25.03.2009.

Koncert Zagrebačkog kvarteta i Mihaela Paara u Galeriji Prica

Briljantna večer komorne glazbe

Koncert Zagrebačkog kvarteta i Mihaela Paara u Galeriji Prica

Zagrebački kvartet, jedan od najuglednijih, a svakako najdugovječniji domaćih ansambl, svoju je iznimnu reputaciju potvrdio i pred samoborskom publikom, na koncertu održanom 19. ožujka, u Galeriji Prica. Janačekova Intimna pisma izvedena su s obiljem kuraže, 'punokrvno' i nadasve ambiciozno.

Četvorica uigranih glazbenika upregnula su čitavu lepezu zvučnih boja u oblikovanju ovog kvarteta, u djelu kojeg je autor prvotno naslovio kao Ljubavna pisma, a kasnije preimenovao u Intimna pisma.

Briljantna večer komorne glazbe zaokružena je izvedbom Mozartovog Kvinteta u kojem je važna uloga pripala klarinetistu Mihaelu Paaru. Suptilno nadopunjavanje i međusobni dijalozi u još su većem obimu pokazali kvalitetu zagrebačkog ansambla i gostujućeg im solista; mekoća fraze, dinamička nijansiranja, kao i besprijekorna tehnička izvedba upućuju na zrelu interpretaciju petorice, redom majstora svojih instrumenata. Prekrasna Mozartova glazba i ljepota klarinetskog zvuka tako su na najljepši mogući način zasjale na kraju ove večeri pred mnogobrojnom publikom u domaćoj nam areni - Pricinoj galeriji.

Ivica Horvat

Zagrebački kvartet

Zagrebački kvartet utemeljili su 1919. godine Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri. Do konca prvog razdoblja djelovanja (1943.) u Kvartetu su djelovali mnogi istaknuti glazbenici, među kojima i Dragutin Arany, Zlatko Topolski te Stjepan Šulek. Drugo razdoblje Zagrebačkog kvarteta počinje 1954., kada ga ponovno utemeljuju Josip Klima, Tomislav Šestak, Dušan Stranić i Zvonimir Pomykalo. Tijekom dotadašnja četiri desetljeća tog razdoblja, svoje umijeće u djelovanju Kvarteta ulažu još mnogi glazbenici, među ostalima i Zlatko Balija, Fred Kiefer, Josip Stojanović, Ivan Kuzmić, Đorđe i Marija Trkulja, Goran Bakrač, Ante Živković i drugi.

Kvartet nastupa na svim kontinentima u znamenitim koncertnim dvoranama, a brojni tonski zapisi, između ostalog i više od 40 gramofonskih ploča, govore o bogatom repertoaru Zagrebačkog kvarteta, ali i o trajnoj skrbi za domaće glazbeno stvaralaštvo.

Mihael Paar

Samoborac Mihael Paar obrazovanje je započeo u Samoboru, a nastavio u Zagrebu. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu usavršavao se na čuvenom Mozarteumu u Salzburgu kod A. Brandhofera te stekao naslov magistra umjetnosti.

Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak, kada je s velikim uspjehom debitirao uz orkestar Windstrings, uz dirigenta Alana Bjelinskog.

Od tada je ostvario niz koncerata i recitala u domovini i inozemstvu, solistički nastupio u većini najvažnijih hrvatskih koncertnih dvorana te na renomiranim međunarodnim festivalima.

Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u svim glazbenim žanrovima, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi, u kojoj se kao prvi hrvatski klarinetist profilira u tumača autentičnog teksta na historijskom instrumentu.

Mihael Paar aktivan je i kao pedagog te od 2007. vodi razred klarineta u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru.

 
25.03.2009.

Skladbe Samoborca Krešimira Hercega izvedene na koncertu Jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži u Studiju Bajsić na HRT-u

Odličan koncert zagrebačke jazz scene

Skladbe Samoborca Krešimira Hercega izvedene na koncertu Jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži u Studiju Bajsić na HRT-u

U Studiju Bajsić Hrvatske radio televizije u ponedjeljak, 16. ožujka, održan je koncert pod naslovom Sunday Night Special, u okviru poznatog ciklusa zagrebačke jazz scene Sunday Night. Koncertirao je Jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži pod umjetničkim vodstvom svog stalnog voditelja Sigija Feigla, s gostima - Sally Night (vokal, Engleska), Antonio Peter Soave (bandoneon, SAD), Berti Mayer (usna harmonika, Austrija), Reinhard Summerer (aranžer i trombon, Austrija), Ivana Bilić (vibrafon) i Gudački kvartet Rucner. Na koncertu se mogla čuti glazba našeg skladatelja Krešimira Hercega s albuma Moonglow Serenade i Suita Croatica, koji su nastali u suradnji autora s pokojnim Damirom Dičićem kao koautorom i aranžerom. Za album Moonglow Serenade Dičić (posthumno) i Herceg dobili su 2005. godine nagradu Hrvatskog društva skladatelja Miroslav Sedak Benčić za autorsko stvaralaštvo u području jazza.

U prvom dijelu koncerta izvedene su Hercegove skladbe Butterfly Dancing, Close to D.D. Dich, These Little Things, No Name Waltz, Blue Spaces, Charming Smile, Exquisite Bossanova te Softly i Adieu Damira Dičića. Izvanredne aranžmane Reinharda Summerera orkestar je izveo u svojoj najboljoj formi, vođeni izvrsnim Sigijem Feiglom, dajući snažan poticaj gostima na bandoneonu, usnoj harmonici i odličnoj Ivani Bilić na vibrafonu, kao i njihovom visokom umjetničkom doprinosu u izvedbi skladbi Krešimira Hercega. Drugi dio koncerta započeo je orkestar skladbom Damira Dičića Psihodelic Dreams, nakon čega je nastupila izvrsna jazz pjevačica iz Engleske Sally Night, koja je napisala kvalitetne tekstove za sve Hercegove izvedene songove: Exquisite Bossanova, Fascinating Star, I do Still Hope, Our Love is Still Alive, The Most Wonderful Feeling i Your Charming Smile. Sally, praćena prekrasnom zvučnom slikom orkestra i solista, na osnovi profesionalnih i vješto usklađenih aranžmana mladog Summerera, predstavila se slušateljstvu izvodeći potpuno novi repertoar Hercegovih songova u stilu legendarnih pjevačica jazza Elle F., Sarah V. i Anite O'Day.

Kraj koncerta bio je povjeren gudačkom kvartetu Rucner s Peterom Soaveom na bandoneonu. Izveli su skladbu Promotion party koju je Herceg napisao za gudački kvartet i bandoneon te posvetio Rucnerima. Oni su je zajedno s Peterom izveli zavidnim umjetničkim dosegom i bili popraćeni dugotrajnim pljeskom razdragane publike. Na kraju možemo reći da je to bio izvanredan koncert zagrebačke jazz scene te vrijedan i trajan doprinos hrvatskoj glazbi. Krešimir Herceg je svojim iskustvom i organizacijskim sposobnostima uspio spojiti umjetnike svjetskog nivoa iz raznih zemalja, koji su u svega 2 sata slušateljstvu u dvorani i slušateljima Drugog programa hrvatskog radija priredili vrhunski glazbeni doživljaj, a Hercegu mogući pohod njegove glazbe na svjetske pozornice.

I. H.

 

Koncert Zagrebačkog kvarteta i Mihaela Paara u Galeriji Prica

Skladbe Samoborca Krešimira Hercega izvedene na koncertu Jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži u Studiju Bajsić na HRT-u

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002