08.06.2009.

Koncert vokalne glazbe učenika Glazbene škole Ferdo Livadić u Lugu Samoborskom

Još jedna lijepa tradicija

Koncert vokalne glazbe učenika Glazbene škole Ferdo Livadić u Lugu Samoborskom

U nedjelju, 10. svibnja, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, s početkom u 20 sati, učenici Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor održali su, na poziv i u organizaciji župljana Luga Samoborskog i vlč. Damira Bačuna, koncert vokalne glazbe. Tradicija je tako nastavljena već treću godinu zaredom, a nastupili su solo pjevači iz klase prof. Branke Cvetković te Ženski i Mješoviti komorni zbor GŠ uz voditeljicu i dirigenticu prof. Tatjanu Gaćeša, a uz suradnju s profesorima gudačkog odjela GŠ: Bornom Alunićem, Helenom Babić, Zdenkom Japec i Tarasom Pechenyjem.

Programski, koncert je obuhvatio primarno duhovna vokalna djela, a ove su godine mladi pjevači, odabirom nekoliko njihovih skladbi, dali svoj skromni doprinos obilježavanjima godišnjica velikih skladatelja: Georga Friedricha Händela (250. g. smrti), Josepha Haydna (200. g. smrti) i Felixa Mendelssohna Bartholdyja (200. g. rođenja).

U prvom dijelu koncerta, uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak, nastupili su učenici solo pjevanja u izvedbi solo pjesama te oratorijskih i arija iz kantata: Iva Koren, Ivan Sedak Benčić, Lidija Kedmenec, Danijel Župančić, Maja Cipek i Daniel Cvetković. Drugi, zborski dio koncerta otvorio je Ženski komorni zbor GŠ poznatim a cappella motetom J. Arcadelta Ave Maria u obradi za troglasni ženski ansambl, a nastavljen je Missom brevis Sancti Joannis de Deo (Malom orguljskom misom), Hob. XXII:7 Josepha Haydna, a u izvedbi je, uz Mješoviti komorni zbor GŠ, nastupio i, za ovu priliku okupljen i uvježban, Gudački kvartet učenika GŠ u sastavu: Eva Fauković i Martina Petrić - violine, Mislav Brajković - violončelo i Ivan Domović - kontrabas (orgulje: T. Gaćeša). Koncert je zaključen motetima C. Francka, E. Elgara te poznatim gospelom Ride on, King Jesus (obrada: M. Hogan), uz klavirsku pratnju bivšeg učenika GŠ, Davora Glavaša, a na zahtjev brojne publike Mješoviti komorni zbor odgovorio je dodatkom – poznatim kanonom W.A. Mozarta: Dona nobis pacem (Daruj nam mir).

Srdačnim župljanima ove se godine Mješoviti komorni zbor GŠ, uz orguljašicu T. Gaćeša i Gudački kvartet učenika GŠ, zahvalio i glazbenim oblikovanjem sv. mise u 19 sati, a župljani su priredili neizostavno druženje nakon koncerta uz prigodni domjenak i želje za nastavkom ove lijepe tradicije i sljedeće godine.

Tatjana Gaćeša

 
08.06.2009.

Koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor u crkvi svete Anastazije

Udružili glasove za kraj

U ponedjeljak, 25. svibnja, u župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru Glazbena škola Ferdo Livadić Samobor predstavila se koncertom učenika koji pohađaju nastavu u okviru komornih sastava ili ansambala iste. Sakralni akustički prostor samoborske župne crkve, do posljednjeg mjesta ispunjen razdraganom i poticajnom publikom, odjekivao je tako ugođenim zvucima mladenačkog zajedničkog muziciranja u izvedbama probranih skladbi klasične glazbene literature.

Koncert su započeli manji komorni sastavi: Sekstet harmonika (Paulo Rušnov, Ivan Stupar, Lea Roščak, Mia Roščak, Robert Šoić i Ivan Zrinjan; klasa prof. Gordane Šuštić) s Istarskim plesom Tihomila Vidošića, zatim komorni sastavi u klasi prof. Nikoline Tičinović: duo violina – klavir (Filip Vitko i Matea Hodonj) u izvedbi skladbe Troubadour Viktora Fortina, duo violina (Ana i Marija Župančić) u izvedbi Dueta Jacquesa-Féréola Mazasa, te duo violina – violončelo (Eva Fauković i Mislav Brajković) s Duetom, op. 6, br. 1 Franza Antona Hoffmeistera. Dobitnici I. nagrade na državnom te II. nagrade The Enrico Mercatali Prize na VI. europskom natjecanju za klasičnu gitaru Città di Gorizia (15. – 17. svibnja) – duo: Maksimilijan Borić, brač i Tomislav Smolčić, gitara (klasa prof. Ivane Trogrlić) izveli su iz svog natjecateljskog repertoara 2. i 3. stavak Sonate baroknog talijanskog skladatelja Arcangela Corellija.

Skladateljima 20. stoljeća posvetili su svoje nastupe Samoborski kvartet saksofona – SaKS (Andrija Roko Vušković, Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov; prof. Tomislav Žužak), izvedbom Kromatskog valcera Pierra Vellonesa, te Ansambl tambura GŠ u izvedbi klasičnog hita, Valcera br. 2 iz Jazz suite Dmitrija Šostakoviča. Ovaj ansambl, koji od 2. polugodišta ove godine vodi prof. Petra Vojvodić, ujedno je dobitnik I. nagrade na 46. državnom natjecanju u disciplini komornih sastava u Opatiji 2008. (pod vodstvom prof. Dražena Varge).

Programski crescendo nakon komornih sastava nastavili su nastupi orkestara i zbora GŠ. Puhački orkestar i dirigent T. Žužak te učenici-solisti za klavirom Josip Grgurić i Dora Šoić (klasa prof. Jadranke Tikvica) izveli su niz za puhački orkestar obrađenih arija iz opere Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta. Gudački orkestar predstavio se mlađim i starijim gudačkim orkestrom pod vodstvom dirigenta prof. Vjekoslava Fresla, prvi u izvedbi Plesa paževa mađarskog skladatelja Ferenca Farkasa, a drugi klasičnom uspješnicom – Mađarskim plesom br. 5 Johannesa Brahmsa.

Nastupe ansambala GŠ zaključio je nastup dviju sekcija komornog zbora GŠ: ženski i mješoviti komorni zbor, započevši a cappella motetima hrvatskih skladatelja: Zdravo, o moj anđele Albe Vidakovića i Ave Maria, op. 83b Ivana pl. Zajca uz dirigente - maturante teorijskog odjela GŠ: Antoniju Petrić i Filipa Prelca (klasa prof. Tatjane Gaćeša).

Povodom 200. godišnjice smrti austrijskog skladatelja Josepha Haydna (Rohrau, Gradišće, 1732. – Beč, 1809.) Mješoviti komorni zbor GŠ i, za ovu priliku osnovani, Gudački kvartet GŠ u sastavu: Eva Fauković - violina (prof. Taras Pecheny), Martina Petrić - violina (prof. Zdenka Japec), Mislav Brajković - violončelo (prof. Borna Alunić) i Ivan Domović - kontrabas (prof. Helena Babić), uz orguljsku pratnju dirigentice T. Gaćeša, angažirano su i poletno izveli zborske misne stavke Haydnove Missae brevis Hob. XXII:7, poznate i pod nazivom Mala orguljska misa.

Simbolično zaključivši uspješnu godinu zajedničkog muziciranja, udruženim glasovima učenici iz Mješovitog zbora i profesori GŠ, uz klavirsku pratnju bivšeg učenika GŠ, Davora Glavaša, za kraj su zapjevali poznati gospel Ride on, King Jesus (u obradi Mosesa Hogana), te izmamili srdačan pljesak publike i želju za ponovnim koncertnim doživljajima i sljedeće školske godine.

Tatjana Gaćeša

 
08.06.2009.

Samoborski gudači i ansambl Fiori Musicali održali koncert u franjevačkoj crkvi u Samoboru

U glazbenom transu

Samoborski gudači i ansambl Fiori Musicali održali koncert u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Još jednu vrhunsku glazbenu večer podarili su samoborskim zaljubljenicima u klasiku Samoborski gudači i ansambl Fiori Musicali. Povezani osobom Ivana Mužanića, koji violinu svira u oba ansambla, dvije su se skupine glazbenika našle na najbolji mogući način – u pomno osmišljenom repertoaru kojeg su izveli u subotu, 6. lipnja, u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Mladi samoborski glazbenici pojačani ovom prigodom "fiorašima" Edinom Karamazovim, Žarkom Hajdarhodžićem i Darkom Pelužanom ovaj put su se predstavili djelima Benjamina Brittena (Simple Symphony) i Bele Bartoka (Rumunjski narodni plesovi - solist Ivan Mužanić) te nakon kraće stanke hitovima Rossinija, Piazzolle i Šostakoviča.

Posebnost večeri bila je pak izvedba Bachovog Koncerta za dvije violine i gudače u d-molu u obradi za dvije sopran gitare, u kojemu se Darku Pelužanu u solo dionicama pridružio i Tomislav Ribičić. Riječ je bila o svjetskoj praizvedbi, glazbenom poklonu za sve oni koji su večer uz klasiku pretpostavili nogometnom transu što je te subote vladao zbog hrvatsko-ukrajinskog sraza. Ovaj put prevladao je glazbeni trans, kako izvođača koji su još jednom pokazali kako se radi o ansamblu sjajnog potencijala (Samoborski gudači) i velikih umjetnika, tako i publike koja je istinski uživala u vrhunskoj izvedbi.

I.H.

 
08.06.2009.

Po 3. put na skeli kod Medsava okupili su se likovni umjetnici Samobora i Zaprešića

Boja, kist, papir, kiša i skela

Po 3. put na skeli kod Medsava okupili su se likovni umjetnici Samobora i Zaprešića

Kada je 2007. godine po prvi put krenula likovna kolonija Akvareli na skeli, s idejom da se na simboličan način spoje dva grada, Zaprešić i Samobor, odmah je dobila pohvale svih nazočnih. Iz te dobre i pozitivne atmosfere nije ni čudo što se ispunilo dano obećanje da će se kolonija nastaviti i sljedećih godina. Istina, možda nitko nije planirao da će drugi, a bogme i ovaj treći put svoje prste uplesti kiša, ali i to je postala dodatna draž ovih susreta.

Dakle, treći Akvareli na skeli okupili su 7. lipnja u Medsavama tridesetak likovnih umjetnika s obje strane savske obale, a susret je i ove godine imao međunarodnu notu, jer su došli prijatelji iz Slovenije i dvoje iz mađarskog Pečuha. To je osobito značajno zbog činjenice da će Pečuh 2010. biti europski grad kulture pa je već održan i sastanak da se uspostavi kulturna suradnja Samobora i Pečuha, naglasila je predsjednica ULUS-a Irena Podvorac. Uz to, četvero umjetnika iz Norveške i Švedske te jedan iz BIH poslat će svoje slike koje će biti uvrštene na izložbu.

Vrijeme je umjetnike u prijepodnevnim i ranim popodnevnim nedjeljnim satima dobro služilo pa su mogli bez problema zauzeti položaje na obali i na samoj skeli kako bi prenijeli svoju impresiju na papir. Većinu su činili članovi Udruge likovnih umjetnika Samobora, predvođeni predsjednicom Irenom Podvorac te članovi Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića, čija je predsjednica Irena Škrinjar, a pomoć im je pružio Samoborski muzej i kustos izložbe Andrej Lapaine.

Popodne se malo više razigrao vjetar, pa došla i stara prijateljica kiša, ali dobro raspoloženje ništa nije moglo pokvariti. Kada se vrijeme malo smirilo, privremenu izložbu na konopcima Akvarela na skeli službeno su otvorili gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić. No, tu priči nije kraj već, naprotiv, ona tu počinje. Naime, slijedi razvrstavanje radova, izrada kataloga i postava izložbi u Samoboru, Brdovcu, Zaprešiću , a postoji ideja da se nakon toga izložba prikaže u Sloveniji i Mađarskoj.

- Ideja je da se sljedećih godina povežemo sa svim gradovima prijateljima Samobora, kao što je to ove godine bio Pečuh. Također, Ideja je da se povežemo i sa Slavonskim Brodom, koji već 30 godina ima tradiciju slikanja akvarela na Savi na sličnoj likovnoj koloniji – rekla nam je Irena Podvorac.

Mato Šipuš

Novi prostor za udrugu

Predsjednica Udruge likovnih umjetnika Samobora Irena Podvorac rekla nam je i da udruga trenutno broji petnaestak članova te da se svake godine širi novopristiglim članovima koji diplomiraju na likovnoj koloniji s područja Samobora i okolice. U tijeku je i uređenje njihova prostora kod nekadašnjih ZET-ovih garaža, koji će osim mjesta druženja i održavanja radionica poslužiti i kao prigodna galerija.

 
08.06.2009.

Koncert laureata natjecanja Ferdo Livadić

Opravdali prošlogodišnje nagrade

Koncert laureata natjecanja Ferdo Livadić

Koncert održan 4. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu poslužio je kao izvrsna najava za ovogodišnji festival Samoborska glazbena jesen i natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić koje se održava u sklopu tog festivala od 21. do 24. rujna ove godine. Sinoćnji nas je koncert tako još jednom podsjetio tko su bili dobitnici, odnosno dobitnice glavnih nagrada natjecanja Ferdo Livadić prošle godine, a Zlatko Madžar je u svojem kratkom uvodu prije početka koncerta pročitao komisiju ovogodišnjeg natjecanja i mlade glazbenike koji će natjecanju pristupiti.

Jelena Pavić, prošlogodišnja laureatkinja natjecanja Ferdo Livadić i studentica klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, otvorila je ovu glazbenu večer s kompozicijom Davorina Kempfa iz 1983. godine, Melodija- Hommage a Bartók koja je, iako dosta zahtjevna, zvučala britko i čisto. Pavić je precizno i s mjerom iznijela svaki zvuk, ne puštajući da pojedini zvučni efekti djeluju zamrljano. Uslijedio je Haydn, odnosno njegova Sonata u g-molu s dva stavka - Moderato i Allegretto. Uz umjeren raspon dinamike, koji je primjeren bečkoj klasici, Jelena Pavić se izražajno i bez bilo kakvih dinamičkih ili agogičkih pretjerivanja upustila u prvi stavak. Ipak, drugi je stavak u nekim dijelovima malo previše otplovio u vode romantičarske izražajnosti, što je, uz Jelenino angažirano sviranje i ponešto previše afektiranja za klavirom, djelovalo neskladno sa samom glazbom koju je izvodila. Etuda cis-mol, op. 42 br. 5 Aleksandra Skrjabina ipak je potvrdila da je Jelena Pavić vrlo zrela mlada klaviristica. Iako se ponekad izgubila preciznost u silnim pasažama ovog djela, Jelena je pokazala visoku razinu tehničke spremnosti i muzikalnost koja je bila konstanta u svim odsviranim kompozicijama.

Uslijedila je Dunja Bontek, također prošlogodišna laureatkinja, koja je odsvirala Sonatu za violinu i klavir u D-duru op. 94a Sergeja Prokofjeva, sa stavcima Moderato, Scherzo:Presto, Andante i Allegro con brio, u pratnji Srebrenke Poljak. Dunja Bontek ima začuđujuće mekan i melodiozan zvuk violine. Nimalo agresivan, a opet čvrst i ugodan ton. Preciznost u virtuoznim dijelovima nije se gubila, a u ovoj gotovo polusatnoj kompoziciji koncentracija nije pala niti u jednom trenutku. Odlična ujednačenost violine i klavira uvelike je utjecala na pozitivan dojam, a odlična i primjerena agogika podcrtala je i naglasila kontrastne dijelove Prokofjeve kompozicije, koja bi u manje angažiranoj izvedbi zasigurno nakon petnaestak minuta zazuvučala pomalo isto i dosadno.

Zadnje djelo na programu bilo je Dvostruki koncert za violončelo, klavir i orkestar Krešimira Seletkovića, napisano za laureatkinju natjecanja Ferdo Livadić iz 2007. godine, Petru Kušan, čija je praizvedba bila na prošlogodišnjoj 33. Samoborskoj glazbenoj jeseni. Hrvatski komorni okestar pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša te solisti Petra Kušan i Danijel Detoni s polovičnim su uspjehom ponovili prošlogodišnju izvedbu. Orkestar je djelovao suviše nezainteresirano, što se itekako čulo, a niti angažirano dirigiranje maestra Šipuša nije moglo izvući neke dijelove. S druge strane, solisti su i ovoga puta bili odlični. Precizni i predani, izvukli su glazbu iz ovog mračnog, ali izvrsnog djela. Krešimir Seletković nedavno je upravo za to djelo primio Vjesnikovu nagradu za glazbu Josip Štolcer Slavenski.

Ana Kuštrak

 

Koncert vokalne glazbe učenika Glazbene škole Ferdo Livadić u Lugu Samoborskom

Koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor u crkvi svete Anastazije

Samoborski gudači i ansambl Fiori Musicali održali koncert u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Po 3. put na skeli kod Medsava okupili su se likovni umjetnici Samobora i Zaprešića

Koncert laureata natjecanja Ferdo Livadić

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002