29.10.2009.

Tamburaško društvo Ferdo Livadić priređuje obljetnički koncert u Zagrebu

U čast obljetnica rođenja i smrti Ferde Livadića

Tamburaško društvo Ferdo Livadić priređuje obljetnički koncert u čast 210 godina rođenja i 130 godina smrti skladatelja Ferde Livadića. Koncert će biti održan u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i to u četvrtak, 29. listopada od 20 sati. Na koncertu će biti uručene i zlatne plakete osvojene na ovogodišnjem Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku od strane predsjednika Hrvatskog tamburaškog saveza Julija Njikoša.

Nastupaju mlađi i stariji tamburaški orkestar pod vodstvom dirigentica Petre Vojvodić i Anamarije Šimičić, gosti dirigenti su Željko Bradić, Siniša Leopold i Alan Bjelinski, a solisti Đurđica Pleše i Miroslav Živković. Osim skladbi Ferde Livadića bit će izvedene i kompozicije hrvatskih skladatelja Brune Bjelinskog, Siniše Leopolda, Željka Bradića, Pere Gotovca, Julija Njikoša, Dubravka Stahuljaka i Miljenka Prohaske.

Ulaznice za koncert po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti u dućanu Fresco u Samoboru (Perkovčeva 21), u samoborskoj Turističkoj zajednici, na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda, te kod članova društva. Iz Samobora će do Zagreba biti organiziran i prijevoz posebnim autobusom koji polazi na dan koncerta u 18 sati i 45 minuta s parkirališta iza kina.

M.Š.

 
29.10.2009.

Otvorena nova izložba Katice Tkalčić

Bakini spomenki

Otvorena nova izložba Katice Tkalčić

Neumorna predanost Katice Tkalčić starinskim vrednotama urodila je još jednom njenom izložbom, svečano otvorenom u maloj dvorani Galerije Prica u petak, 23. listopada. Velik broj posjetitelja došao je provjeriti što to donose Bakini spomenki, kako je izložba naslovljena, i što je Katica Tkalčić otkrila u svom istraživanju riznice lokalne kulturne baštine, ovaj put u obliku narodnog ruha samoborskog kraja.

Široj javnosti tako je predstavila malen dio tog bogatog naslijeđa kroz originalne nošnje te replike izrađene po kazivanju i fotografijama. Okupljenima je izložbu približio i Ivica Ivanković, autor proslova kataloga izložbe, ustvrdivši kako su "Katičini spomenki ustvari 'obične sitnice', dijelovi folklornoga sjećanja otrgnuti zaboravu, ne samo Katičinom, nego i svih ostalih baka koje, kroz ovu izložbu, imamo prigodu i mogućnost pobliže i upoznati".

- Nudi nam se zanimljiv i široj javnosti uglavnom nepoznat rukopis ispisan tankim nitima, šivejnkama i vezom, šivaćim strojem..., svejedno je, na okićkim i drugim nošnjama samoborskog kraja. Za sve to trebalo je poprilično vremena, ljubavi, volje i još koječega. Zato se iskreno nadam da će mnogi, laici ili stručnjaci, naći barem malo vremena, koliko-toliko volje, zastati i pogledati..., zamisliti se..., možda nešto zapamtiti i/ili naučiti...? U svakom slučaju barem se potruditi da bakini spomenki ne ostanu tek na rubu sjećanja. Jer, Katica Tkalčić nesebično nam ih sve i od srca daruje, trudeći se da i ovom izložbom, koju je priredila za sve nas, opravda znakovitost svojega prezimena – zaključuje Ivanković u predgovoru.

Samo otvorenje izložbe svojim su nastupom upotpunili članovi KUD-a Oštrc izvođenjem pjesama samoborskog kraja, savršeno se uklopivši u ozračje nekih starih vremena kojima je odisala Galerija Prica. I kojima će odisati sve do 8. studenoga, do kada je izložba postavljena u prostorijama na Trgu Matice hrvatske.

Katica Tkalčić, naravno, ne misli stati na ovoj izložbi. Naprotiv, uputila je poziv svima koji imaju kakav opis ili fotografiju da joj se jave kako bi što vjernije pristupila izradi novih – starih narodnih nošnji, odnosno replika.

K.S.

Katica Tkalčić rođena je te i odrasla u selu Rude kod Samobora. Danas živi u Samoboru. Od najranije mladosti u doticaju je s tradicijskom baštinom samoborskog kraja. Ljubav prema narodnoj baštini danas izražava šivanjem narodnih nošnji od domaćeg platna, kompletnom izradom lajbeka te ženske ogrlice kraluš, tkanjem vunenih predmeta te izradom stiliziranih narodnih nošnji za lutke.

 

Tamburaško društvo Ferdo Livadić priređuje obljetnički koncert u Zagrebu

Otvorena nova izložba Katice Tkalčić

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002