10.12.2009.

Skladbe Krešimira Hercega u ciklusu Četiri godišnja doba Kvarteta Rucner

Rucner tango uz latino utjecaj

Gudački kvartet Rucner nastavio je ciklus Četiri godišnja doba u Hrvatskom glazbenom zavodu. U ukupno sedmoj sezoni, četvrti koncert Zima bio je posvećen nedavno preminulom venezuelanskom skladatelju, pijanistu, aranžeru i dirigentu Aldemaru Romeru. Njegov opus obuhvaća jazz, karipsku glazbu, venezuelanske valcere do vokalno–instrumentalnih, komornih i simfonijskih kompozicija. Surađivao je s brojnim glazbenicima, osnovao je Orquesta Filarmonica de Caracas. Uz hommage Aldemaru Romeru, kvartet Rucner izveo je i skladbe dvojice hrvatskih skladatelja – Živka Ključea (Gudački kvartet – praizvedba) i Samoborca Krešimira Hercega (Promotion Party, Rucner Tango). Rucner Tango bila je praizvedba, a skladbu je Herceg napisao na nagovor Snježane Rucner. Budući da kvartet s Peterom Soaveom učestalo izvodi djela Astora Piazzole, i Herceg je odlučio napisati skladbu pod utjecajem argetinske latino glazbe.

Koncert je realiziran u koprodukciji sa Zagrebačkom filharmonijom, a gost je bio Peter Soave iz SAD-a, koji je svirao bandoneon i harmoniku, te ansambl Aldemaromania, kojeg su činili Ricardo Luque, Julijus Njikoš, Jurica Štelma i Marko Lazarić. Gudački kvartet Rucner čine violinistice Sidonija Lebar i Ana Paula Knapić Franković, Dragan Rucner na violi i Snježana Rucner na violončelu.

M.Š.

 
10.12.2009.

Serijal Nemirna Zemlja nastavljen predavanjem o klimatskim promjenama i utjecaju vremena na zdravlje

Grijemo se, topimo se...

Serijal Nemirna Zemlja nastavljen predavanjem o klimatskim promjenama i utjecaju vremena na zdravlje

U korak s aktualnim klimatskim raspravama na globalnom nivou u Kopenhagenu, samoborska knjižnica i Astronomska sekcija Društva inženjera i tehničara Grada Samobora dali su svoj mali obol jednoj od top tema današnjice.

Naime, u ponedjeljak, 7. prosinca, u okviru ciklusa predavanja Nemirna Zemlja, održana su dva znanstveno-popularna predavanja povezana meteorološko-klimatološkom niti - Klimatske varijacije i promjene predstavila je načelnica Odjela za klimatološka istraživanja i primijenjenu klimatologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Marjana Gajić Čapka, a o Utjecaju vremena na zdravlje govorila je voditeljica Odjela za klimatologiju i biometeorologiju Ksenija Zaninović.

Gajić-Čapka upoznala je okupljene s podacima prikupljenim u globalnom istraživanju Međunarodnog tijela o promjeni klime (IPCC), koji jasno pokazuju ubrzani trend globalnog zatopljenja, ali i ukazuju na povezanost između zatopljenja i ljudskog djelovanja u zadnjih 50 godina. Tako, na primjer, od zadnjih 12 godina njih 11 ulazi u najtoplije ikad zabilježene, a projekcije klimatskih modela jasno ukazuju na daljnji porast srednje globalne temperature, daljnje dizanje razine mora, te nastavak progresivnog povlačenja leda. Naravno, ne promijeni li se u međuvremenu nešto drastično na globalnoj razini.

Ksenija Zaninović pojasnila je pak poantu biometeorološke prognoze te ukazala na neke od mehanizama kojima temperatura zraka, njegovo strujanje, vlažnost i sunčano zračenje utječu na ljudsko ponašanje i zdravlje.

K.S.

 
10.12.2009.

Otvorena izložba Igračke polaznika keramičarske radionice Gizele Kovačić-Ulle pri Dječjem vrtiću Izvor

Dobrodošlica u svijet igre i igračaka

Otvorena izložba Igračke polaznika keramičarske radionice Gizele Kovačić-Ulle pri Dječjem vrtiću Izvor

Očekivano veselo prošlo je otvorenje izložbe keramike malih polaznika radionica Gizele Kovačić-Ulle na Dječjem odjelu Gradske knjižnice u subotu, 5. prosinca. Jednostavnim nazivom Igračke predstavljeno je tako više od 50 nevjerojatnih, maštovitih, razigranih keramičkih skulptura, koje jednako puno govore o njihovim autorima, kao i o samoj voditeljici radionica, čije se umijeće podučavanja pretočilo u još jednu krasnu izložbu.

- Nadahnuti i inspirirani onim što je dano djetetu i svima nama koji smo zadržali dijete u sebi, vođeni maštom, kreativnošću i igrom u glinenoj masi, oblikovali smo igračke. U veselom ozračju stvaranja, nastale su igračke koje odišu posebnošću, ljepotom i originalnošću. Uđite u svijet igre i igračaka pa se zabavite... – stoji u popratnoj knjižici izložbe, sumirajući ono što je, ponajprije roditeljima malih kreativaca, ponuđeno u prostoru knjižnice.

Puni veselja i zahvale zbog vedrine koju su Igračke barem na kratko unijele u brigama opterećenu svakodnevicu, okupljenima su se prigodno obratili Marica Jelenić u ime Grada, ravnateljica DV Izvor Ljerka Cigula, te dugogodišnji prijatelji i suradnik, umjetnik Hanibal Salvaro. Voditeljica radionica Gizela Kovačić-Ulle iskoristila je prigodu kako bi zahvalila svima koji su stali uz njen projekt - vrtiću, Gradu, organizatorima izložbe iz knjižnice, Igoru Šoiću, koji je priredio katalog izložbe, Dječjem zboru Smješak voditeljice Vesne Radinčić, koji je i ovom prigodom svojim nastupom podigao raspoloženje na otvorenju, te, naravno, svim polaznicima keramičarskih radionica koji su svojim malim i nešto većim rukama, obzirom da je osim djece među polaznicima i nekoliko odraslih keramičara, stvorili Igračke.

Inače, keramičarska radionica Gizele Kovačić-Ulle djeluje pri Dječjem vrtiću Izvor od 1994. godine kao stalni specijalizirani program tog vrtića, a program rada usmjeren je k upoznavanju osnovne tehnologije oblikovanja predmeta od gline i načina dekoriranja tih predmeta. Osim obrazovnog i kreativnog gledišta značajan je i odgojni, a do sada je postavljeno 27 izložbi radova polaznika radionice.

K.S.

Gizela Kovačić-Ulle rođena je 1954. godine u Samoboru. Školu za odgajatelje i Filozofski fakultet, smjer predškolski odgoj, završila je u Zagrebu 1973., odnosno 1984. godine. Keramiku je izučavala kod profesorica Markovinović, Jelačić, Kohn-Mirković i profesora Šimage i Vinkovića. Sudjelovala je na više studijskih putovanja u Europi te na stručnim simpozijima i kolonijama. Od 1994. godine u Samoboru vodi keramičarsku radionicu za djecu i odrasle. Organizirala je mnogobrojne izložbe radova polaznika radionice, a i sama je sudjelovala na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je ministrovog priznanja za kreativan rad s djecom 2000. godine. Članica je Državnog povjerenstva za procjenu postignuća izrade ukrasnih i uporabnih predmeta i njegovanja kulturne baštine u učeničkim zadrugama RH. Članica je Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon iz Varaždina.

 

Skladbe Krešimira Hercega u ciklusu Četiri godišnja doba Kvarteta Rucner

Serijal Nemirna Zemlja nastavljen predavanjem o klimatskim promjenama i utjecaju vremena na zdravlje

Otvorena izložba Igračke polaznika keramičarske radionice Gizele Kovačić-Ulle pri Dječjem vrtiću Izvor

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002