranžmanu, zvučala je osvježavajuće nakon tri klasične kompozicije. Radi se o suiti inspiriranoj poznatim kineskim romanom, a stavci, kako je Lee na koncertu objasnio, predstavljaju likove i njihove sudbine. Glazba, koja zvuči upravo onako kako si zamišljamo kinesku glazbu - mistično i poetično, u aranžmanu za violončelo, gudački ansambl i čembalo, bila je odsvirana korektno. Zadnje djelo na programu, Elegija i humoreska Rudolfa Matza, efektna je i kratka kompozicija za violončelo i gudački ansambl koja priliči kraju koncerta, tako da je polagani Piazzola, odsviran kao bis pokvario efektan završetak. Poneke poteškoće i nespretnosti u odsviranim djelima, koje su boljka svakog mladog ansambla sastavljenog od mladih glazbenika, ipak ne umanjuju činjenicu da su Samoborski gudači jedan iznimno vrijedan i kvalitetan ansambl, za koji će se zasigurno još puno čuti.

Ana Kuštrak

Trey Lee jedan je od najatraktivnijih mladih violončelista današnjice. Svoj glazbeni studij na znamenitoj američkoj školi Juilliard, mladi je violončelist prekinuo na punih pet godina, kako bi završio studij ekonomije na Sveučilištu Harvard. Kada se vratio violončelu, najprije je magistrirao u čelističkom razredu Laurenca Lessera, a potom se usavršavao pod pedagoškim vodstvom kod renomiranog švedskog violončelista Fransa Helmersona. Nakon pobjede na Međunarodnom natjecanju violončelista Antonio Janigro (2004.), uslijedili su jednako značajni natjecateljski uspjesi: glavna nagrada na Međunarodnom violončelističkom natjecanju Naumburg u New Yorku te pobjede na Natjecanju Paulo u Helsinskiju i na Međunarodnoj glazbenoj smotri u Ženevi.

U srpnju 2007. godine svečanim koncertom Kineske nacionalne filharmonije i maestra Yu Longa obilježena je 10. obljetnica pripojenja Hong Konga matici Kini, a na poziv gradske vlade solist je bio upravo Trey Lee. Respektabilan je popis dvorana i orkestara s kojima je surađivao Trey Lee. Aktualnu koncertnu sezonu započeo je 3. rujna u Beijingu, gdje je s Kineskim nacionalnim orkestrom izveo Don Quixotea Richarda Straussa.

Samoborski gudači utemeljeni su 2008. godine, a već za sobom imaju tri zapažena koncertna projekta. Članovi ansambla pretežito su mladi, akademski obrazovani samoborski glazbenici, koji svojim entuzijastičkim zajedničkim muziciranjem žele oplemeniti hrvatsku glazbenu scenu, prečesto opterećenu rutinom. Umjetnička strategija ovog neprofitabilno zamišljenog ansambla bazira se na izvođenju standardnog ali i raritetnog komornog repertoara, pri čemu najradije surađuju s osebujnim solistima ali i manjim komornim sastavima.

NAJAVE

U programu 34. Samoborske glazbene jeseni na rasporedu su dva izuzetna koncerta. U petak, 2. listopada, 50 godina djelovanja obilježit će pijanistica Pavica Gvozdić. Dan nakon, u subotu 3. listopada, nakon nekoliko godina izbivanja u Hrvatskoj, publici će se predstaviti kontratenor Max Emanuel Cenčić. Oba koncerta počinju u 20 sati u Franjevačkoj crkvi u Samoboru.

Ulaznice za koncerte mogu se nabaviti u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu te u Samoboru u Turističkom uredu na Trgu kralja Tomislava i u Pučkom otvorenom učilištu na Trgu Matice hrvatske.

 

Škola skladnog življenja u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Vesna Krmpotić gostovala je u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

SGJ - Koncert violončelista Treya Leea i Samoborskih gudača

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002