22.09.2009.

Uvertira u 34. izdanje Samoborske glazbene jeseni 2009.

Izložba Face Romana Grozića

Uvertira u 34. izdanje Samoborske glazbene jeseni 2009.

Sjajan ugođaj vladao je u Galeriji Prica i ispred nje i s velikim iščekivanjem očekivalo se otvorenje izložbe Face Romana Grozića, a ovaj uvod u ovogodišnje 34. izdanje Samoborske glazbeni jeseni izazvao je oduševljenje okupljenih viđenim. Stoga su prema autoru i organizatorima stizale samo riječi hvale u prepunoj Galeriji Prica, na čijim su se zidovima nalazile fotografije velikog formata. Te su fotografije nastale tijekom prošlogodišnjeg festivala kada je Romano Grozić fotoaparatom zabilježio nastupe svih glazbenika. Pred posjetiteljima se nalazi tridesetak fotografija na kojima su ovjekovječeni solisti, kvarteti, orkestri i dirigenti te čelni ljudi festivala.

Na otvorenju u kratkom prigodnom programu nazočne je pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor, organizatora festivala, Ana–Marija Crnojević, koja je zahvalila pokroviteljima – Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji i Ministarstvu kulture.

Umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Goran Merčep je podsjetio da je vodstvo festivala odlučilo spojiti glazbu i fotografiju. Prošle godine svoje fotografije s koncerata izložio je Mario Hlača, a ove Romano Grozić, koji je glazbenike maknuo iz prirodnog okruženja pozornice, uveo ih u svoj studio, te slikao njihova lica. Stoga je i naziv izložbe Face. Merčep je dodao da su pravi predmet na fotografijama oči, kao prozor u umjetnikovu dušu.

Sa stručnog dijela komentar je dao Želimir Koščević, koji je istaknuo vidljivu interakciju između fotografa i umjetnika. Izvršna direktorica Festivala Renata Glojnarić najavila je da će ovogodišnja zbivanja fotoaparatom bilježiti Damir Kalodjera.

Primivši brojne čestitke, Romano Grozić rekao je kako mu je bilo stvarno zadovoljstvo napraviti portrete i da je sa svim umjetnicima ostvario lijepu suradnju. Pripreme su trajale godinu dana i snimljeno je ukupno oko 10 000 fotografija. Nakon Samobora izložba će, prema najavama, posjetiti i druge hrvatske gradove.

Izložba će u Galeriji Prica u Samoboru biti otvorena tijekom trajanja 34. Samoborske glazbene jeseni, do 10. listopada. Nakon ove uvertire u subotu, 19. rujna, Samoborska glazbena jesen gostuje u Klasičnoj večeri zagrebačkih šišmiša na Radio Sljemenu od 20 sati i 20 minuta do 22 sata. Nastupaju Pavica Gvozdić, Petra Kušan, Jelena Pavić, Lidija Ljubičić i Dunja Bontek. Nakon toga, u ponedjeljak 21. rujna, počinje natjecanje mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić.

Mato Šipuš

O autoru

Romano Grozić rođen je u Rijeci 1961. godine, u rodnom je gradu završio novinarski smjer na Talijanskoj gimnaziji. Umjetničku karijeru započinje 1978. godine snimivši nagrađivane kratkometražne filmove Požuda i Izvještaj o slanosti mora, nakon čega se sve više posvećuje najprije novinarskoj i dokumentarnoj, a od 1983. posvetio se autorskoj fotografiji i izložbenoj djelatnosti (portreti, aktovi i niz fotografija tadašnjih rock sastava). Kao modni i propagandni fotograf 1985. uspostavio je kontinuiranu suradnju s nekolicinom prestižnih inozemnih časopisa (Vanity, Vogue...). Nakon preseljenja u Milano (1986.), Grozić biva opetovano angažiran u talijanskim, francuskim, njemačkim, nizozemskim i japanskim časopisima. Od 2000-te ponovno živi u Hrvatskoj, gdje uspješno surađuje s nizom tvrtki i institucija.

Grozićev fotografski opus odlikuje tematska raznolikost, zanatska perfekcija, istraživački duh i inventivan stvaralački enzuzijazam. Svoje crno-bijele fotografije umjetnik naknadno selektivno tonira i kolorira lazurnim bojama, iznalazeći pritom nove postupke i formule, koje vrlo kreativno koristi, osobito u modnoj fotografiji. Njegov samosvojan i osebujan autorski izričaj biva dodatno obogaćen originalnim fotografskim rješenjima u domeni dizajna i nakladništva. U domovini i inozemstvu ostvario je desetak samostalnih i niz grupnih izložbi. Na natječaju Istria Nobilissima šest puta je osvojio prvu nagradu, a u dva navrata drugu nagradu, dok mu je 1995. godine Art Directors Club Italiano dodijelio srebro za fotografiju (Autogerma Spa – Audi Italia).

 

Uvertira u 34. izdanje Samoborske glazbene jeseni 2009.

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002