13.02.2009.

Valentinovo u Dječjoj knjižnici

Labudovi, lutke, stihovi...

Valentinovo u Dječjoj knjižnici

Veseli, prpošni, zanimljivi, kreativni... Ovi epiteti pripadaju knjižničnoj dramskoj družini koja je pripremila svestran valentinovski program na Dječjem odjelu Gradske knjižnice u četvrtak, 12. veljače. Zvuci Labuđeg jezera Petra Iljiča Čajkovskog probudili su glumce iz sna te potaknuli veselo šepurenje malih labudica oko glavnog labuda.

Voditeljica programa bila je Iva Kupres, koja je uz voditeljski posao sudjelovala i u recitiranju i pjevanju. Nakon plesa uslijedila je recitacija o dva zaljubljena vrapčića te lutkarski igrokaz Dva klauna. Ponovo je na redu bio ples, ali ovaj put u nešto bržim, ča-ča-ča ritmovima.

Tako su učenike iz OŠ Samobor i OŠ Bogumila Tonija svojim plesačkim umijećem zabavljale Sara Marijanović i Dorotea Celizić, a ubrzo su im se pridružili i ostali članovi: Mia Zorko, Jelena Kumer, Lucija Žganjer, Mihaela Žužić, Lana Jakopec, Ana Puškaš i Filip Jagodić.

Valentinovo bez ljubavnih stihova ne bi bilo pravo Valentinovo pa su se tako recitatori iskazali i u interpretaciji stihova Mladena Kušeca. Najdomljiviji bio je sljedeći:

Djevojčici reći – Volim te!

To je, zaista, teško.

Ja, na primjer,

Uvijek, kad sam pokušao,

Ukočio sam se

Kao snješko.

Za instrumentalni dio pobrinula se Ana Puškaš svirajući violončelo, a nakon umirujućih glazbenih tonova uslijedilo je pravo uzbuđenje za svu djecu - nagradna igra. Učiteljice su izvukle sretnog dobitnika i sretnu dobitnicu koji su nagrađeni knjigom i licitarskim srcem. Program je završio pjesmom o bubamarcu te čašćenjem kolačima i sokom.

B.M.

 
13.02.2009.

Promocija zbirke Anđele Ivčić Škrinjica sjećanja

Suze izrazile najdublje emocije

Promocija zbirke Anđele Ivčić Škrinjica sjećanja

Škrinjica sjećanja naslov je zbirke pjesama Anđele Ivčić Linice, čija je promocija održana u srijedu u dupkom punoj samoborskoj Gradskoj knjižnici. Riječ je o četrdesetak pjesama koje je autorica posvetila svom pokojnom suprugu, poginulom branitelju Domovinskog rata, Vladi Ivčiću. U prvom dijelu Škrinjice nailazimo na ljubavne pjesme napisane još za njegova života, prožete sretnim osjećajima. Pjesme iz drugog dijela osjećaji su životne tragedije prenesene na papir, ispunjene sjećanjima i još dubljom vječnom ljubavlju, kako On ne bi bio zaboravljen. Po riječima urednika zbirke, Roberta Mlinarca, prilozi i pjesme sakupljeni između korica knjige Škrinjica sjećanja, govore o životu i smrti, o vremenu sreće i nesreće te nadasve o ljubavi i obitelji.

Kroz jednosatni program pjesme su interpretirali Kristina Kirschenheuter i Drago Celizić. Intimnu, domaću samoborsku atmosferu upotpunile su članice VA Samoborke izvedbama najpoznatijih samoborskih popevki, pod vodstvom maestra Bojana Pogrmilovića. Suze u očima uzvanika izmamio je i Ivica Franjko, bivši učenik Anđele Ivčić, odrecitiravši pjesmu Moj Samobor spi, kako ga je razrednica još davne 1983. naučila. Ipak, najdublje emocije pobudile su upravo i najžalosnije pjesme, one nastale nakon Vladine smrti, prožete boli, nemoći, bijesom, ali i ljubavlju koja postaje još snažnija.

- Trebalo mi je hrabrosti da svoje osjećaje napokon, nakon osamnaest godina, otkad mog Vlade nema, podijelim s vama - rekla je autorica i dodala kako je ova knjiga izdana ne samo kao sjećanje na jednog čovjeka, već sa željom i molbom da žrtva njenog supruga i svih ostalih branitelja Samoboraca ne bi bila nikad zaboravljena.

M.I.

 

Valentinovo u Dječjoj knjižnici

Promocija zbirke Anđele Ivčić Škrinjica sjećanja

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002