02.03.2009.

Izložba lutaka Sandre Gabrovec u Gradskoj knjižnici Samobor

Lutke u izlogu

Izložba lutaka Sandre Gabrovec u Gradskoj knjižnici Samobor

U izlozima Odjela za odrasle GK Samobor tijekom ožujka može se razgledati izložba lutaka Sandre Gabrovec. Lutke iz cijele Hrvatske obukle su tradicionalne narodne nošnje još 2005. godine, kad ih je autorica počela izrađivati u sklopu svog obrta za izradu nakita i suvenira Ametist.

Za lutku u svetonedeljskoj narodnoj nošnji od TZ Zagrebačke županije nagrađena je trećim mjestom u akciji Zeleni cvijet 2006, a godinu dana kasnije dobiva stipendiju zaklade Izvorno hrvatsko HGK.

I.H.

 
02.03.2009.

Galerija na štengama u DV Grigora Viteza ugostila Studio Tanay

Izložene maske s radionice

Galerija na štengama u DV Grigora Viteza ugostila Studio Tanay

Studio Tanay, učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn nastavilo je svoju praksu rada i s najmlađima u svojim likovnim radionicama. Što su sve djeca i oni nešto stariji u stanju učiniti s ponosom izlažu pa su tako i ovaj put odlučili oku javnosti predstaviti maske koje su izradili polaznici njihove likovne radionice. Te maske izložene su na najposebnijoj samoborskoj galeriji - onoj "na štengama" u Dječjem vrtiću Grigora Viteza. Inače, u Studiju Tanay ističu da je cilj likovnih radionica za djecu otkrivanje likovne nadarenosti djece kako bi ih pripremili za bolju budućnost i kasnije školovanje.

M.Š.

 
02.03.2009.

Koncert Samoborskih gudača u Samoboru

Uspjelo drugo predstavljanje

Koncert Samoborskih gudača u Samoboru

Mladi glazbenici koji su se okupili u ansamblu Samoborski gudači nastavljaju svoje koncertno djelovanje. Nakon prvog predstavljanja samoborskoj glazbenoj publici u studenome prošle godine te nekoliko nastupa u Zagrebu, uslijedilo je još jedno muziciranje pred domaćom publikom. Franjevačka crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije bila je u nedjelju, 1. ožujka, ponovno popunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Ugođaj je bio izvanredan, a izvedba gudača nadahnuta i u potpunosti usklađena. Jedino što bismo im mogli zamjeriti kao mali propust je da nakon dugotrajnog pljeska i čak tri izlaska na pozornicu na kraju koncerta nisu odsvirali i jedan bis za zadovoljnu publiku. No, srećom, mogu to popraviti u sljedećem nastupu.

Za nedjeljni nastup Samoborski gudači su izabrali djela Ottorinoa Respighija, Miroslava Miletića (Folklorne kasacije, Allegro, Scherzo, Andante tranquillo, Presto), Arvoa Pärta, te Edwarda Griega.

S.I.Ž., M.Š.

Foto: S.I. Žugaj

 
02.03.2009.

U zagrebačkom HNK premijerno izvedeno Krležino Kraljevo

Klasično djelo domaćeg ekspresionizma

U zagrebačkom HNK premijerno izvedeno Krležino Kraljevo

Na sceni HNK Zagreb je uprizoren i premijerno izveden "najpoznatiji izdanak domaće ekspresionističke dramske književnosti", drama Kraljevo, koju je 1918. godine napisao Miroslav Krleža. Zanimljivo je da je Kraljevo na svoju prvu izvedbu moralo dugo čekati, čak do 1957. godine, kada je izvedena u Varaždinu u režiji Slavka Andersa. Kultni status drama Kraljevo dobiva u režiji Dine Radojevića iz 1970. godine, postavljena u kazalištu Gavella.

Radnju te jednočinke smjestio je Krleža na Kraljevski sajam, koji se događa jedne kolovoške noći u Zagrebu. Drama je satkana od mnogobrojnih likova koji se susreću na sajmu: prodavača, krčmara i krčmarice, kumeka, purgera, purgerica, prostitutki, Talijana, Kineza, svirača, cirkusanata...

Dvije prostitutke, Stella i Margit, kojima se pridružuje Madam, prepričavaju tragediju koja se dogodila u sobi broj pet, kada se objesio Janez, pogrebnik narančaste brade i zelenih očiju. Mrtvi Janez se pojavljuje na sceni s omčom oko vrata, svi vrište, u pozadini se događa požar i nastaje opći metež. U jednom trenutku na sceni ostaje Janez s omčom oko vrata i s neba mu progovara drugi mrtvac - utopljenik Štijef, šinter koji se utopio u Savi. U razgovoru oni žale za svojim prošlim životom, a Štijef nagovara Janeza da se vrate na Mirogoj prije nego što svane. Janez ne želi otići dok ne vidi Anku, u koju je bio nesretno zaljubljen, a koja je povod njegovom samoubojstvu. Anka je prostitutka koja je umjesto "običnog" Janeza izabrala "moćnog" Herkulesa, koji podiže automobile, lomi željezo... Dok Herkules kupuje vruću janjetinu, Janez započinje razgovor s Ankom, koja ga pak tjera od sebe, jer - smrdi kao mrtvac. Oko Anke skupljaju se ljudi u crnom i plešu stravično mrtvačko kolo, a rastjerat će ih tek Herkulesov povratak. Janez se pokušava obračunati s Herkulesom, ali bezuspješno nasrće na Herkulesa. Janez nastavlja piti do zore i mrtav pada pod stol, odvoze ga, a slavlje Kraljeva se dalje nastavlja...

Značaj Kraljeva u hrvatskoj dramskoj književnosti određuje se njenim ekspresionističkim elementima, a napisana je u vrijeme kada je ekspresionizam bio tek u začetku, tako da je Krleža stvorio djelo koje je u potpunosti odgovaralo kontekstu te na neki način predvidjelo tadašnja moderna strujanja u svijetu.

Režiju Kraljeva potpisuje Ozren Prohić, koji je tom djelu pristupio na suvremen način, odnosno modernim elementima poigravanja zvuka, ikonografije, slike, glazbe i pokreta – stvara Kraljevo novijeg vremena. Posebna pažnja je posvećena pokretu tijekom cijele predstave. Pokret uspješno pojačava atmosferu i izričaj: buke, krika, čuđenja, promjene, razmišljanja... Izdvojit ćemo i dio brojnog ansambla: Milan Pleština (Janez), Goran Grgić (Herkules), Ljubomir Kerekeš (Štijef), Ana Begić (Anka), Livio Badurina (glas smetlara), Ivana Boban (Stella) Dušan Bućan (pijani kožar, služnik...), Dušan Gojić (kumek Šestinčanin, gazda Japica), Damir Markovina (malograđanin).

Rajka Križanac

 
02.03.2009.

Portreti umjetnika Branka Balića izloženi u Foto galeriji Lang

Fotografije podvrgnute slučaju

Portreti umjetnika Branka Balića izloženi u Foto galeriji Lang

Ožujak u Foto galeriji Lang dočekan je u već uobičajenom terminu, u nedjelju u podne, otvorenjem izložbe Branka Balića. Riječ je o Portretima umjetnika autora koji je čitav svoj radni vijek posvetio umjetničkoj baštini i jedan je od rijetkih kroničara kulturne scene u Hrvatskoj 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

- Zahvaljujući njegovoj ostavštini, pohranjenoj u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, upoznajemo aktere likovnih, književnih, povjesničarsko-umjetničkih zbivanja. Zanimljivi su portreti umjetnika u njihovim atelijerima, kao i onih autora čiji stvaralački kontekst djelomično opisuju detalji iz okolnoga prostora (Bosilj, Bakić, Angeli Radovani, Kantoci). Naivne umjetnike snima u ambijentu iz kojega crpu inspiraciju, dok fotografije gorgonaškoga ludičkog kruga nepogrešivo svjedoče o jedinstvenim trenucima i snažnim, no zaigranim karakterima umjetnika.

Prema Benjaminu, svaka je fotografija podvrgnuta slučaju; Balić do slučajnosti dolazi pozornim promatranjem, poznavanjem sudionika scene koju prati, ali ne režira: prepoznajući osobitost društva, trenutka i pojedinca, on reagira spontano pružajući nam priliku da se pojedinih osoba iz naše neposredne kulturne povijesti (Pejaković) sjetimo sa smiješkom na licu – napisala je u predgovoru Sandra Križić Roban.

Izložba ostaje otvorena do 22. ožujka i može se razgledati u vikend terminima: subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati te od 16 do 19 sati.

Nakon Balića u Foto Langu slijedi izložba Virgilija Giuricina naziva Rovinj, koja će biti otvorena 5. travnja.

I.H.

FOTO: Portret Otona Glihe

O autoru

Branko Balić (1930. – 1976.) bio je povjesničar umjetnosti i fotograf. Od 1959. do 1968. godine radio je kao fotograf i snimatelj Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Njegova ostavština od 13.000 negativa danas je pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

 
02.03.2009.

Godišnja skupština HPD Jeka

Spremni i za Rim

Godišnja skupština HPD Jeka

U subotu, 28. veljače, održana je redovita godišnja skupština HPD Jeka.

Skupštini su, uz maestra Josipa degl' Ivellia i članova zbora, prisustvovali i gosti - dogradonačelnica Samobora Marica Jelenić, Slavenka Jankavić i Danijel Iveta.

Predsjednica društva Jasna Marija Jankavić u pozdravnom je govoru posebno zahvalila umjetničkom voditelju i dirigentu Josipu degl' Ivelliu, koji svojom predanošću, znanjem i istraživačkim radom neumorno pridonosi povećanju kvalitete društva i širenju kulturne baštine samoborskog kraja, zatim samoborskom Gradskom poglavarstvu i svim donatorima Jeke.

U 2008. godini Jeka je održala 67 proba i 9 koncerata/nastupa. Zbor je nastupio na županijskoj smotri zborova u Zaprešiću, održao je svečani koncert i promociju knjige "Za dom i roda čast pjevat nam je slast, Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Samoboru", autora maestra Josipa degl' Ivellia, na 17. susretima samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu, na cjelovečernjem koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, na Adventskom koncertu u Sambotelu u Mađarskoj, a priredila je i Božićni koncert u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Izrađena je WEB stranica društva (www.hpd-jeka.hr) te izrađen žig po povijesnim motivima.

Zahvaljujući velikom priljevu novih članova, Jeka je iz Ženskog komornog zbora od 12 članica prerasla u mješoviti zbor od 47 pjevačica i pjevača te sada u sklopu društva postoje 2 sekcije: mješoviti zbor i ženski zbor.

Predsjednik nadzornog odbora Ivica Šoić podnio je financijski izvještaj za 2008., a usvojen je i plan rada za 2009. godinu. Nakon pozdravne riječi Marice Jelenić slijedila je slide projekcija Rima (hrvatski zavod sv. Jeronima, bazilika s. Croce, Antonianum, bazilika sv. Petra) kako bi se zbor upoznao s ambijentom u kojem će održati koncerte i pjevati mise.

Skupština je završila prigodnim domjenkom uz druženje i pjesmu.

Mladen Rafaj

Plan rada za 2009.

- U subotu, 7. ožujka, od 19.30 sati održat će se u Hrvatskom domu u Petrinji, u organizaciji i na poziv HPD Slavulj, koncert i promocija knjige "Za dom i roda čast pjevat nam je slast, Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Samoboru"

- Jeka će sudjelovati u pjevanim svetim misama u franjevačkoj crkvi u Samoboru u nedjelje 15.03., 26.04., 10.05. i 14.06., od 18,30 sati

- 9., 10. i 11. svibnja termini su za snimanje prvog CD izdanja Hrvatskog pjevačkog društva Jeka te za koncert i promociju Knjige u organizaciji Vokalno instrumentalnog ansambla Lipa iz Siska

- u svibnju/lipnju se planira postavljanje i svečano otkrivanje spomen ploče prečasnom Milanu Zjaliću, dugogodišnjem tajniku, predsjedniku i zborovođi Jeke, samoborskom župniku, tajniku Hrvatskog pjevačkog saveza i redovitom članu Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja - Zmaju Lipovljanskom, u suradnji s Družbom Braća Hrvatskoga Zmaja

- od 4. do 9. lipnja društvo odlazi na višednevnu turneju u Rim, s koncertima i pjevanim sv. misama u najpoznatijim rimskim crkvama: bazilici s. Croce, hrvatskom Zavodu sv. Jeronima, i, kao vrhunac, na blagdan Presvetog Trojstva u 10,30 - pjevanje uz papinski zbor Cappela Guilia na glavnoj, kapitularnoj misi u bazilici svetog Petra u Vatikanu

- godišnji koncert je u planu 17. lipnja, u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na programu koncerta je duhovna glazba.

- u lipnju je predviđeno sudjelovanje na 10. županijskoj Smotri pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava u Zaprešiću

- tijekom listopada/studenog predviđen je koncert povodom proslave 135. godišnjice zbora (1874.-2009.) te organizacija koncerta u povodu 190. godišnjice rođenja i 155. godišnjice smrti začetnika novije hrvatske glazbe Vatroslava Lisinskog

 

Izložba lutaka Sandre Gabrovec u Gradskoj knjižnici Samobor

Galerija na štengama u DV Grigora Viteza ugostila Studio Tanay

Koncert Samoborskih gudača u Samoboru

U zagrebačkom HNK premijerno izvedeno Krležino Kraljevo

Portreti umjetnika Branka Balića izloženi u Foto galeriji Lang

Godišnja skupština HPD Jeka

Arhiva 2009

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002